جهش تولید با مشارکت مردم
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1402/03/06
  • - تعداد بازدید: 768
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
به مناسبت هفته جهانی تیروئید؛

با عملکرد غده تیروئید و اختلالات آن بیشتر آشنا شویم/بخش دوم

فدراسیون جهانی تیروئیدو بسیاری از انجمن های علمی تیروئید، روز ۲۵ می مصادف با ۴ خرداد را به عنوان روز جهانی تیروئید و آغاز هفته تیروئید انتخاب کردند. به دلیل اهمیت این غده در بدن و شیوع بالای اختلالات آن در بدن بر ضرورت آگاهی جامعه نسبت به بیماری های تیروئید، اهمیت آن و پیشگیری از بروز اختلالات و همچنین مراقبت بهتر بیماران تاکید شده است.
در بخش اول این مطلب با واقعیت هایی درباره غده تیروئید، اهمیت اختلالات این غده و باورهای صحیح و غلط درباره آن آشنا شدیم.
 
 
در این بخش با سرطان پاپیلاری تیروئید بیشتر آشنا خواهیم شد:
سرطان تیروئید انواع متعددی دارد و سرطان تیروئید پاپیلاری شایع ترین نوع آن است. سرطان پاپیلاری تیروئید تقریباً 85 درصد از کل سرطان های تیروئید را تشکیل می دهد و معمولاً به صورت توده ای جامد، نامنظم یا کیستیک است که از بافت طبیعی تیروئید ناشی می شود. این سرطان با نسبت سه به یک در زنان، شایع تر از مردان است. سرطان تیروئید رتبه ششم را در بین سرطان های کشور دارد. 
از دهه 1970، بروز سرطان تیروئید در آمریکا و جهان افزایش یافته و به دو برابر رسیده است. تا همین اواخر، سرطان تیروئید سریع ترین سرطان در حال رشد در ایالات متحده بود که می تواند به دلیل توانایی ما در تشخیص خوب این سرطان ها (سونوگرافی، سی تی اسکن، MRI و غیره) باشد. به طور کلی، نرخ بقای 5 ساله برای افراد مبتلا به سرطان تیروئید 98 درصد است که بقای طولانی مدت آن 95 درصد یا بیشتر است.
در زیر به 4 نکته مهم در مورد سرطان پاپیلاری تیروئید از جمله جراحی سرطان تیروئید، درمان و پیگیری خواهیم پرداخت.
نکته 1: حقیقتی که باید در مورد سرطان پاپیلاری تیروئید بدانید: بیمار زنده می ماند.
میزان بقای 5 ساله برای سرطان پاپیلاری تیروئید که در خارج از غده تیروئید منتشر نشده است (محلی) تقریباً 100 درصد است. میزان بقای 5 ساله برای سرطان پاپیلاری تیروئید که فقط به غدد لنفاوی یا بافت گردن (منطقه ای) گسترش یافته است 99درصد است. اگر از راه دور به سایر نقاط بدن (خارج از گردن) گسترش یابد، بیماری متاستاتیک نامیده می شود. میزان بقای 5 ساله برای سرطان پاپیلاری متاستاتیک تیروئید 76 درصد است که در مقایسه با بسیاری از انواع دیگر سرطان بسیار عالی است. 
بعید است که کیفیت زندگی بیمار تحت تأثیر منفی جراحی سرطان تیروئید که به درستی توسط متخصصان انجام شده، مختل شود. 
ممکن است بیمار پس از برداشتن تیروئید مجبور به مصرف داروهای هورمون تیروئید شود. تا زمانی که داروها و پیگیری های لازم انجام شود، سطح تیروئید مناسب می ماند. تقریباً همه افرادی که از داروهای هورمون تیروئید استفاده می‌کنند تا زمانی که دارو را طبق دستور مصرف کنند، سطح تیروئید خود را حداقل یک تا دو بار در سال بررسی کنند و سبک زندگی سالمی داشته باشند، عملکرد خوبی دارند.
نکته 2: حقیقتی که باید در مورد سرطان پاپیلاری تیروئید بدانید: جراحی سرطان تیروئید بهترین درمان است.
جراحی تیروئید اصلی ترین روش درمان سرطان تیروئید است. 2 نوع اصلی تیروئیدکتومی شامل لوبکتومی تیروئید (برداشتن نیمی از تیروئید) و تیروئیدکتومی کامل (برداشتن کل تیروئید) وجود دارد. بسیاری از گره های سرطانی تیروئید را می توان با برداشتن نیمی از تیروئید به همراه غدد لنفاوی که در پشت و اطراف تیروئید قرار دارند، درمان کرد. 
نکته 3: حقیقتی که باید در مورد سرطان پاپیلاری تیروئید بدانید: بیشتر بیماران پس از جراحی نیازی به درمان بیشتر ندارند.
اغلب، جراحی عالی و کامل سرطان تیروئید، تنها درمان مورد نیاز برای سرطان تیروئید پاپیلاری است. شیمی درمانی سنتی هرگز استفاده نمی شود. پرتودرمانی خارجی یا پرتو درمانی به ندرت برای درمان بیشتر سرطان تیروئید پاپیلاری نشان داده می شود. تشخیص سرطان پاپیلاری تیروئید به تنهایی نشانه ای برای درمان بیش تر پس از جراحی تیروئید نیست.
با این حال، متداول ترین درمان پس از جراحی سرطان تیروئید، ید رادیواکتیو (RAI) است. در این درمان هر چه سن بیمار کمتر باشد بهتر عمل می کند. 
نکته 4: واقعیتی که باید در مورد سرطان پاپیلاری تیروئید بدانید: پیگیری لازم است، اما سخت نیست.
پس از جراحی متخصص تیروئید برای درمان سرطان پاپیلاری تیروئید، پیگیری مهم است، اما غیرقابل کنترل نیست. 
پس از جراحی سرطان تیروئید، سطح هورمون تیروئید بیمار باید در عرض 4 تا 6 هفته بررسی شود تا مشخص شود که آیا به داروهای هورمون تیروئید نیاز است یا دوز شما باید تنظیم شود. 6 ماه پس از جراحی سرطان تیروئید و هر سال پس از آن باید تاریخچه کامل و معاینه فیزیکی و انجام آزمایش های هورمونی انجام شود. 
«میترا نحاس» کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
  • گروه خبری : آخرین اخبار,بدانیم و اقدام کنیم
  • کد خبری : 87285
کلیدواژه
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب