توصیه های مربوط به رعایت بهداشت دست در سفر
.
هر ساله صدها میلیون بیمار در سراسر جهان تحت تأثیر عفونت
های مرتبط با مراقبت های بهداشتی (HAIs) قرار می گیرند.
این در حالی است که اغلب عفونت های مرتبط با مراقبت های
بهداشتی در اثر اقدامات بهداشتی مناسب مانند تمیز کردن دست ها در زمان
های مناسب و به روش صحیح قابل پیشگیری است.
چه زمانی و چگونه باید دستان خود را بشوییم تا سالم بمانیم؟
شستن دست ها یکی از بهترین راه ها برای محافظت از خود و
خانواده در برابر بیماری است. شستن دست ها می تواند ما را سالم نگه دارد و از
گسترش عفونت های تنفسی و اسهالی جلوگیری کند.
1. چشم ها، بینی و دهان خود را با دست های شسته نشده لمس
نکنیم.
2. غذا و نوشیدنی را با دستان شسته نشده تهیه نکنیم یا
نخوریم.
3. سطوح یا اشیایی که میکروب روی آنها وجود دارد را لمس
نکنیم.
4. در صورت عطسه یا سرفه در دستان خود، دیگران یا اشیای
معمولی را لمس نکنیم.
زمان های کلیدی برای شستن دست ها
بدانیم چه زمانی باید دستان خود را بشوییم. میتوانیم با
شستن مرتب دستهای خود به سلامتی خودتان و دیگران کمک کنیم، به ویژه در مواقع
کلیدی که احتمال ابتلا و انتشار میکروبها و ویروس ها وجود دارد. این زمان ها شامل
موارد زیر است:
1. قبل از تهیه غذا، هنگام تهیه غذا و بعد از
آن
2. قبل و بعد از خوردن غذا
3. قبل و بعد از مراقبت از فردی در خانه که مبتلا به
استفراغ یا اسهال است.
4. قبل و بعد از درمان بریدگی یا زخم
5. بعد از رفتن به دستشویی
6. پس از تعویض پوشک یا تمیز کردن کودک بعد از دستشویی
7. بعد از تمیز کردن بینی، سرفه یا عطسه کردن
8. پس از دست زدن به دام، خوراک یا فضولات آنها
9. پس از دست زدن به غذای حیوان خانگی
10. بعد از دست زدن به زباله ها
در طول همهگیری کووید19 ممکن است زمان های کلیدی دیگری
نیز وجود داشته باشد که شستن دستها مهم باشد. بنابراین توصیه می شود برای جلوگیری
از انتشار ویروس ها و میکروبها در طول همهگیری کووید19، دستهای خود را دست
کم به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشوییم:
1. قبل از دست زدن به چشم، بینی یا دهان
2. پس از دست زدن ماسک خود
3. پس از خروج از یک مکان عمومی
4. پس از دست زدن به اشیاء یا سطوحی که ممکن است به طور
مکرر از سوی افراد دیگر لمس شود، مانند دستگیره درها، میزها، پمپ بنزین، سبد خرید،
یا خرید با استفاده از صفحه نمایش الکترونیکی/ مانیتوری
به یاد داشته باشیم شستن دست ها با آب و صابون، روشی
آسان و بهترین راه برای از بین بردن میکروب ها در اکثر مواقع است و یکی از
موثرترین راه ها برای جلوگیری از انتشار ویروس ها و میکروب ها محسوب می شود. دستهای
تمیز می تواند به جلوگیری از انتشار میکروبها از فردی به فرد دیگر در خانه، محل
کار، مدارس و مهدکودک ها کمک کند.
5 مرحله صحیح شستن دست ها
1. دست های خود را با آب تمیز و جاری (گرم یا سرد) خیس کنیم،
شیر آب را ببندیم و صابون بزنیم.
2. دست های خود را با مالیدن آنها با صابون کف کنیم. پشت
دست ها، بین انگشتان و زیر ناخن هایمان را کف بزنیم.
3. دستان خود را دست کم 20 ثانیه بشوییم.
4. دست های خود را به خوبی زیر آب تمیز و جاری بشوییم.
5. دست های خود را با استفاده از یک حوله تمیز یا هوا خشک
کنیم.
به یاد داشته باشیم اگر آب و صابون در دسترس نباشد،
میتوان از ضدعفونیکنندههای الکلی که دست کم 60 درصد الکل داشته باشد، استفاده کرد.
ضدعفونیکنندهها میتواند به سرعت تعداد میکروبهای روی دست را در بسیاری از
شرایط کاهش دهد.
با این حال، ضدعفونی کننده ها همه انواع میکروب ها را از
بین نمی برد. هنگامی که دست ها به وضوح کثیف یا چرب است، ضدعفونی کننده های دست ممکن
است به اندازه کافی موثر نباشد. ضدعفونیکنندههای دست ممکن است مواد شیمیایی مضر
مانند آفت کشها و فلزات سنگین را از دستها پاک نکند.
هشدار: قورت دادن مواد
ضدعفونی کننده دست بر پایه الکل می تواند باعث مسمومیت با الکل شود. بهتر است آن
را دور از دسترس کودکان خردسال نگه داریم و بر استفاده از آنها نظارت کنیم.
نحوه استفاده از ضد عفونی کننده دست
1. محصول ژل را روی کف یک دست بمالیم.
2. دست های خود را به هم بمالیم.
3. ژل را روی تمام سطوح دست و انگشتان خود بمالیم تا زمانی
که دستان ما خشک شود. باید حدود 20 ثانیه طول بکشد.
شعار امسال روز جهانی بهداشت دست بر این موضوع متمرکز
است که فرهنگ ایمنی و کیفیت، مردم را به تمیز کردن دستها در زمان مناسب با
محصولات مناسب تشویق میکند. «برای مراقبت ایمن تر با کیفیت بالا در همه جا متحد
شوید و با هم در زمینه بهداشت دست تلاش کنید.» /برزگری
دکتر «محمدحسین کاوه»، عضو هیات علمی گروه ارتقای سلامت
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
نظر دهید