نقش تغذیه سالم در سلامت مردان
بیماری های قلبی- عروقی از شایع ترین علل مرگ و میر در جهان هستند.
ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی در ایران و جهان روند صعودی داشته و سن ابتلا به آن کاهش یافته و حتی به سنین جوانی نیز رسیده است.
طبق مطالعات انجام شده، مردان در مقایسه با زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی می باشند. مراجعات و بستری های مکرر، تحمیل بار مالی به بیمار و سیستم بهداشت و درمان، افزایش مشکلات روحی و روانی برای بیمار و خانواده آنها و اشغال تخت های بخش مراقبت های ویژه از جمله پیامد های ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی هستند. همچنین مبتلایان به بیماری های قلبی-عروقی ممکن است دچار از کار افتادگی، اضطراب و افسردگی، کاهش امید به زندگی و در نهایت کاهش کیفیت زندگی شوند که با توجه به نقش مردان در خانواده و جامعه، این مسئله بسیار حایز اهمیت است.
کیفیت زندگی بیماران قلبی-عروقی تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد؛ با توجه به شواهد گسترده که نشان دهنده وجود ارتباط میان سبک زندگی افراد و ابتلا به بیماری های ایسکمیک قلبی است، اهمیت تعدیل سبک زندگی و پیروی از الگوی غذایی سالم کاملا برجسته و قابل توجیه است.
پیروی از رژیم غذایی سالم و پرهیز از مصرف غذاهای ناسالم و مضر توسط مردان، کمک شایانی را در کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی و پرفشاری خون کرده است.
توصیه های تغذیه ای برای حفظ و ارتقاء سلامت مردان
- کنترل اضافه وزن و چاقی و حفظ وزن در محدوده مناسب
- bsp; انجام حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی در طول هفته (به طور مثال 30 دقیقه پیاده روی در 5 روز از هفته)
- مصرف روزانه 2 تا 4 عدد میوه فصل به عنوان میان وعده
- مصرف سبزی تازه و دریافت کافی فیبرهای غذایی در وعده های اصلی و میان وعده
- گنجاندن نان کامل و حبوبات در برنامه غذایی هفتگی
- افزایش مصرف انواع گوشت سفید (مانند ماهی و مرغ) و کاهش مصرف گوشت های قرمز و فرآوری شده (سوسیس و کالباس، همبرگر و ...)
- مصرف روزانه یک سوم لیوان از انواع مغزدانه ها و آجیل های خام و بدون نمک (گردو، بادام، فندق و ...)
- بررسی برچسب تغذیه ای محصولات در هنگام خرید و انتخاب محصولات کم چرب و کم نمک
- پرهیز از مصرف روغن های اشباع، روغنهای هیدروژنه و جامد، پیه و دنبه
- کاهش میزان مصرف نمک و محصولات شور و پرنمک
- مصرف منظم ماهانه 1 عدد مگادوز ویتامین دی، بعد از وعده غذایی (در صورت ابتلا به بیماری زمینه ای، پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنند)
- مصرف دست کم 8 لیوان آب در طول روز و کاهش دفعات مصرف نوشیدنی های کافئین دار و انرژی زا
- پرهیز از استعمال دخانیات
«ساره موزه»؛ کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
نظر دهید