توصیه های غذایی برای بیماران مبتلا به کم حرکتی مری
«آشالازی» نوعی اختلال حرکتی اولیه است که با اشکال در شل شدن اسفنگتر تحتانی مری و عدم وجود یا اختلال در حرکات پریستالسیس (دودی) مری توصیف می شود. این مشکل با اختلال در حرکت و انتقال رو به جلوی غذا به سمت معده، سوزش سر دل (رفلاکس)، اختلال بلع، بازگشت غذا و کاهش وزن مشخص می شود. علت بیماری به استعداد ژنتیکی و خودایمنی نسبت داده می شود.
نکات غذایی برای بیماران مبتلا به آشالازی:
- پیروی از رژیم غذایی پرچرب تنظیم شده از سوی کارشناس یا متخصص تغذیه، بر اساس تحمل و ترجیحات بیمار و نیز اختلال بلع مزمن یا تغذیه بیمار با لوله (در صورت صلاحدید پزشک فوق تخصص گوارش و متخصص تغذیه)
- مصرف غذا در حجم کمتر و دفعات بیشتر
- جویدن کامل غذا و میل کردن آهسته غذا
- مصرف لقمه های غذایی کوچکتر
- مصرف غذا به صورت آبدار، پوره شده، نیمه جامد یا مایع و با دمای معمولی (دمای اتاق؛ نه خیلی داغ و نه خیلی سرد)
- مصرف مایعات زیاد به همراه هر وعده غذایی (مگر آنکه اختلال بلع مانع از بلع مایعات شود)
- مصرف میوه ها به صورت پوست گرفته شده، پوره شده و آبدار
- مصرف سبزی ها بهتر است به صورت پخته شده و آبدار یا با استفاده از رنده ریز برای تهیه سالاد با سبزی های نرم باشد.
- پرهیز از مصرف مواد غذایی خشک (از جمله نان های سبوس دار)، اقلام غذایی اسیدی، ترش و پر ادویه (به علت باقی ماندن غذا در مری و احتمال آسیب به مخاط آن)./ف.نوروزی فرد
«سیده مریم عبداله زاده»، دکتری تخصصی تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
نظر دهید