همگام با شانزدهمین پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم؛
آیا نان کامل در پیشگیری از کم خونی فقر آهن نقش دارد؟
کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای والفجر با بیان اینکه ﮐﻤﺒﻮﺩ ﺁﻫﻦ ﯾﮑﻲ ﺍﺯ ﺷﺎﯾﻊ ﺗﺮﯾﻦ ﮐﻤﺒﻮﺩﻫﺎﻱ ﺗﻐﺬﯾﻪ ﺍﻱ ﺩﺭ ﺳﺮﺍﺳﺮ ﺟﻬﺎﻥ ﺍﺳﺖ که ﺣﺪﻭﺩ دو ﻣﻴﻠﻴﺎﺭﺩ ﻧﻔﺮ ﺩﺭ ﺟﻬﺎﻥ ﺑﻪ ﺁن ﻣﺒﺘﻼ ﻫﺴﺘﻨﺪ، گفت: نان به عنوان غذای اصلی ایرانیان با میانگین مصرف 300 گرم در روز می تواند سهم زیادی در تأمین ریزمغذی های موردنیاز بدن از جمله آهن داشته باشد.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، «فرناز باغبان» افزود: ﺍﺛﺮﺍﺕ ﻣﻀﺮ ﮐﻤﺒﻮﺩ ﺁﻫﻦ ﺷﺎﻣﻞ ﺍﺧﺘﻼﻝ ﺩﺭ ﻋﻤﻠﮑﺮﺩﻫﺎﻱ ﺟﺴﻤﻲ، ﺫﻫﻨﻲ ﻭ ﺷﻨﺎﺧﺘﻲ، ﺍﺧﺘﻼﻝ ﺭﺷﺪ، ﮐﻮﺗﺎﻫﻲ ﻗﺪﻱ، ﺗﻀﻌﻴﻒ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺍﯾﻤﻨﻲ ﻭ ﺧﻄﺮ ﺑﺎﻻﺗﺮ ﺍﺑﺘﻼ ﺑﻪ ﻋﻔﻮﻧﺖ است.
او با بیان اینکه نوزادان، ﮐﻮﺩﮐﺎﻥ ﭘﻴﺶ ﺩﺑﺴﺘﺎﻧﻲ، ﺯﻧﺎﻥ ﺩﺭ ﺳﻨﻴﻦ ﺑﺎﺭﻭﺭﻱ ﻭ ﺯﻧﺎﻥ ﺑﺎﺭﺩﺍﺭ ﺩﺭ ﻣﻌﺮﺽ ﺧﻄﺮﺍﺕ ﺳﻼﻣﺘﻲ ﻧﺎﺷﻲ ﺍﺯ ﮐﻤﺒﻮﺩ ﺁﻫﻦ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﺍﺭﻧﺪ، اظهار کرد: مصرف کم منابع غذایی حاوی آهن، عادات غذایی نامناسب، زیست دسترسی کم آهن در غذاهای مصرفی، از جمله علت های اصلی کمبود آهن و کم خونی فقر آهن است.
به گفته این کارشناس تغذیه، بیش از ۸۰ درصد آهن مصرفی رژیم غذایی منشأ گیاهی دارد و ۵۴.۲ درصد آن از نان و غلات است که آهن آنها در مقایسه با منابع غذایی حیوانی، زیست دسترسی کمتری دارد؛ بنابراین نان به عنوان غذای اصلی ایرانیان با میانگین مصرف 300 گرم در روز می تواند سهم بسیاری در تأمین ریزمغذی های موردنیاز بدن از جمله آهن داشته باشد.
باغبان اضافه کرد: با توجه به اینکه آرد ﻧﺎﻥ ﮐﺎﻣﻞ نسبت به آردهای دیگر به میزان کمتری تصفیه شده است، ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻧﺪ ﺗﺎ ۵۰ ﺩﺭﺻﺪ ﺁﻫﻦ ﻣﻮﺭﺩﻧﻴﺎﺯ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ ﯾﮏ ﻓﺮﺩ ﺑﺰﺭﮔﺴﺎﻝ ﺭﺍ ﺗأﻣﻴﻦ ﮐﻨﺪ؛ بنابراین ﻣﺼﺮﻑ ﻧﺎﻥ ﮐﺎﻣﻞ ﻋﻼﻭﻩ ﺑﺮ ﺳﺎﯾﺮ ﺍﺛﺮﺍﺕ ﻣﻔﻴﺪﻱ ﮐﻪ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻧﺪ ﺑﺮ ﺳﻼﻣﺘﻲ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ، ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻧﺪ ﻣﻘﺪﺍﺭﻱ ﺍﺯ ﺁﻫﻦ ﻣﻮﺭﺩﻧﻴﺎﺯ ﺑﺪﻥ ﺭﺍ نیز ﻓﺮﺍﻫﻢ ﮐﻨﺪ.
او یادآور شد: ﺍﻟﺒﺘﻪ ﺑﺎﯾﺪ ﺗﻮﺟﻪ ﺩﺍﺷﺖ ﮐﻪ ﺟﺬﺏ ﺁﻫﻦ ﻭ ﺳﺎﯾﺮ ﻣﻮﺍﺩ ﻣﻐﺬﻱ، ﺍﺯ ﻧﺎﻥِ ﺣﺎﺻﻞ ﺍﺯ ﺧﻤﻴﺮﻫﺎﯾﻲ ﮐﻪ ﺗﺨﻤﻴﺮ ﻧﻤﻲ ﺷﻮﺪ ﻭ ﯾﺎ ﺑﺎ ﺟﻮﺵ ﺷﻴﺮﯾﻦ ﺗﺨﻤﻴﺮ ﻣﻲ ﺷﻮﺪ، ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﻭﺟﻮﺩ ﺍﺳﻴﺪ ﻓﻴﺘﻴﮏ ﺑﺎﻻ، ﺗﺎ ﺣﺪ ﺯﯾﺎﺩﻱ ﮐﺎﻫﺶ ﻣﻲ ﯾﺎﺑﺪ. در حالی که ﺗﺨﻤﻴﺮ ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺑﺎ ﺣﺬﻑ ﻓﻴﺘﺎﺕ، ﺟﺬﺏ ﺁﻫﻦ ﺭﺍ ﺗﺎ ۱۲ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺍﻓﺰﺍﯾﺶ ﻣﻲ ﺩﻫﺪ.
پایان خبر
نظر دهید