راهکارهای بهبود سبک زندگی در مبتلایان به دیابت
.
دیابت
عبارت از نوعی اختلال در متابولیسم است که به دلیل نقص در ترشح یا عملکرد انسولین
(به عنوان هورمون کاهنده قند خون)، و یا یا هردو ایجاد می شود.
شیوع
بیماری در سراسر جهان و به ویژه ایران، به دلیل گسترش اضافه وزن و چاقی ناشی از
شیوه نادرست زندگی شهرنشینی و افزایش سن جوامع بشری، به سرعت رو به افزایش است.
مبتلایان
به دیابت بیش از همسالان سالمشان در معرض خطر بروز عوارضی مانند بیماری های قلبی
عروقی، درگیری چشم و کلیه ها (به صورت اختلالات بینایی/کوری یا نارسایی کلیوی) و
قطع پا قرار دارند.
با
این وجود، بیماران مبتلا به دیابت به شرط کنترل مناسب و دقیق قند خون خود با رعایت
اصول تغذیه سالم، فعالیت فیزیکی منظم، کنترل استرس و استفاده از داروهای خوراکی
کاهنده قند خون یا انسولین، می توانند از طول عمر طبیعی زندگی سالم و برخوردار
باشند.
به
خاطر داشته باشیم که هیچگاه برای شروع پیشگیری یا کنترل مناسب قند خون دیر نیست؛
رعایت رهنمودهای غذایی، ورزشی و سبک زندگی سالم در این زمینه راهگشا است. در این
پیام با رهنمودهای ورزشی و اصلاح شیوه زندگی برای پیشگیری یا کنترل بیماری بیشتر آشنا
می شویم.
ورزش
منظم به پیشگیری یا کنترل قند، چربی و فشار خون، و در نتیجه کاهش خطر بیماری های
قلبیعروقی و کاهش وزن کمک می کند؛ انجام دست کم 150 دقیقه ورزش منظم با شدت متوسط
در هفته، برای پیشگیری از ابتلا به دیابت و سرطان روده بزرگ و نیز حفظ سلامت قلب و
عروق توصیه می شود.
با
این وجود، چنانچه تاکنون ورزش یا ورزش طولانی مدت انجام نداده اید، از 10 تا 15
دقیقه ورزش به میزان سه تا چهار بار در هفته شروع کرده و به تدریج زمان آن را
افزایش دهید تا به هدف مناسب، یعنی 45 تا 60 دقیقه ورزشی مانند پیاده روی با سرعت
متوسط و دست کم چهار تا پنج روز در هفته برسید.
بهترین
تاثیر از همراهی تمرین های کششی آهسته، ورزش های هوازی (مانند شنا و پیاده روی) و تمرین
های مقاومتی (استفاده از طناب های کشی یا لاستیکی و یا وزنه های پا) به دست می آید.
با این وجود، چنانچه هم اکنون به بیماری دیابت یا برخی از عوارض همراه آن مبتلا
هستید، قبل از شروع ورزش لازم است بی خطر بودن ورزش انتخابی خود و نیز مشاوره
متخصص طب ورزشی یا پزشک متخصص (برای انجام برخی از آزمایشات ضروری) پیگیری شود.
به
این بیماران توصیه می شود راهکارهای منطقی مبارزه با استرس و تنش های عصبی را فرا
گرفته و به کار گیرند. همچنین از مصرف الکل و سیگار یا سایر دخانیات پرهیز شود./101
«سیده
مریم عبداله زاده» دکتری تخصصی علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز
پایان
خبر
نظر دهید