بیشتر بدانیم؛ نکات مهم تغذیه در بیماری نقرس
.
نقرس یکی از قدیمی ترین بیماری ها در تاریخچه پزشکی است که
در آن سطح اسید اوریک خون به صورت غیر طبیعی بالا است و منجر به تشکیل کریستال های
مونو سدیم اورات و رسوب آن در مفاصل و بافت های نرم و ایجاد درد می شود.
به گزارش روابط عمومی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز، یک
رژیم حاوی کربوهیدرات پایین باعث حمله نقرس می شود. مصرف بالای گوشت و بعضی از
غذاهای دریایی مانند ماهی ساردین، ماهی کولی، شاه ماهی و صدف باعث افزایش سطح اسید
اوریک سرم می شود، در صورتی که پروتئین های گیاهی چنین اثری ندارد. بنابراین این
افراد باید مصرف گوشت، مرغ و ماهی را کاهش داده و بیشتر پروتئین های گیاهی مانند
حبوبات (لوبیا، عدس، نخود)، سویا، مغزها و سبزی مصرف کنند.
در بین سبزی ها تنها مصرف اسفناج، قارچ و مارچوبه باید کمتر
باشد. در صورتی که این افراد در فاز حملات حاد بیماری نقرس نباشند و عوامل خطر
ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را داشته باشند، نباید دریافت غذاهای دریایی را
کاهش داد، بلکه باید میزان کافی از آن ها را مصرف کرد.
مصرف لبنیات کم چرب (شیر و پنیر)، قهوه، تخم مرغ و گیلاس در
بیماری نقرس مفید است. دل، جگر، قلوه، مغز، گوزن، غاز، کبک، آبگوشت، عصاره گوشت،
ماهی ساردین باید از رژیم غذایی این افراد حذف شود.
افراد مبتلا به نقرس باید دریافت غذاهای دارای فروکتوز بالا مانند آبمیوه ها، کمپوت و نوشیدنی
های شیرین شده با شربت ذرت را کاهش دهند. مصرف نوشیدنی های الکلی به ویژه آبجو نیز
باعث افزایش خطر نقرس می شود.
مصرف بالای مایعات به میزان 8 تا 16 لیوان در روز برای دفع
اسید اوریک و کاهش سنگ های کلیوی ضروری است. دست کم نصف مایعات دریافتی در روز
باید آب باشد.
افراد مبتلا به نقرس باید از مصرف حجم زیاد غذا در یک وعده
پرهیز کنند و در صورت داشتن اضافه وزن، وزن خود را به آهستگی کاهش دهند. انجام
ورزش برای کاهش وزن مفید است. مصرف نان و برنج سفید نیز باید کاهش یابد و بیشتر
غلات کامل، حاوی سبوس مصرف شود./101
«فاطمه نوری پور»، کارشناس ارشد
تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
پایان خبر
نظر دهید