هنگام طبخ تخم مرغ به چه نکاتی توجه کنیم؟
.
تخم مرغ یکی از معدود غذاهای کامل طبیعی است که نیازهای
بدن را به طور متعادل تامین می کند. عمده ترین ویژگی تخم مرغ و وجه تمایز آن با
سایر مواد غذایی، ترکیب کامل پروتئینی آن و مواد مهم موجود در آن نظیر
کولین، لوتئین و گزانتین، در کنار تولید بسیار کم انرژی است.
ارزش غذایی تخم مرغ
·
ارزش
غذایی یک تخم مرغ معادل 30 گرم از انواع گوشت قرمز، مرغ ، ماهی و نصف لیوان حبوبات
پخته است.
·
قابلیت
جذب پروتئین تخم مرغ نسبت به سایر منابع پروتئینی مانند لبنیات، گوشت و حبوبات
بالاتر است.
·
تخم
مرغ حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری موردنیاز بدن است.
·
«گزانتوفیل»
موجود در زرده تخم مرغ اثر ضد سرطانی دارد، پس توصیه می شود هر روز یک عدد تخم مرغ
مصرف کنیم.
·
خوردن
یک عدد تخم مرغ در روز برای سلامت قلب مفید است.
نکته های مربوط طبخ تخم مرغ
·
استفاده
از تخم مرغ آب پز، سالم ترین راه مصرف تخم مرغ است.
·
از
مصرف تخم مرغ خام به علت احتمال وجود آلودگی و ایجاد مسمومیت غذایی بپرهیزیم.
·
تخم
مرغ را در هنگام مصرف به صورت جداگانه بشکنیم تا در صورت مشاهده علایم فساد آن را
مصرف نکنیم.
·
وجود
لکه های خون؛ مویرگ های خونی در داخل تخم مرغ علامت نطفه دار بودن و رشد جنین است
که باید قبل از مصرف جدا شود.
·
آب
پز کردن به صورت سفیده و زرده سفت شده، از بهترین روش های طبخ تخم مرغ است.
·
حلقه
سبز اطراف زرده تخم مرغ آب پز نشانه پختن بیش از حد آن است و دلیل آن ترکیب گوگرد
و آهن موجود در زرده است. این رنگ در حالتی که تخم مرغ در آب محتوی آهن زیاد پخته
شود نیز به وجود می آید. همچنین تخم مرغ نیمرو اگر در حرارت بسیار زیاد پخته شود و
یا در مجاورت گرما به مدت طولانی قرار گیرد نیز ظاهری سبز پیدا می کند. مصرف
این قسمت رنگی برای سلامتی خطری ندارد.
·
از
نشانه های تازگی تخم مرغ پخته نیز می توان به این مورد اشاره کرد که پوسته تخم مرغ
آب پز تازه به هنگام پوست کندن از سفیده به سختی جدا می شود، حال آنکه در تخم مرغی
که کهنه باشد پوست گیری به سهولت انجام می شود.
یکی دیگر از نشانه های تازگی تخم مرغ پخته آن است که زرده
در مرکز سفیده قرار دارد، اما در تخم مرغ کهنه زرده در کنار پوسته واقع شده است.
«زهرا میرزائی»، کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت
شهدای والفجر
نظر دهید