جهش تولید با مشارکت مردم
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1403/01/01
  • - تعداد بازدید: 334
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

توصیه های تغذیه ای در سفرهای نوروزی:

در سفر های نوروزی به نکات تغذیه ای زیر توجه داشته باشید:

تا حد امکان غذا را شخصا آماده کرده و از مصرف مواد غذایی در رستوران و غذاخوری‌ های نامطمئن و یا خرید مواد غذایی از دستفروشان خودداری کنید.

غذایی که برای بین راه تهیه می کنید، نباید آبکی باشد. غذاهای آبکی مثل انواع خورشت ها، سریع تر فاسد می شوند، چون میکروب ها و باکتری ها در فضای مایع، محیط مناسب تری برای رشد و تکثیر دارند.

غذاهای خشک همراه با سبزیجات تازه که خوب شسته شده اند، غذاهای مناسبی برای سفر هستند.

در طول سفر از مصرف پنیر، سرشیر و خامه  غیرپاستوریزه استفاده نکنید؛ مصرف محصولات لبنی پاستوریزه نشده خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد.

مصرف سس مایونز و سایر سس های چرب از نظر تغذیه ای توصیه نمی شوند؛ مخصوصا در طول سفر از

مصرف سس مایونز و یا سس های خامه ای جدا خودداری کنید.

می توانید با مخلوط ماست، آبلیمو، کمی نمک و فلفل و در صورت امکان کمی روغن زیتون، یک سس سالم برای سالاد تهیه کنید.

غذاهایی را در رستوران سفارش دهید که سس، ادویه وچاشنی زیاد نداشته باشند. گاهی ممکن است در رستوران ها به غذاهای کهنه و مانده مقدار زیادی سس و چاشنی اضافه کنند که تغیر رنگ و طعم نامطبوع ناشی از فساد غذا مشخص نشود.

در رستوران، حتما همراه با غذایی که میل می کنید، از ماست (کم چرب وپاستوریزه)، لیمو ترش و یا آبلیمو استفاده کنید. با مصرف این مواد غذایی، دستگاه گوارش اسیدی می شود و در نتیجه از رشد و تکثیر میکروب ها در دستگاه گوارش و در نتیجه مسمومیت غذایی جلوگیری می شود.

مصرف انواع دسرهای خامه ای در طول سفر توصیه نمی شود، چون ممکن است با شیر وخامه پاستوریزه نشده تهیه شده باشد و یا اینکه به علت کهنگی، فاسد شده باشد.

اگر مایل به مصرف بستنی هستید، حتما از نوع پاستوریزه شده و کم چرب آن استفاده کنید.

از خرید و مصرف نوشیدنی های محلی مثل آب زرشک، آب آلبالو و... و هم چنین لواشک، تمبر هندی و آلوچه در صورتی که بسته بندی نشده وکد بهداشتی و پروانه ساخت از وزارت بهداشت ندارند، خودداری کنید. انواع آلودگی های انگلی با خوردن این نوع مواد غذایی غیر بهداشتی ممکن است به بدن منتقل می شود.

برای جلوگیری از کم آبی و یبوست مقادیر مناسبی آب (ترجیحا آب معدنی) همراه داشته باشید. به همراه داشتن میوه ها و سبزی هایی مانند هویج، گوجه فرنگی، خیار، کاهو در طول مسافرت به تأمین آب، املاح و ویتامین های مورد نیاز بدن کمک می کند. قبل از سفر در خانه سبزیجات را خوب بشویید و در ظرف های مناسب در بسته با خودتان ببرید.

از مصرف سالاد به ویژه سالادهایی که در آنها کاهو به کار رفته است و غذاهای دریایی، در غذا خوری‌ های بین راهی خودداری کنید.

 در صورتی که سالاد را شخصا درست می‌کنید، حتما آن را قبلا ضدعفونی، ‌انگل زدایی و کاملا پاکیزه نمایید. بهتر است سبزیجات به صورت پخته مصرف شوند.

گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ را فقط از مراکز مجازی که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند، تهیه فرمایید.

آب را فقط از منابع مطمئن تهیه کرده و یا از آب های بطری شده استفاده کنید.

یخ را از مراکز مطمئن تهیه نموده و از مصرف یخ ‌هایی که در شرایط غیر بهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد می‌شوند خودداری کنید.

از مصرف آب ‌های سطحی، چشمه‌ها و دریاچه‌ها خودداری کنید. جوشاندن آب به مدت ۵ دقیقه به سلامت آب توصیه می‌شود.

در هنگام خرید مواد غذایی به تاریخ استفاده و نحوه نگهداری آن که بر روی برچسب بسته بندی غذا نوشته شده دقت کنید.

برای حمل گوشت، مرغ و ماهی حتما از یخدان استفاده و دقت کنید مواد غذایی خام با پخته تماس نداشته باشد.

برای طبخ و مصرف غذا از ظروف تمیز استفاده کنید.

در هنگام سفر، غذا باید آخرین وسیله‌ای باشد که می‌خواهید همراه ببرید و تا لحظه قبل از حرکت باید در یخچال نگهداری شود.

توصیه می شود به جای استفاده از نوشابه های گازدار از نوشیدنی های طبیعی پاستوریزه و کم نمک چون دوغ مصرف کنید.

«اعظم زمانی»کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز

  • گروه خبری : آخرین اخبار,اخبار وب دا,بدانیم و اقدام کنیم,بدانیم واقدام کنیم/ ماه مبارک رمضان,نوروز 1403
  • کد خبری : 98081
کلیدواژه
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تنظیمات قالب