جهش تولید با مشارکت مردم
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1403/02/01
  • - تعداد بازدید: 450
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
به مناسبت هفته ملی سلامت؛

12 گام برای زندگی سالم، به سبک ایرانی ها/ بخش اول

هر کشوری بر اساس الگوی غذایی مردم و مشکلات تغذیه ای شایع، از رهنمودهای غذایی خود که حاوی پیام های کلیدی برای آموزش همگانی تغذیه و اصلاح الگوی مصرف غذایی است، استفاده می کند. رهنمودهای غذایی ایران شامل 12 پیام کلیدی است که با هدف اصلاح الگوی مصرف و کاهش عوامل خطر تغذیه ای بیماری های غیرواگیر تدوین شده است.

در ادامه این 12 گام را با هم دنبال می کنیم:

1. برای داشتن وزنی مناسب و سالم بودن، باید به میزان نیاز غذا مصرف کرد و به اندازه کافی فعالیت بدنی (مثل روزانه 40-30 دقیقه پیاده روی) داشت:

  • بر همین اساس توصیه می شود بین مقدار مصرف غذا و فعالیت بدنی تعادل برقرار کنیم تا از افزایش وزن جلوگیری شود.
  • یک رشته ورزشی را هر چند ساده، به برنامه روزانه خود اضافه کنیم.

2. هر روز در وعده های اصلی غذایی و میان وعده ها از سبزی های خام و پخته استفاده کنیم:

  • روزانه از سبزی های سبز تیره مثل سبزی خوردن، اسفناج و یا سبزی های نارنجی و قرمز رنگ مثل هویج، کدو حلوایی و گوجه فرنگی به میزان بیشتری استفاده کنیم.
  • سعی کنیم از انواع مختلف سبزی ها در برنامه غذایی خود استفاده کنم.

3.  روزانه 3 بار میوه مصرف کنیم:

  • از انواع میوه های زرد و نارنجی مانند زردآلو و خرمالو، به میزان بیشتری مصرف کنیم.
  • بیشتر از خود میوه به جای آب میوه استفاده کنیم.

4. حبوبات و غذاهای پخته شده با آن را به صورت روزانه مصرف کنیم:

  • بهتر است بیشتر برنج را به صورت مخلوط با حبوبات مثل باقلا پلو، عدس پلو، ماش پلو، لوبیا چشم بلبلی با پلو مصرف کنیم.
  • حبوبات جانشین مناسبی برای گوشت و منبع خوبی از پروتئین گیاهی است.

5. هر روز شیر، ماست و پنیر مصرف کنیم:

  • از لبنیات مانند شیر، ماست، پنیر، دوغ و کشک پاستوریزه، کم چرب و کم نمک استفاده کنیم.

6. برای پخت غذا تنها از روغن های مایع و به مقدار کم مصرف کنیم؛ از روغن مخصوص سرخ کردنی تنها برای سرخ کردن استفاده کنیم:

  • در هنگام انتخاب روغن ها به برچسب تغذیه ای آن توجه کنیم. در صورتی که بخش مربوط به اسید چرب ترانس آن قرمز بود آن روغن را انتخاب نکنیم.
  • به جای سرخ کردن غذا از روش های دیگر پخت مثل بخارپز، آب پز، تنوری و کبابی استفاده کنیم.

 

«مرضیه کامران»، کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

  • گروه خبری : آخرین اخبار,اخبار وب دا,اخبار هفته سلامت,بدانیم و اقدام کنیم
  • کد خبری : 99581
کوثر  آزموده
خبرنگار

کوثر آزموده

تنظیمات قالب