باورهای نادرست تغذیه ای که چاقی کودکان را افزایش می دهد
از زمان تولد از روغن زرد (روغن حیوانی) برای قوت دادن و افزایش انرژی به کودک استفاده کنید.
پاسخ علمی:
هرچه کودک برای رشد و سلامت نیاز دارد، در شیر مادر قرار گرفته است و در شش ماه اول تولد، تغذیه کودک به صورت انحصاری فقط باید با شیر مادر باشد و هیچ ماده غذایی دیگری دریافت نکند. بعد از شش ماهگی با شروع تدریجی تغذیه تکمیلی میزان جذب چربی و ورود آن به بدن نوزاد متفاوت است. چربی شیر مادر به خوبی جذب بدن نوزاد می شود، اما انواع چربی های دیگر مانند چربی کره و روغن حیوانی عمدتا جذب نشده و با مدفوع نوزاد دفع می شود.

برای افزایش وزن نوزاد زیر شش ماه از شیر گاو استفاده کنید.
پاسخ علمی:
با توجه به ساختار بدن نوزادان، تنها غذای انحصاری برای نوزادان زیر شش ماه که متناسب با بدن آن ها باشد، شیر مادر است. استفاده زود هنگام از شیر گاو به علت داشتن مواد مغذی متفاوت با شیر مادر نه تنها برای سلامتی نوزاد مفید نیست، بلکه باعث اختلال در عملکرد دستگاه گوارش و کلیه های کودک نیز می شود. وزن گیری مطلوب کودکان با مراجعه به مراکز بهداشتی و ثبت نمودارهای رشد توسط کارکنان مراکز بهداشت کنترل و در صورت وزن گیری نامطلوب توصیه های لازم به مادر ارائه می شود. وزن گیری بیش از حد در نوزادان خطر چاقی و بیماری های وابسته به آن مانند دیابت را در سنین بالاتر افزایش می دهد.
مصرف شیر خشک باعث چاق شدن نوزاد می شود.
پاسخ علمی:
تجویز شیر خشک تنها در صورت صلاحدید پزشک صورت می گیرد. با توجه به تفاوت ماهیت شیر خشک با شیر مادر، شیر خشک انرژی بیشتری به بدن نوزاد رسانده و باعث چاق شدن او می شود، اما باید دقت داشت با توجه به اینکه پیشگیری از وزن گیری زیاد در دوران نوزادی برای داشتن سلامت در بزرگسالی ضروری است، بایستی وزن گیری و رشد نوزاد با مراجعه منظم به مراکز بهداشتی ارزیابی شود. بنابراین بدون تجویز پزشک شیر خشک را نباید به کودک داد و درصورت تجویز پزشک نیز تنها به میزان توصیه شده باید شیر خشک به نوزاد داد تا ضمن رسیدن انرژی کافی به کودک از چاق شدن وی نیز پیشگیری شود، همچنین در زمان اماده سازی شیر خشک، طبق دستورالعمل بابد شیر رقیق شود و از درست کردن شیر خیلی رقیق یا خیلی غلیظ، کاملا خودداری شود.
شروع غذای کمکی قبل از 4 ماهگی به بهبود اشتها و رشد کودک کمک می کند.
پاسخ علمی:
شروع غذای کمکی قبل از 4 ماهگی علاوه بر افزایش خطر ابتلا به چاقی و دیابت نوع2، خطر ابتلا به بیماری های عفونی و حساسیت های غذایی را نیز افزایش می دهد. شروع غذای زودهنگام باعث کاهش مصرف شیرمادر و تاثیرمنفی بر روی سلامت دستگاه گوارش و ایمنی نوزاد می شود، همچنین شروع زوهنگام غذای کمکی باعث تاخیر در تکامل مهارت خوردن و جویدن نیز می شود، بنابراین بهترین سن برای شروع غذایی کمکی 6 ماهگی است که در این زمان سیستم هضمی، عصبی و عضلانی نوزاد برای پذیرش غذاهای جامد آماده است.
«فرناز باغبان»؛ کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای والفجر
نظر دهید