توصیه های تغذیه ای برای بیماران مبتلا به نقرس
.
نقرس نوعی بیماری است که با تجمع کریستال های اورات در مفصل
شست پا، مفاصل کوچک دست ها، وچ دست ها و آرنج ها، گرمی و درد مداوم و محدودیت حرکت
مفاصل و درد شدید شبانه همراه است.
درمان این بیماری در مرحله حاد، استراحت در بستر تا برطرف
شدن التهاب و درد و همچنین دارو درمانی از جمله تجویز داروهای ضد نقرس (مانند کلشی
سین و آلوپورینول)، تجویز داروهای مسکن ضد التهاب غیراستروئیدی و داروهای
کورتیکواستروئیدی است. اما با رعایت نکات تغذیه ای نیز می توان از تشدید این بیماری
پیشگیری کرد.
1-
پرهیز از مصرف غذاهای سرشار از «پورین»: این غذاها سبب
تولید اسید اوریک بسیار زیادی در بدن می شود که تشدید بیماری را به همراه دارد.
اغلب غذاهایی مانند گوشت قرمز، غذاهای دریایی (ماهی و میگو)، احشای داخلی مانند
کله پاچه، مغز، جگر و ماکیان که منبع خوب پروتئین محسوب می شوند، از میزان پورین بالایی
برخوردار هستند.
2-
محدود کردن مصرف غذاهایی که سطح متوسطی از پورین دارد، از
جمله مارچوبه، گل کلم، اسفناج، ریواس، لوبیاها، قارچ و عدس، همچنین این موارد در
زمان حملات نقرس باید به طور کامل حذف شود.
3-
پرهیز از مصرف زیاد چربی ها، زیرا چربی زیاد مانع دفع اسید
اوریک می شود و سبب افزایش حملات و درد نقرس می شود.
4-
محدود کردن مصرف گوجه فرنگی و محصولات آن؛ همچنین توت فرنگی
و زرده تخم مرغ. این مواد سبب اسیدی شدن خون می شود که این عامل به تشکیل کریستال
های اورات کمک کرده و سبب افزایش حملات نقرس در گروهی از بیماران می شود.
5-
روزانه مصرف دست کم لیوان آب بسیار مفید است.
6-
محلول بسیار رقیق شده سرکه سیب یک محلول کمک کننده به این
بیماران است که بهتر است با تجویز پزشک مصرف شود.
7-
اگر فرد مبتلا به نقرس دچار اضافه وزن و یا چاقی باشد، بهتر
است با نظر متخصص تغذیه به آرامی وزن خود را کاهش دهد، زیرا رژیم های سخت و شدید
می تواند سبب افزایش اسید اوریک در خون شود. البته چاقی به تنهایی نیز می تواند
سبب افزایش اسید اوریک خون شود.
به طور کلی خوب است بدانیم «ورزش» و «تغذیه صحیح» می تواند
از عوارض وخیم نقرس جلوگیری کند./ف.نوروزی فرد
«نسرین نسیمی»،
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز
نظر دهید