بدانیم و اقدام کنیم؛ خوراکی های مفید شب یلدا، برای مبتلایان به دیابت
.
در حال حاضر نخستین علت مرگ
و میر در ایران، بیماری های غیر واگیر است.
آمار سازمان بهداشت
جهانی نیز نشان می دهد 63 درصد علت مرگ و میرهای دنیا مربوط به این گروه از بیماری
ها است.
بیش از 9 میلیون مرگ مرتبط
با بیماری های غیرواگیر در سنین زیر شصت سال رخ می دهد.
آلودگی هوا، دخانیات، الکل و
رژیم غذایی ناسالم مانند مواد غذایی سرشار از روغن، شکر و نمک از عوامل ایجاد
بیماری های غیر واگیر هستند.
بر اساس شواهد موجود، 76
درصد علت مرگ و میرها ناشی از بیماری های غیر واگیر از جمله سرطان ها، دیابت نوع دو،
بیماری های قلبی و عروقی و یکی از علت های اصلی ابتلا به بیماری ها، اضافه وزن و
چاقی است.
بر اساس آمار، 52 درصد علت
مرگ و میرها ناشی از چهار بیماری شایع شامل سرطان ها، دیابت نوع دو، بیماری های
قلبی و عروقی و بیماری های مزمن تنفسی است که چاقی و اضافه وزن در ردیف مهم ترین
علت ابتلا به این چهار بیماری قرار می گیرد.
طبق بررسی های انجام شده،
ایرانی ها در مصرف چربی، نمک و شکر رکورددار هستند، به طوری که سرانه مصرف نمک هر
ایرانی در روز، نزدیک به 10 گرم نمک است، این در حالی است که بیشترین میزان مورد
استفاده نمک در روز باید کمتر از پنج گرم یا یک قاشق مرباخوری باشد.
همچنین سرانه مصرف قند
و شکر ایرانیان، 66 گرم است که میزان مطلوب آن در سبد غذایی کمتر از 6 قاشق
چایخوری در روز است.
برای پیشگیری و کنترل اضافه
وزن، چاقی و بیماری هایی همچون دیابت، فشار خون، انواع سرطان ها و بیماری های قلبی
و عروقی، نیاز است که همیشه در مصرف میزان مواد قندی و شیرین، مواد غذایی پر نمک،
شور و چرب احتیاط کنیم.
در مناسبت ها به ویژه در شب
یلدا نیز می توان با رعایت توصیه های زیر میزان دریافت این مواد را کاهش داد:
1 - مواد قندی و شیرین، چرب و پر نمک که سه
عامل خطر مهم چاقی، دیابت، چربی و فشار خون بالا هستند، باید همیشه کم استفاده
شوند، حتی در شب یلدا.
2 - پرخوری در شب یلدا به جز اختلال های سوء هاضمه
به دلیل اضافه دریافت انرژی می تواند منجر به اضافه وزن و چاقی شود.
3 - از خرید و مصرف آجیل های شور خودداری کرده
و در عوض از آجیل های تفت داده نشده و خام، به مقدار کم استفاده کنیم.
4 - باید توجه کرد با اینکه
چربی موجود در آجیل از نوع مضر نیست، اما دارای کالری بالایی است، بنابراین برای
جلوگیری از افزایش وزن در خوردن آن، باید اعتدال رعایت شود.
5
- اگر چاق هستیم و یا مایل نیستیم دچار اضافه وزن شویم، توصیه می شود آجیل
را در حد اعتدال پیش از غذا مصرف کنیم، چرا که به دلیل دارا بودن فیبر، موجب
پر شدن حجم معده و در نتیجه سبب احساس سیری در ما می شود و در نتیجه غذای
کمتری می خوریم .
6 – مبتلایان به دیابت در شب یلدا به جای
مصرف توت، کشمش و انجیر، از مغزدانه هایی همچون گردو، فندق، پسته و بادام زمینی
استفاده کنند؛ همچنین افراد دیابتی بهتر است تا سه واحد میوه مانند یک قاچ متوسط
هندوانه یا یک عدد خرمالو متوسط یا نصف لیوان انار در طول روز استفاده کنند.
7 - افراد مبتلا به فشار خون هم از مصرف آجیل
های نمکی خودداری کنند؛ مبتلایان به فشار خون از مصرف میوه های این شب همچون
هندوانه، خرمالو و انار در حد اعتدال غافل نشوند، چرا که این میوه ها سرشار
از پتاسیم است و به کنترل و کاهش فشار خون کمک می کنند.
8 - یکی از تنقلات شب یلدا میوه های خشک
هستند، این میوه ها سرشار از ویتامین هایی همچون ویتامین های گروه B و A ، املاحی مانند کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر،
پتاسیم، سدیم، مس و منگنز است.
به یاد داشته باشیم، یک
چهارم لیوان میوه خشک نزدیک به 60 کیلوکالری انرژی دارد، بنابراین در مصرف آن
زیاده روی نکنیم./103
«نسیم بهادری»، کارشناس واحد
بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب
پایان خبر
نظر دهید