رئیس سازمان غذا و دارو در جمع اصحاب رسانه فارس:
از تحریم ها در حوزه تامین دارو تا کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت سهمیه های دارویی
رئیس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در نشست خبری که در دانشگاه علوم پزشکی شیراز برگزار شد، مهم ترین محور فعالیت ها، چالشها و برنامههای این سازمان را تبیین کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، دکتر «مهدی پیرصالحی» در حاشیه اجلاس سراسری معاونان غذا و داروی دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کشور که در شیراز برگزار شد، با اشاره به رویکرد این سازمان در راستای کاهش دغدغه های بیماران، به پرسش های اصحاب رسانه در حوزه فعالیت های این سازمان پاسخ داد.
مسوول ارشد سازمان غذا و داروی کشور با اشاره به اینکه سازمان غذا و دارو در حوزههای غذا، دارو، تجهیزات پزشکی، مکملها، داروهای گیاهی و شیر خشک نقش آفرینی دارد، افزود: همچنین این سازمان در زمینه هایی مانند تامین ارز، فعالیت های گمرکی و تامین نقدینگی نیز با دیگر سازمان ها همکاری نزدیکی دارد تا مشکلات بیماران به کمترین میزان ممکن برسد.
توزیع دارویی و سهمیهبندی
دکتر پیرصالحی با بیان اینکه شیراز به دلیل جایگاه ویژه در درمانهایی مانند پیوند اعضا و چشم پزشکی، مقصد بیماران از استانهای همجوار است، افزود: 90 درصد چرخه توزیع دارویی کشور بر اساس نیاز داروخانهها و بدون سهمیهبندی انجام میشود و تنها کمتر از ۱۰ درصد بر اساس جمعیت استانها تخصیص مییابد؛ با این حال، افزایش سهمیه دارویی استان فارس با توجه به مراجعه بالای روزانه در دستور کار قرار دارد، اما کاهش سهمیه دیگر استانها و اختصاص به دیگر استان ها، چالش بزرگی در این حوزه است.
او اظهار کرد: در همین زمینه استفاده از هوش مصنوعی برای هدفمندسازی سهمیه دارویی و مدیریت ناهماهنگیها و توزیع عادلانهتر در دستور کار قرار گرفته است.
مبارزه با قاچاق دارو
رئیس سازمان غذا و دارو در بخش دیگری از صحبت های خود به پیگیری جدی برای ساماندهی بازار قاچاق داروها در کشور اشاره کرد و افزود: داروهای قاچاق اغلب تقلبی بوده و سلامت مردم را تهدید میکند که علاوه بر سیستم های نظارتی، آگاهی عمومی در زمینه پرهیز از خرید اینگونه داروها اهمیت دارد.
معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه برخی موارد داروهای قاچاق در حوزه کمبودهای دارویی و داروهای تک نسخه ای دیده می شود، از تشکیل کمیسیون ماده ۱۰ برای رسیدگی به این موضوع خبر داد.
دکتر پیرصالحی همچنین به موضوع تحریم های بین المللی پرداخت و با ابراز تاسف از عدم مصونیت حوزه سلامت و بخش دارو از این تحریم ها گفت: تحریمها، بهویژه در نقلوانتقالات مالی، مشکلات جدی ایجاد کرده و برخی شرکتهای اروپایی و آمریکایی برخلاف تعهدات بینالمللی همکاری لازم را با حوزه سلامت و در زمینه تامین داروی موردنیاز مردم ندارند.
تولید 75 میلیون شیر خشک داخلی
دیگر پرسش مطرح شده در این نشست خبری به موضوع شیر خشک اختصاص داشت که دکتر پیرصالحی با اشاره به تقسیم بندی شیر خشک توزیعی در سه حوزه شیر خشک «رگولار»، «رژیمی» و «متابولیک» افزود: تولید ۷۵ میلیون قوطی شیر خشک رگولار از سوی تولیدکنندگان داخلی، نیاز کشور را تأمین میکند، اما با این وجود به دلیل تأخیر در پرداختها و روند توزیع، چالش هایی در این زمینه وجود دارد.
این مقام مسوول در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه در حوزه شیر خشکهای رژیمی و متابولیک با چالشهایی مواجه هستیم، ادامه داد: به تازگی نیز یک محموله شیر خشک رژیمی وارد شده، اما در زمینه تامین شیر خشک متابولیک به دلیل نبود همکاری شرکت خارجی، مجبور به تأمین از کشورهای همسایه هستیم.
او با تأکید بر اولویت تغذیه نوزادان با شیر مادر اضافه کرد: با وجود کاهش موالید به زیر یک میلیون نفر، تولید 75 میلیون شیر خشک داخلی پاسخگوی این نیاز است، اما نظارت بر چرخه توزیع نیز انجام می شود.
حمایت از تولید داخلی، راهکار مبارزه با کمبودها و قاچاق دارو
دکتر پیرصالحی درباره کمبود دارو نیز اظهار داشت: تأمین ارز، خرید مواد اولیه و قیمت تمامشده، مؤلفه های کلیدی در تولید و واردات دارو است و در همین راستا، محاسبه قیمت تمام شده داروها و اصلاح قیمت دارو، در دستور کار قرار گرفته است که بر همین اساس سال گذشته قیمت ۵۰۰ قلم دارو در کشور اصلاح شد.
او با بیان اینکه بیش از ۹۸ درصد داروهای مصرفی کشور تولید داخل است، سیاست مهم سازمان غذا و داروی کشور را در مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور و کمبود دارویی، «حمایت از تولید داخلی» عنوان کرد.
پوشش بیمه ای و ضرورت تجویز دارو از سوی پزشک مرتبط
رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه غیر از داروهای برند، همه داروهای موجود در چرخه دارویی کشور تحت پوشش بیمه قرار دارد، گفت: همچنین لازم است این آگاهی در سطح جامعه ایجاد شود که برخی داروها به دلیل تجویز از سوی پزشکان با تخصص غیر مرتبط، مشمول بیمه نمیشود.
دکتر پیرصالحی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در خصوص قیمت دارو در کشور نیز گفت: بر اساس بررسی ها، قیمت داروهای موجود در بازار ایران، نسبت به سایر کشورها ارزانتر است، اما تامین و واردات داروهای خاص مانند داروهای سرطان، هزینههای بالا به همراه دارد که در این زمینه نیازمند حمایت بیشتر بیمهها هستیم.
ساماندهی داروهای گیاهی و مبارزه با تخلفات
دکتر پیرصالحی درباره عرضه داروهای گیاهی و سنتی غیرمجاز در بازار نیز از شناسایی ۱۲۰۰ سایت و صفحات مجازی غیرمجاز عرضه این محصولات با همکاری پلیس فتا طی سال گذشته خبر داد.
او تبلیغات داروهای لاغری و افزایش قد را از جمله رایج ترین موارد این تبلیغات عنوان کرد و با غیرواقعی خواندن ادعاهای مطرح شده در این تبلیغات، اینگونه موارد را تهدیدی جدی برای سلامت مصرف کنندگان دانست و گفت: به ویژه داروهای لاغری که اغلب حاوی آمفتامین بوده و فرد را در معرض خطر اعتیاد قرار می دهد.
مسوول ارشد سازمان غذا و داروی کشور در خصوص نظارت بر عطاری ها نیز اظهار کرد: عطاریها زیرمجموعه سازمان غذا و دارو نیستند، اما در تلاش هستیم با تقویت همکاری ها با سازمان های مرتبط نظارتی، زمینه ساز افزایش سلامت عمومی جامعه باشیم.
دکتر پیرصالحی در بخش دیگری از صحبت های خود به بدهی ۴۵ همتی سازمان غذا و دارو تا پایان سال گذشته اشاره کرد و گفت: با برداشت ۲۰ همت از صندوق ذخیره ملی طبق دستور مقام معظم رهبری، این رقم به ۲۵ همت کاهش یافته و در حال پیگیری برای تسویه مابقی بدهی ها هستیم و در این زمینه دانشگاه های علوم پزشکی نیز لازم است اقدامات لازم را برای مدیریت مالی صحیح انجام دهند.
او همچنین در خصوص اجرای طرح «دارویار» گفت: با توجه به افزایش ارز دارو از چهار هزار و دویست به 28 هزار و پانصد تومان، اجرای این طرح، تیرماه 1401 در دستور کار قرار گرفت، اما به دلیل عدم همکاری بین بخشی روند اجرایی مناسبی نداشت و در حال حاضر نیز به دلیل نرخ ارز 28 هزار و 500 تومانی، انعقاد تفاهم نامه های همکاری برای مدیریت مناسب در این زمینه در دستور کار قرار دارد.
او در ادامه از فعالیت 180شرکت تولید دارو در کشور خبر داد که حجم 98 درصدی تولید داروی موردنیاز مردم را بر عهده دارند و اصلاح قیمت تمام شده داروها را گامی در راستای کمک به این چرخه، پیشگیری از کمبودهای دارویی و مبارزه با بازار قاچاق دارویی عنوان کرد که به عنوان یک سیاست محوری در مجموعه سازمان غذا و داروی کشور، در حال پیاده سازی است.
رئیس سازمان غذا و دارو همچنین از بهره برداری از کارخانه های جدید تولید داروی داخلی در سال جدید خبر داد.
این نشست خبری صبح امروز، سی و یکم اردیبهشت، در حاشیه برگزاری اجلاس سراسری معاونان غذا و داروی دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کشور، به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز برگزار شد.
پایان خبر
نظر دهید