14 توصیه کاربردی برای اصلاح الگوی غذایی جوانان
تأمین سلامت جوانان جامعه می تواند تضمین کننده رشد و توسعه اجتماعی اقتصادی و فرهنگی آن کشور باشد. شرط اصلی سالم زیستن، داشتن تغذیه صحیح با رعایت سه اصل« تعادل» و «تنوع» و «تناسب» در برنامه غذایی روزانه است.
تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن، تنوع یعنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی از گروه اصلی غذایی و تناسب یعنی هر فردی با توجه به سن، جنس و شرایط جسمی خود از گروه های مختلف مواد غذایی دریافت کند.
تغذیه صحیح ضمن تأمین کالری و مواد مغذی موردنیاز بدن، از افزایش یا کاهش نامناسب وزن و همچنین طیف وسیعی از اختلالات جسمی و روانی مرتبط با تغذیه جلوگیری کرده و سبب ارتقای قابلیت های فرد می شود. جوانان، به عنوان افرادی که زندگی فعال و پر تنشی دارند نیز از این قاعده مستثنی نیستند و بنا به شرایط جسمی و روحی خاص خود، به الگوی غذایی ویژه ای نیاز دارند.
14 گام تا اصلاح الگوی غذایی جوانان:
- مصرف نان های سبوس دار مانند نان سنگک و نان جو، برنج قهوه ای و ماکارونی های غنی شده با فیبر
- مصرف 3-2 مرتبه حبوبات در هفته
- مصرف روزانه دست کم 2 واحد میوه از میوه های تازه فصل
- افزایش مصرف سبزی ها مانند مصرف سالاد یا سبزی خوردن یا سبزی های پخته همراه با هر وعده غذایی
- کاهش مصرف گوشت قرمز و افزایش مصرف گوشت های سفید
- مصرف غذاهای دریایی مانند ماهی و میگو هفته ای 2 مرتبه
- مصرف وعده های غذایی در ساعت های ثابت و مشخص
- لزوم مصرف صبحانه کامل شامل: نان سبوس دار، منابع پروتئینی مانند پنیر، تخم مرغ، عدسی، همچنین انواع سبزی های تازه
- محدود کردن مصرف انواع فست فود، گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و غذاهای کنسروی
- پرهیز از مصرف مداوم نوشیدنی های گازدار، نوشیدنی های انرژی زا و کافئین دار و آبمیوه های مصنوعی و حاوی قند افزوده
- nbsp; مصرف ماهانه یک عدد مکمل 50 هزار واحدی ویتامین D به منظور پیشگیری از کمبود این ویتامین
- انجام فعالیت بدنی دست کم 5 روز در هفته
- کاهش مصرف قند، شکر و کیک و شیرین های خامه ای
- حفظ وزن در محدوده BMI طبیعی و اقدام برای کاهش/ افزایش وزن (در صورت لزوم) تحت نظر کارشناسان تغذیه
«ساره موزه»، کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز