سرمایه گذاری برای تولید
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
سرمایه گذاری برای تولید
  • 1404/02/15
  • - تعداد بازدید: 127
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

شناسایی عفونت لیشمانیا در دام‌ها

استادیار میکروب‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به «لیشمانیوز» یا همان «سالک»، به عنوان گروهی از بیماری‌های انگلی قابل بروز به شکل‌های پوستی، احشایی و مخاطی گفت: در ایران، دو نوع پوستی و احشایی گزارش شده، اما نوع مخاطی مشاهده نشده است.

به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، دکتر «بهمن پورعباس» افزود: نوع پوستی سالک، شایع‌تر از نوع احشایی است و در مناطق گوناگونی از کشور، از جمله برخی نواحی گرمسیری و غیرگرمسیری دیده می‌شود.

او ضمن معرفی برخی از مناطق استان فارس به‌عنوان کانون‌های حضور همیشگی (اندمیک) هر دو نوع لیشمانیوز پوستی و احشایی، بیان کرد: در لیشمانیوز پوستی، مخازن اصلی بیماری اغلب جوندگان هستند و در نوع احشایی، سگ‌ها به‌عنوان مخزن اصلی شناخته می‌شوند و بیماری از طریق نیش پشه خاکی ماده منتقل می شود.

دکتر پورعباس اعلام کرد: در یک مطالعه انجام‌شده در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، حضور انگل لیشمانیا در دام‌ها بررسی شده است، اما این یافته‌ها نقش قطعی دام‌ها را به‌عنوان مخزن بیماری تایید نمی‌کند.

این عضو مرکز تحقیقات میکروب‌شناسی بالینی، با تاکید بر اهمیت استفاده از روش‌های تشخیصی دقیق، افزود: در این مطالعه، برای بررسی عفونت لیشمانیا در دام‌ها، از دو روش مولکولی (PCR) و سرولوژیکی (شناسایی آنتی‌بادی) استفاده و ردپای انگل در بخش قابل توجهی از دام ها مشاهده شد.

دکتر پورعباس اظهار کرد: نتایج مطالعه‌ ما نشان داد که ۲۸ و ۲ دهم درصد از نمونه‌ها در روش مولکولی و ۳۸ و ۷ دهم درصد در روش سرولوژیکی مثبت بودند و همچنین، ۲۱ و ۳ دهم درصد از نمونه‌ها به هر دو روش مثبت بودند.

این عضو هیات علمی دانشگاه تاکید کرد: نتایج سرولوژیکی نشان می‌دهد که دام‌ها در معرض انگل قرار گرفته‌اند، اما به دلیل شباهت‌های آنتی‌ژنی میان لیشمانیا و برخی دیگر از انگل‌های خونی، تفسیر این یافته‌ها نیاز به دقت بیشتری دارد.

دکتر پورعباس افزود: همچنین، عدم بروز علائم بالینی در دام‌های مورد بررسی، سوالاتی را درباره نقش احتمالی آن‌ها در چرخه انتقال بیماری ایجاد می‌کند.

این پژوهشگر دانشگاه در ادامه گفت: اگرچه میزان شیوع انگل در دام‌ها قابل توجه است، اما این مطالعه به‌تنهایی نمی‌تواند تأییدی بر نقش مخزنی آن‌ها در انتقال لیشمانیوز باشد و احتمال انتقال انگل از طریق گزش پشه خاکی به دام‌ها مطرح و برای تعیین نقش واقعی آن‌ها در چرخه انتقال بیماری، مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

دکتر پورعباس بر ضرورت بررسی بیشتر نقش دام‌ها در همه‌گیرشناسی لیشمانیوز تاکید کرد و افزود: درک بهتر از چرخه انتقال بیماری و نقش احتمالی میزبان‌های حیوانی می‌تواند به طراحی راهبردهای موثر در مهار و پیشگیری از لیشمانیوز کمک کند.

پژوهش یادشده، به پیشنهاد استاد «عبدالوهاب البرزی»، توسط دکتر «بهمن پورعباس»، استادیار میکروب‌شناسی، دکتر «زهرا رضائی»، «شیما سپهرپور» و «صدف عصایی» در مرکز تحقیقات میکروب‌شناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است.

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار,اخبار وب دا
  • کد خبری : 123303
کلیدواژه
حمید تهرانی
خبرنگار

حمید تهرانی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب