جهش تولید با مشارکت مردم
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1402/12/26
  • - تعداد بازدید: 43
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

چگونه سلامت غذایی را در سفرهای نوروزی، حفظ کنیم؟

رعایت نکات تغذیه ای و ایمنی غذایی در طول سفرهای نوروزی بسیار حائز اهمیت است. در این زمینه مطمئن ترین راه، تهیه غذای ساده در منزل و نگهداری در ظرف خنک در طول مسیر است.

در ادامه با توصیه های مهم برای سلامت غذایی در طول سفرهای نوروزی آشنا می شویم:

         غذایی که برای بین راه تهیه می کنیم، نباید آبدار باشد. زیرا غذاهای آبدار مثل خورش ها به دلیل اینکه محیط مناسبی برای رشد و تکثیر میکروب ها محسوب می شود، سریعتر دچار فساد می شود.

         غذاهای خشک مثل انواع کوکوها 

کوکو سبزی و سیب زمینی)، کتلت، شامی، انواع پلوها (عدس پلو، لوبیا پلو) همراه با گوجه فرنگی، کاهو و خیار تازه و لیمو ترش که خوب شسته شده است، غذاهای مناسبی برای سفر به حساب می آید.

         غذایی را که برای سفر آماده می کنیم، در طول راه خنک نگه داریم. غذاهایی مثل سالاد الویه، کالباس و سوسیس که سریع تر فاسد می شود، برای سفر مناسب نیست.

         اگر مایلیم صبحانه را در طول راه میل کنیم، می توانیم از منزل پنیر، گوجه، خیار و یا تخم مرغ آبپز و سفت و کمی مربا یا عسل به همراه یک فلاسک آب جوش برای چای با خود برداریم و در بین راه با نان داغ محلی تازه نوش جان کنیم.

         پنیر، سرشیر و خامه محلی اغلب از شیر پاستوریزه نشده تهیه می شود که خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد و یا ممکن است به دلیل کهنگی، خطر مسمومیت و اسهال و استفراغ را به دنبال داشته باشد.

         در رستوران های بین راه به جای سالاد به دلیل احتمال آلودگی بالا، ماست بخوریم. چرا که انواع آلودگی های انگلی و میکروبی با مصرف سبزی ها و سالاد آلوده به بدن منتقل می شود. یک راه ساده و مطمئن این است که از منزل با خود گوجه فرنگی، خیار و لیموترش شسته شده همراه داشته باشیم و در رستوران در کنار غذایی که سفارش می دهیم، از گوجه و خیار خرد شده استفاده کنیم.

         مصرف سس مایونز و سس های چرب از نظر تغذیه ای به طور کلی توصیه نمی شود. به ویژه در طول سفر از مصرف سس مایونز و یا سس های خامه ای خودداری کنیم. می توانیم با مخلوط ماست، آبلیمو، کمی نمک و فلفل و در صورت امکان کمی روغن زیتون یک سس سالم برای سالاد تهیه کنیم.

         به جای نوشابه های گازدار، همراه با غذا دوغ کم نمک و بدون گاز سفارش دهیم. نوشابه های گازدار حاوی مقدار زیادی قند است. حتی نوشابه های رژیمی و بدون قند هم حاوی مقادیر زیادی فسفات است که باعث پوکی استخوان می شود.

         مصرف انواع دسرهای خامه ای در طول سفر توصیه نمی شود، زیرا ممکن است با شیر یا خامه پاستوریزه نشده تهیه شده باشد و یا اینکه به علت کهنگی، فاسد شده باشد.

         اگر مایل به مصرف بستنی هستیم، تاکید می شود از نوع پاستوریزه شده و کم چرب استفاده شود.

         از خرید و مصرف نوشیدنی های محلی مثل آب زرشک، آب آلبالو و موارد مشابه، همچنین لواشک، تمر هندی و آلوچه در صورتی که بسته بندی نشده و کد بهداشتی و پروانه ساخت از وزارت بهداشت ندارد، خودداری کنیم. انواع آلودگی های انگلی با خوردن این نوع مواد غذایی غیر بهداشتی ممکن است به بدن منتقل شود.

         برای جلوگیری از کم آبی و مشکل یبوست در طول سفر، مقادیر مناسبی آب همراه داشته باشیم که استفاده از آب معدنی ارجحیت دارد.

         به همراه داشتن میوه ها و سبزی هایی مانند هویج، گوجه فرنگی، خیار و کاهو در طول سفر به تامین آب، املاح و ویتامین های موردنیاز بدن کمک می کند. قبل از سفر، این مواد غذایی را در خانه خوب بشوییم و در ظرف های مناسب دربسته با خود همراه ببریم./ف.نوروزی فرد

«زهرا مغدانی»، کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز

 

  • گروه خبری : آخرین اخبار,بدانیم و اقدام کنیم
  • کد خبری : 97849
کلیدواژه
حمید تهرانی
خبرنگار

حمید تهرانی

تنظیمات قالب