توصیه های تغذیه ای در کنترل عوارض دهانی در سرطان
.
شیمی درمانی و پرتودرمانی با آسیب رساندن به غدد بزاقی می تواند
با خشکی دهان همراه باشد. اما اغلب این امر موقتی بوده و مدتی پس از پایان درمان
برطرف می شود.
التهاب مخاط و ایجاد درد دهان نیز می تواند از عوارض استفاده از
داروهای شیمی درمانی خاص، پرتودرمانی و یا جراحی باشد.
این واکنش ها ممکن است
به زخم و عفونت منجر شده و در غذا خوردن، صحبت کردن، چشیدن، جویدن یا بلعیدن
اختلال ایجاد کند. التهاب مخاط یک بیماری خود محدود شونده بوده و هدف از توصیه ها
کاهش شدت و مدت زمان این مشکل است. در ادامه به راهکارهای تغذیه ای کنترل کننده
این عوارض اشاره می شود:
خشکی
دهان یا بزاق غلیظ
- - روزانه
10-8 لیوان مایعات مصرف شود. - - برای
مرطوب نگه داشتن حفره دهان، مایعات در طول روز و به صورت جرعه جرعه نوشیده شود. - - جویدن
هویج یا کرفس؛ یا مکیدن انگور یخ زده یا
قطعات خربزه توصیه می شود. - - اگر
زخم های باز در دهان وجود ندارد، استفاده از غذاهای ترش به منظور تحریک بزاق
امتحان شود. - - خوردن
غذاهای نرم و مرطوب (مثلاً همراه با آب گوشت) توصیه می شود. - - از
مصرف نوشیدنی های الکلی و دهان شویه های حاوی الکل خودداری شود، چرا که سبب خشک
شدن دهان می شود. - - هنگام
خواب از دستگاه بخور سرد استفاده شود.
گلودرد، التهاب مری، درد دهان، التهاب مخاط یا برفک
- - مصرف غذاهای نرم و مرطوب
توصیه شده و پرهیز از غذاهای خشک و زبر تشویق شود. - - از مصرف الکل، مرکبات،
کافئین، گوجه فرنگی، سرکه و فلفل تند خودداری شود. - - انواع
درجات حرارتی غذا (به عنوان مثال گرم، خنک یا یخ زده) امتحان شود تا به آرامش بخش
ترین دما پی برده شود. - - از اسموتی
ها (نوشیدنی مخلوط شده از میوه تازه) با میوه های دارای اسیدیته پایین (مانند
خربزه، موز و هلو) استفاده شده و ماست یا شیر به آن اضافه شود. - - فرد
به استفاده از داروهای تجویز شده برای کنترل التهاب مری، بلع دردناک، درد دهان یا
عفونت، مطابق با دستور پزشک تشویق شود./ف. نوروزی فرد
«مهسا موذن» دکترای تخصصی تغذیه دانشکده
تغذیه و علوم غذایی شیراز
نظر دهید