همگام با بسیج ملی تغذیه؛
بایدها و نبایدهای تغذیه ای برای رفع ضعف و خستگی در زمان نقاهت بیماری کووید19
.
در بیماری کووید19 بدن درگیر فرایندهای التهابی شدید می
شود و به دلیل تغیرات در فرآیند کاتابولیسم پروتئین ها، بسیاری از بیماران درجاتی
از تحلیل و ضعف عضلانی را تجربه می کنند که ممکن است تا مدت ها علائمی مثل ضعف،
خستگی، دردهای عضلانی و سردرد را تجربه کنند.
در نتیجه برای بازیابی قوای جسمانی و بازیابی ذخایر از دست
رفته بدن، تامین انرژی و پروتئین کافی بسیار اهمیت دارد و لازم است بیمار رژیم
غذایی غنی از پروتئین و مواد غذایی آنتی اکسیدان و ضد التهاب داشته باشد.
در این راستا توجه به توصیه های زیر ضروری است:
·
گوشت
قرمز، ماهی، مرغ، بوقلمون، تخم مرغ، شیر و لبنیات کم چرب (به ویژه لبنیات
پروبیوتیک) حبوبات و سویا، منابع غنی از پروتئین هستند.
·
مصرف
کربوهیدرات های تصفیه شده و قندهای ساده مثل انواع شیرینی ها، قند، شکر، نوشابه،
آبمیوه صنعتی، همچنین غذاهای چرب و سرخ کرده مثل فست فودها، روغن حیوانی و لبنیات
پرچرب بایستی محدود شود، چون مصرف این مواد غذایی باعث تشدید التهاب و فرایندهای
اکسیداسیون در بدن می شود و دوران نقاهت را به تاخیر می اندازد.
·
روزانه
دست کم سه واحد میوه و سه واحد انواع سبزی مصرف شود؛ سیب، مرکبات، کیوی، آلو زرد،
گلابی، لیمو ترش، سیر، کلم بروکلی، کدو حلوایی، بامیه، هویج، چغندر، فلفل دلمه ای
رنگی و گوجه فرنگی سرشار از انواع ویتامین ها هستند.
·
مصرف
مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان مثل زردچوبه، دارچین، زنجبیل، چای سبز، آویشن، عسل
طبیعی، روغن زیتون را فراموش نکنیم.
·
مصرف
منابع غذایی حاوی اسیدچرب امگا3 را افزایش دهیم؛ در این زمینه انواع ماهی به ویژه
سالمون و ساردین؛ مغزها به ویژه گردو، بادام و بادام زمینی؛ دانه ها مانند تخم
کتان، تخمه کدو و روغن کانولا توصیه می شود.
·
منابع غذایی
حاوی منیزیم مثل سبزی های برگ سبز، مغزها، حبوبات، شکلات تلخ و موز به کاهش سردرد
و دردهای عضلانی کمک می کند.
·
مواد
غذایی حاوی ویتامین های گروه B نیز
در این دوران مفید است، در این زمینه مصرف غلاتی نظیر گندم و برنج؛ حبوباتی
نظیر لوبیا، عدس و نخود؛ همچنین جگر، گوشت و تخم مرغ، شیر و لبنیات در وعده
های غذایی اهمیت دارد.
«مهلا ساسانی فرد» کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز
بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید