چگونه سلامت غذایی را در سفرهای نوروزی حفظ کنیم؟
.
رعایت
نکات تغذیه ای و ایمنی غذایی در طول سفرهای نوروزی بسیار حائز اهمیت است. در این
زمینه مطمئن ترین راه، تهیه غذای ساده در منزل و نگهداری در ظرف خنک در طول مسیر است.
در
ادامه با توصیه های مهم برای سلامت غذایی در طول سفرهای نوروزی آشنا می شویم:
·
غذایی که برای بین راه تهیه می کنیم، نباید آبدار باشد.
زیرا غذاهای آبدار مثل خورش ها به دلیل اینکه محیط مناسبی برای رشد و تکثیر میکروب
ها محسوب می شود، سریعتر دچار فساد می شود.
·
غذاهای خشک مثل انواع کوکوها ( کوکوی سبزی و سیب زمینی)،
کتلت، شامی، انواع پلوها (عدس پلو، لوبیا پلو) همراه با گوجه فرنگی، کاهو و خیار
تازه و لیمو ترش که خوب شسته شده است، غذاهای مناسبی برای سفر به حساب می آید.
·
غذایی را که برای سفر آماده می کنیم، در طول راه خنک نگه
داریم. غذاهایی مثل سالاد الویه، کالباس و سوسیس که سریع تر فاسد می شود، برای سفر
مناسب نیست.
·
اگر مایلیم صبحانه را در طول راه میل کنیم، می توانیم از
منزل پنیر، گوجه، خیار و یا تخم مرغ آبپز و سفت و کمی مربا یا عسل به همراه یک
فلاسک آب جوش برای چای با خود برداریم و در بین راه با نان داغ محلی تازه نوش جان
کنیم.
·
پنیر، سرشیر و خامه محلی اغلب از شیر پاستوریزه نشده تهیه
می شود که خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد و یا ممکن است به
دلیل کهنگی، خطر مسمومیت و اسهال و
استفراغ را به دنبال داشته باشد.
·
در رستوران های بین راه به جای سالاد به دلیل احتمال آلودگی
بالا، ماست بخوریم. چرا که انواع آلودگی های انگلی و میکروبی با مصرف سبزی ها و
سالاد آلوده به بدن منتقل می شود. یک راه ساده و مطمئن این است که از منزل با خود
گوجه فرنگی، خیار و لیموترش شسته شده همراه داشته باشیم و در رستوران در کنار غذایی
که سفارش می دهیم، از گوجه و خیار خرد شده استفاده کنیم.
·
مصرف سس مایونز و سس های چرب از نظر تغذیه ای به طور کلی
توصیه نمی شود. به ویژه در طول سفر از مصرف سس مایونز و یا سس های خامه ای خودداری
کنیم. می توانیم با مخلوط ماست، آبلیمو، کمی نمک و فلفل و در صورت امکان کمی روغن
زیتون یک سس سالم برای سالاد تهیه کنیم.
·
به جای نوشابه های گازدار، همراه با غذا دوغ کم نمک و بدون
گاز سفارش دهیم. نوشابه های گازدار حاوی مقدار زیادی قند است. حتی نوشابه های
رژیمی و بدون قند هم حاوی مقادیر زیادی فسفات است که باعث پوکی استخوان می شود.
·
مصرف انواع دسرهای خامه ای در طول سفر توصیه نمی شود، زیرا ممکن
است با شیر یا خامه پاستوریزه نشده تهیه شده باشد و یا اینکه به علت کهنگی، فاسد
شده باشد.
·
اگر مایل به مصرف بستنی هستیم، تاکید می شود از نوع
پاستوریزه شده و کم چرب استفاده شود.
·
از خرید و مصرف نوشیدنی های محلی مثل آب زرشک، آب آلبالو و موارد
مشابه، همچنین لواشک، تمر هندی و آلوچه در صورتی که بسته بندی نشده و کد بهداشتی و
پروانه ساخت از وزارت بهداشت ندارد، خودداری کنیم. انواع آلودگی های انگلی با
خوردن این نوع مواد غذایی غیر بهداشتی ممکن است به بدن منتقل شود.
·
برای جلوگیری از کم آبی و مشکل یبوست در طول سفر، مقادیر
مناسبی آب همراه داشته باشیم که استفاده از آب معدنی ارجحیت دارد.
·
به همراه داشتن میوه ها و سبزی هایی مانند هویج، گوجه
فرنگی، خیار و کاهو در طول سفر به تامین آب، املاح و ویتامین های موردنیاز بدن کمک
می کند. قبل از سفر، این مواد غذایی را در خانه خوب بشوییم و در ظرف های مناسب
دربسته با خود همراه ببریم./ف.نوروزی فرد
«زهرا مغدانی»، کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی
شیراز
نظر دهید