توصیه های تغذیه ای در سفرهای نوروزی
در سفر های نوروزی به نکات تغذیه ای زیر توجه داشته باشید:
1- تا حد امکان غذا را خودمان آماده کرده و از مصرف موادغذایی در رستوران و غذاخوری های نامطمئن و یا خرید مواد غذایی از دستفروشان خودداری کنید.
2- غذایی را که برای بین راه تهیه می کنید، نباید آبکی باشد. غذاهای آبکی مثل انواع خورشت ها، سریع تر فاسد می شوند، چون میکروب ها و باکتری ها در فضای مایع، محیط مناسب تری برای رشد و تکثیر دارند.
3- غذاهای خشک همراه با سبزیجات تازه که خوب شسته شده اند، غذاهای مناسبی برای سفر هستند.
4- در طول سفر از مصرف پنیر، سرشیر و خامه غیرپاستوریزه استفاده نکنید؛ مصرف محصولات لبنی پاستوریزه نشده خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد.
5- مصرف سس مایونز و سایر سس های چرب از نظر تغذیه ای توصیه نمی شوند؛ مخصوصا در طول سفر از مصرف سس مایونز و یا سس های خامه ای جدا خودداری کنید.
6- می توانید با مخلوط ماست، آبلیمو، کمی نمک و فلفل و در صورت امکان کمی روغن زیتون، یک سس سالم برای سالاد تهیه کنید.
7- غذاهایی را در رستوران سفارش دهید که سس، ادویه و چاشنی زیاد نداشته باشند. گاهی ممکن است در رستوران ها به غذاهای کهنه و مانده مقدار زیادی سس و چاشنی اضافه کنند که تغیر رنگ و طعم نامطبوع ناشی از فساد غذا مشخص نشود.
8- در رستوران، حتما همراه با غذایی که میل می کنید، از ماست (کم چرب وپاستوریزه)، لیمو ترش و یا آبلیمو استفاده کنید. با مصرف این مواد غذایی، دستگاه گوارش اسیدی می شود و در نتیجه از رشد و تکثیر میکروب ها در دستگاه گوارش و در نتیجه مسمومیت غذایی جلوگیری می شود.
9- مصرف انواع دسرهای خامه ای در طول سفر توصیه نمی شود، چون ممکن است با شیر و خامه پاستوریزه نشده تهیه شده باشد و یا اینکه به علت کهنگی، فاسد شده باشد.
10- اگر مایل به مصرف بستنی هستید، حتما از نوع پاستوریزه شده و کم چرب آن استفاده کنید.
11- از خرید و مصرف نوشیدنی های محلی مثل آب زرشک، آب آلبالو، لواشک، تمبر هندی و آلوچه در صورتی که بسته بندی نشده و کد بهداشتی و پروانه ساخت از وزارت بهداشت ندارند، خودداری کنید. انواع آلودگی های انگلی با خوردن این نوع مواد غذایی غیر بهداشتی ممکن است به بدن منتقل می شود.
12- برای جلوگیری از کم آبی و یبوست مقادیر مناسبی آب (ترجیحا آب معدنی) همراه داشته باشید. به همراه داشتن میوه ها و سبزی هایی مانند هویج، گوجه فرنگی، خیار، کاهو در طول مسافرت به تأمین آب، املاح و ویتامین های مورد نیاز بدن کمک می کند. قبل از سفر در خانه سبزیجات را خوب بشویید و در ظرف های مناسب در بسته با خودتان ببرید.
13- از مصرف سالاد به ویژه سالادهایی که در آنها کاهو به کار رفته است و غذاهای دریایی، در غذا خوری های بین راهی خودداری کنید.
- 14در صورتی که سالاد را خودتان درست میکنید، حتما آن را از قبل ضدعفونی، انگل زدایی و به طور کامل پاکیزه کنید. بهتر است سبزیجات به صورت پخته مصرف شوند.
15- گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ را فقط از مراکز مجازی که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند، تهیه کنید.
16- آب را فقط از منابع مطمئن تهیه کرده و یا از آب های بطری شده استفاده کنید.
17- یخ را از مراکز مطمئن تهیه کرده و از مصرف یخ هایی که در شرایط غیر بهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد میشوند، خودداری کنید.
18- از مصرف آب های سطحی، چشمهها و دریاچهها خودداری کنید. جوشاندن آب به مدت ۵ دقیقه به سلامت آب توصیه میشود.
19- در هنگام خرید مواد غذایی به تاریخ استفاده و نحوه نگهداری آن که بر روی برچسب بسته بندی غذا نوشته شده دقت کنید.
20- برای حمل گوشت، مرغ و ماهی حتما از یخدان استفاده و دقت کنید مواد غذایی خام با پخته تماس نداشته باشد.
21- برای طبخ و مصرف غذا از ظروف تمیز استفاده کنید.
22- در هنگام سفر، غذا باید آخرین وسیلهای باشد که میخواهید همراه ببرید و تا لحظه قبل از حرکت باید در یخچال نگهداری شود.
23- توصیه می شود به جای استفاده از نوشابه های گازدار، از نوشیدنی های طبیعی پاستوریزه و کم نمک چون دوغ مصرف کنید.
«اعظم زمانی» کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز
نظر دهید