بدانیم و اقدام کنیم؛ توصیه هایی برای استفاده صحیح از مواد غذایی کنسرو شده
.
برای
گرم کردن مواد
غذایی کنسرو شده، لازم است
قوطی کنسرو چه
به صورت در
بسته و چه
باز شده مستقیم روی
شعله قرار داده
نشود، زیرا ممکن است بر اثر حرارت زیاد لحیم
جداره قوطی ذوب
شود و باعث
ورود ذرات فلز به
داخل ماده غذایی
شود.
به ویژه در
مورد قوطی های
باز شده حاوی
ماده غذایی که مستقیم
روی شعله قرار
داده شده اند
حرارت باعث سرعت
فعل و انفعالات
شیمیایی بین ماده غذایی
و جداره داخل
قوطی که در
اثر باز شدن
آسیب دیده و
اندود آن از
بین رفته، می شود.
قبل
از مصرف کنسروها
برای از بین
بردن سم خطرناک «بوتولیسم»
احتمالی موجود در مواد
غذایی کنسرو شده
قوطی های کنسرو
دست کم به مدت
20
دقیقه در آب جوشانده
شود.
پس
از باز کردن
قوطی کنسرو محتویات
آن به سرعت خارج و
در ظرف دیگری
ریخته شود، چرا که
ممکن است ماده
غذایی بعد از
باز کردن درب
قوطی در مجاورت
اکسیژن هوا با
جداره داخل قوطی، هر
چند که اندود
هم شده باشد
وارد واکنش شود.
برای
نگهداری مازاد محتویات
قوطی کنسرو بهتر
است از ظروف
شیشه ای استفاده کرده و
در یخچال نگهداری
شود و زمان مصرف دوباره، محصول باید مجدد حرارت داده شود.
در
صورت وجود زنگ
زدگی در سطح
خارجی قوطی ها
احتمال سوراخ بودن
و فساد محتویات آن
وجود دارد. بنابراین از
مصرف این چنین
کنسروهایی باید خودداری
شود. ایجاد حالت زنگ زدگی
در سطح از سویی دیگر، احتمال
سوراخ بودن بدنه
و باز شدن درزها در
منطقه زنگ زدگی
وجود دارد.
نشت
مواد غذایی داخل
قوطی به ویژه در
مورد قوطی هایی
که ضربه دیده
اند موجب تماس محتویات
با هوای خارج
و در نتیجه
فساد و سمیت
آن می شود
و لازم است
از مصرف آن خودداری
شود.
کنسروها را
می توان قبل از باز شدن برای مدت طولانی در شرایط محیطی نگهداری کرد، مشروط
بر اینکه با
رعایت کامل اصول بهداشتی تهیه شده
باشند. البته محتویات
کنسرو در داخل
قوطی به تدریج
با یکدیگر و حتی
با جداره داخلی
قوطی وارد فعل
و انفعالات شیمیایی
می شود، بنابراین مصرف کنسروهایی
که سال ها مانده
اند صحیح نیست،
این چنین کنسروهایی اغلب با
بوی کهنگی و
مزه تند و نامطبوعی
همراه است./101
«الهام باباعلی» کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی
مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز
پایان خبر
نظر دهید