آیا امکان تشخیص سمی بودن قارچ ها وجود دارد؟
.
قارچ
ها گیاهانی هستند که مصرف خوراکی پیدا کرده اند،
اما
همه
قارچ ها خوراکی نبوده و بعضی سمی و بسیار خطرناک هستند. خوردن چند لقمه از این قارچ
ها می تواند کبد، کلیه و حتی مغز را از کار انداخته و گاه موجب مرگ شود.
تشخیص
قارچ های سمی
حتی
افراد متخصص هم بدون نظر آزمایشگاه نمی توانند از روی ظاهر یا مزه قارچ بگویند
کدام قارچ وحشی خوراکی و کدام قارچ سمی است. تنها در آزمایشگاه های ویژه می توان
خوراکی بودن قارچ ها را تایید کرد. هیچ آزمایشی هم وجود ندارد که افراد عادی
بتوانند انجام دهند و از طریق آن از خوراکی بودن قارچ اطمینان یابند.
راهکارهای
پیشگیری از مسمومیت با قارچ
· در سفر از خوردن گیاهان و قارچ هایی که از طبیعت چیده شده
اند پرهیز کنید.
· عدم مسمومیت جانورانی که از این گیاهان و قارچ ها مصرف
داشته اند به هیچ وجه دلیل غیر سمی بودن آنها نیست. تشخیص گیاهان و قارچ های سمی
از انواع بی خطر بسیار مشکل است.
· از به کار بردن گیاهان موجود در طبیعت، در تهیه دارو، معجون
یا چای خانگی پرهیز کنید. دانه های گیاهان را نجوید.
· در صورت وقوع مسمومیت با گیاهان موجود در طبیعت و یا قارچ
ها، مصدوم را در سریع ترین زمان ممکن به نزدیکترین مرکز درمانی منتقل کنید.
نشانه های مسمومیت با قارچ سمی
· درد معده، استفراغ، اسهال، تب بالا، نبض تند، ضربان نامنظم قلب،
کاهش فشار خون، سردرد، سرگیجه، غش، تاری دید، مشکلات تنفسی، سستی و بی حالی، تشنگی
بیش از حد، هذیان، تشنج، کما و حتی مرگ، از علائم مسمومیت با قارچ های سمی است.
· از بدترین علائم مسمومیت با قارچ های سمی، آسیب به کبد و
کلیه ها است که می تواند در ابتدا به صورت یرقان یا زردی بروز پیدا کند.
اگر
به مسمومیت با قارچ مشکوک شدیم، چه کنیم؟
·
در صورت هرگونه شک به
مسمومیت با قارچ باید هرچه سریع تر فرد مسموم شده را به بیمارستان منتقل کرد.
·
نباید جلوی تخلیه معده
فرد مسموم شده را گرفت.
·
گاهی لازم است فرد
مسموم شده را مجبور به استفراغ و تخلیه معده کرد تا قارچ های سمی باقیمانده خارج
شود و از این طریق از ورود سم بیشتر به بدن پیشگیری کرد.
دکتر «مسعود قنبریان»، رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه
علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
نظر دهید