سلامت در نوروز؛
آیا می توان گفت کدام قارچ وحشی در طبیعت، سمی است؟
.
ها گیاهانی هستند که مصرف خوراکی پیدا کرده اند، اما همه انواع قارچ خوراکی نبوده
و بعضی سمی و بسیار خطرناک است. خوردن چند لقمه از این قارچ ها می تواند کبد، کلیه
و حتی مغز را از کار انداخته و گاه موجب مرگ شود.
حتی
افراد متخصص هم بدون نظر آزمایشگاه نمی توانند از روی ظاهر یا مزه قارچ بگویند
کدام قارچ وحشی خوراکی و کدام قارچ سمی است. تنها آزمایشگاه های ویژه می تواند خوراکی
بودن قارچ ها را تایید کند. هیچ آزمایشی هم وجود ندارد که افراد عادی بتوانند
انجام دهند و از طریق آن از خوراکی بودن قارچ اطمینان یابند.
راهکارهای
پیشگیری از مسمومیت با قارچ
·
در سفر از خوردن گیاهان و قارچ هایی که از طبیعت چیده شده اند پرهیز کنیم.
·
مسموم نشدن جانورانی که از این گیاهان و قارچ ها مصرف داشته اند به هیچ وجه
دلیل غیر سمی بودن آنها نیست. تشخیص گیاهان و قارچ های سمی از انواع بی خطر بسیار
مشکل است.
·
با گیاهان دارو، معجون یا چای خانگی
درست نکنیم. دانه های گیاهان را نجویم و در صورت وقوع مسمومیت با این گیاهان،
مصدوم را در سریع ترین زمان ممکن به نزدیکترین مرکز درمانی منتقل کنیم.
نشانه های مسمومیت با قارچ سمی
·
درد معده، استفراغ، اسهال، تب بالا، نبض تند، ضربان نامنظم قلب، کاهش فشار
خون، سردرد، سرگیجه، غش، تاری دید، مشکلات تنفسی، سستی و بی حالی، تشنگی بیش از
حد، هذیان، تشنج، کما و حتی مرگ، از نشانه های مسمومیت با قارچ های سمی است.
·
از بدترین علائم مسمومیت با قارچ های سمی، آسیب به کبد و کلیه است که می تواند
در ابتدا به صورت یرقان یا زردی بروز پیدا کند.
اگر
به مسمومیت با قارچ مشکوک شدیم چه اقدامی مناسب است؟
·
در صورت هرگونه شک به
مسمومیت با قارچ باید هرچه سریع تر فرد مسموم شده را به بیمارستان منتقل کرد.
·
نباید جلوی تخلیه
معده فرد مسموم شده را گرفت.
·
گاهی لازم است فرد
مسموم شده را مجبور به استفراغ و تخلیه معده کرد تا قارچ های سمی باقی مانده خارج
شود و از این طریق از ورود سم بیشتر به بدن پیشگیری کرد.
دکتر «مسعود قنبریان»، رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
نظر دهید