سرمایه گذاری برای تولید
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
سرمایه گذاری برای تولید
  • 1404/04/11
  • - تعداد بازدید: 90
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

کاهش دور ریز مواد غذایی در خانه به کمک تدوین و اجرای برنامه های غذایی منظم

کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز از جمله راهکارهای کاهش دور ریز مواد غذایی در خانه را تدوین و اجرای برنامه های غذایی منظم، به ویژه در خانواده های دارای فرزند عنوان کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، «سارا موزه» با بیان اینکه عادت های خانگی مرتبط با غذا نظیر برنامه ریزی، خرید، نگهداری، پخت و پز، خوردن غذا و مدیریت باقیمانده ها نقش تعیین کننده ای در تأمین غذا و همچنین تولید ضایعات غذایی دارد، گفت: برخی محققان معتقد هستند که ذخیره ‌سازی صحیح مهم‌ ترین راه برای کاهش هدر رفت مواد غذایی است؛ بنابراین مصرف ‌کنندگان باید روش ‌های مناسب نگهداری و دسترسی آسان به مواد غذایی را فرا بگیرند که در این زمینه طبقه بندی محصولات غذایی بر اساس اقلام غذایی جدید تر و قدیمی تر، مرتب کردن دوره ای یخچال و کابینت ها، استفاده از فناوری های جدید بسته بندی و نگهداری محصولات،  آشنایی با اصول نگهداری صحیح میوه ها و سبزی ها می تواند در کاهش هدر رفت مواد غذایی مؤثر واقع شود.

اهمیت انتخاب روش های پخت و پز اصولی غذا

او در ادامه به اهمیت پخت و پز اصولی غذا به عنوان دیگر اقدام کارآمد در کاهش دور ریز مواد غذایی اشاره کرد و افزود: پژوهش ها در زمینه تأثیر فرآیندهای آماده سازی غذا بر اتلاف مواد غذایی نشان می دهد، اغلب مقادیر غذایی بیش از مقدار نیاز غذا پخته می شود که در نهایت به هدر می رود.

«موزه» ادامه داد: همچنین در خانواده های دارای فرزند، گاهی اوقات پیش بینی مصرف غذا در منزل از سوی فرزندان مشکل است و در نتیجه منجر به پخت بیش از نیاز غذا می شود که آماده سازی و پخت غذا در حد نیاز خانواده راهکار بسیار مهم در مدیریت اتلاف غذایی در سطح خانوار محسوب می شود.

استفاده از دستورهای پخت خلاقانه

این کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز یک استراتژی مؤثر برای جلوگیری از اتلاف غذایی را استفاده از دستورهای پخت خلاقانه عنوان کرد که موجب می شود باقیمانده های غذایی به صورت کارآمد در تهیه غذای جدید مورد استفاده قرار گیرد.

او اظهار کرد: اغلب اوقات، انتخاب رفتن به رستوران به طور ناگهانی انجام می شود و این موضوع باعث می شود که خریدهای قبلی مواد غذایی در خانه فاسد شده و دور ریخته شود، خانواده ها به ویژه خانواده های دارای فرزند، باید به تدوین و اجرای برنامه های غذایی منظم بپردازند تا از تولید مقادیر زیاد پسماند غذایی ناشی از ترجیح ها و اشتهای متغیر فرزندان پیشگیری شود؛ همچنین پیشنهاد می شود غذاهای خانگی در اولویت قرار گیرد و غذا خوردن در رستوران ها محدود شود.

«موزه» همچتیت انتخاب بشقاب های بزرگتر را سبب اتلاف بیشتر مواد غذایی دانست و اضافه کرد: استفاده از بشقاب های کوچک تر برای سرو غذا، باعث می شود غذا را کمتر و در حد نیاز خود برداریم.

مدیریت باقیمانده های غذایی

به گفته این کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه استفاده مجدد از غذای باقیمانده به عنوان یکی از مؤثرترین روش ها برای مقابله با اتلاف مواد غذایی در سطح خانوار تلقی می شود، اما نگرانی درباره سلامت و تازگی غذاهای مانده باعث می‌شود بعضی خانواده ‌ها از مصرف دوباره آن خودداری کنند، بعضی افراد نیز استفاده از غذای باقیمانده را نشانه‌ای از صرفه‌جویی می‌دانند، اما گاهی سرو آن برای کودکان به دلیل تصور مراقبت کمتر، با احساس گناه همراه است.

او افزود: بسیاری از مردم تمایلی به مصرف غذای تکراری نداشته و بر این باور هستند که کیفیت و طعم غذا بعد از گرم کردن دوباره، افت می‌کند، از سویی دیگر تبدیل غذای باقیمانده به یک وعده غذایی جدید، گاهی وقت ‌گیر است و به خلاقیت نیاز دارد.

تاریخ ذخیره سازی غذا را برچسب گذاری کنیم

«موزه»، نگهداری باقیمانده غذا در ظروف شفاف به دلیل امکان مشاهده بهتر و برچسب گذاری تاریخ ذخیره سازی غذا را دیگر اقدامات کاربردی در این زمینه برشمرد و گفت: علاوه بر این، ایجاد یک فضای خاص در یخچال که تنها برای باقیمانده غذا اختصاص داده شود، می تواند در یادآوری و استفاده به موقع از مواد غذایی کارآمد باشد.

کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز تغییر دیدگاه نسبت به سرو کردن باقیمانده در مقابل مهمانان و ترویج این فرهنگ که استفاده از باقیمانده غذا نه تنها قابل قبول، بلکه یک رفتار مسوولانه است را دارای اهمیت خواند.

او در ادامه به نقش روش‌ های بازیافت غذا نیز بر میزان پسماند غذایی اشاره کرد و گفت: بخش زیادی از ضایعات غذایی به حیوانات خانگی داده می‌شود، اما تمرکز بیش از حد بر روش ‌های دفع (مانند بازیافت یا کمپوست)، ممکن است انگیزه پیشگیری از هدررفت را کاهش دهد؛ به عنوان مثال بسیاری افراد، غذایی که به حیوانات داده می‌شود یا تبدیل به کمپوست می شود را پسماند به حساب نمی‌آورند، حتی ممکن است بازیافت با کم کردن احساس گناه ناشی از اسراف، به افزایش تولید پسماند بینجامد.

«موزه»، همچنین ترویج فرهنگ اهدای غذا را دارای نقش مهمی در کاهش ضایعات دانست و اضافه کرد: برای این کار باید موانعی مانند نگرانی از کیفیت غذا یا خجالت از اهدا را از بین برد که در این زمینه ارائه راه‌ حل ‌های خلاقانه و ایمن برای اهدای غذای اضافی به نیازمندان یا سازمان‌های خیریه، می‌تواند بسیار مؤثر باشد، این روش نه ‌تنها از هدررفت غذا جلوگیری می‌کند، بلکه ذخیره ارزشمندی از مواد غذایی برای کمک به دیگران ایجاد می ‌کند.

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار,بدانیم و اقدام کنیم
  • کد خبری : 127366
کوثر  آزموده
خبرنگار

کوثر آزموده

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب