مرکز بهداشت شهدای والفجر؛
اهمیت بارداری و نعمت پدر و مادر شدن - قسمت دوم
پیامدهای سقط عمدی جنین:
جسمی: احتمال عفونت های رحمی، خونریزی شدید و حتی مرگ مادر، افزایش احتمال ناباروری ثانویه.
روحی و روانی: افسردگی، اضطراب، ترس و وحشت، احساس خشم، اختلالات خواب و حس سوگواری.
معنوی: احساس پشیمانی، گناه و عذاب.
وجدان: سقط جنین گناهی کبیره و بسیار بزرگ است که برکت را از بین می برد؛ ریختن یک قطره خون مظلوم می تواند زندگی فرد را دچار گره های کور کند.
اخلاقی: سقط عمدی جنین از بین بردن یک انسان مظلوم و بی پناه است؛ ارتکاب این ظلم در حق موجودی که خداوند به او حق حیات داده، عملی غیر اخلاقی است و می تواند زمینه انجام سایر اعمال غیر اخلاقی و گناهان را فراهم کند.
شرعی: سقط عمدی جنین در هر هفته و یا ماه حاملگی، حتی قبل از دمیده شدن روح کامل، حرام است و تصور بی اشکال بودن سقط قبل از چهار ماهگی کاملا اشتباه است؛ جنین، از همان ابتدا مرتبه ای از وجود انسان است، اگر کسی مرتکب این عمل حرام شود ظلم کرده و باید توبه کند؛ علاوه بر این، لازم است کسانی که اقدام شان به طور مستقیم منجر به قتل جنین شده، دیه جنین را به وارثان آن (غیر از قاتلان) پرداخت نمایند.
قانونی: سقط جنین، غیر از مواردی که در قانون اجازه داده شده، ممنوع است و کسانی را فراهم کنند یا عامل از بین رفتن جنین باشند، مجرم شناخته می شوند.
مراقبت های دوران بارداری
برای خانواده و بــه خصــوص مــادر، مراقبــت همــه جانبــه و تــا حـد ممکـن از فرزند دلبندش اهمیت داشته و دوست داشتنی است؛ برای دریافت توصیه های دوران بارداری به صورت مفصل، می توانید به واحد مراقبت مادران باردار در مراکز خدمات جامع سلامت در سراســر کشور مراجعه کنید؛ مادران باردار همچنین می توانند با تمـاس بـا شماره 4030 (کـد مادران باردار) سوالات و مشکلات خود را با کارشناسان مامایی مسوول مراقبت مادران باردار در میان بگذارند؛ در اینجا بــه برخی از اصـول کلی و نکات مهم مراقبت در دوران بارداری اشاره مــی کنیم.
توصیه های غذایی و دارویی:
تا حد ممکن از مصرف کنسرو، غذای آماده مانند پیتزا و سوسیس و کالباس، غذای مانده، چرب و شور، سس ها، نوشیدنی های کارخانه ای، گوشت و جگر خام و نیمه پز، تنقلات کارخانه ای مانند چیپس و پفک خودداری نمایید.
از مصرف میوه و سبزیجات تازه غافل نشوید.
از پرخوری و دَر هم خوری پرهیز کنیـد؛ غـذا را بـه خوبی بجوید تــا هضــم و جــذب آن بهتر اتفاق بیفتد.
بدون تجویز پزشک هیچ دارویی استفاده نکنید؛ داروهای گیاهی را نیز بدون تجویز پزشک متخصص مصرف نکنید.
برای رفع یبوست در بارداری می توان از معجون گلقند(مربای گل محمدی بـا عسل) استفاده کرد؛ رفع یبوست بسیار مهم است.
برای کاهش رفلاکس(ترش کردن) و تهوع بارداری می توان از رب میوه به یا بــه پخته شده بعد از غذا استفاده کرد.
تـا حد ممکن از مصـرف آب همراه غذا، ناشتا، بلافاصله بعد از ورزش و نزدیکی و استحمام و نیز نوشیدن آب بسیار سرد به خصوص ناشتا پرهیز کنید؛ کسانی که برای مصـرف قرص های ناشتا مانند قرص تیروئید مجبور به نوشیدن آب ناشتا هستند باید آب را ولرم و در کمترین مقدار، مصرف نمایند.
از همه گروه های غذایی شامل گروه نان و غلات، گروه گوشت، حبوبات، تخم مرغ و در بارداری رژیم غذایی متعادلی داشته باشید؛ مغزها، گروه شیر و لبنیات، گروه میوه ها و گروه سبزی ها استفاده کنید.
در شانزده هفته اول بارداری روزانه یک عدد قرص یدوفولیک و قرص ویتامین د 1000 تا پایان بارداری مصـرف کنید.
از هفته شانزدهم بارداری تا سه ماه پس از زایمان روزانه یک عدد قرص آهن و کپسول مولتی ویتامین مینرال مصرف کنید.
توصیه های بهداشتی:
اگر سابقه قبلی سقط دارید بیشتر مراقبت کنید؛ اگر لکه بینی دارید به مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه های سلامت، پایگاه های پزشک خانواده و خانه بهداشت مراجعه کنید.
اگر سـابقه بیماری قلبی، دیابت، کم کاری یا پُر کاری تیرویید دارید حتما به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه نمایید.
افراد چاق باید دقت بیشتری نسبت به سلامت جنین خود داشته باشند؛ نیاز غذایی مادر در بارداری به اندازه دو نفر نیست و این تصور ممکن است او را دچار اضافه وزن نادرست کند؛ وزن گیری باید مناسب باشد؛ برای پایش آن به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنید.
مصـرف سیگار، مشروبات الکی، قلیان و مواد مخدر برای سلامتی خود شما و جنین بسیار مضر بوده و احتمال سقط خود به خودی جنین را افزایش می دهند.
از مواد شیمیایی مانند سرب (موجود در برخی لوازم آرایشی) شوینده های قـوی و پاک کننده ها، حشره کش ها، جیوه و امواج رادیواکتیو دوری نمایید.
توصیه های معنوی:
ارتباط خود با خدا را بیش از پیش محکم کنید؛ در موقعیت های مختلف با خداوند صحبت و درد دل کنید و از خواندن قرآن و دعاها غافل نشوید؛ به انجام واجبات دینی مانند نماز پایبند باشید برای دریافت آرامش و کمک به حل مشکلات به اهل بیت علیهم السلام توسل کنید.
نسبت به تهیه غذای پاک و حلال و دوری از امور حرام و ناپسند تلاش ویژه داشته باشید، آینده خود و فرزند دلبندتان را به خدای کریم بسپارید؛ او، مهربان، دانا و قادر است.
برای تامین آرامش روحی برنامه ریزی کنید.
این برنامه ریزی می تواند شامل کاهش استفاده از فضای مجازی و کاهش حضور در محیط های آلوده به گناه، نامناسب و آسیب زا باشد؛ به جنبه های مثبت زندگی بیندیشید و از افکار منفی بپرهیزید.
توصیه های ورزشی:
ورزش مناسب باعث کاهش عوارض بارداری قند و فشار خون، وزن گیری بیش از حد بهبود رشد و تکامل جنین و تسهیل زایمان می شود.
در صورت نبود منع پزشکی، ورزش روزانه و مناسب مانند بیست دقیقه پیاده روی روزانه را ترک نکنید.
به غیر از ورزش، در طول روز تنفس های عمیق همراه با بالا بردن و باز کردن دست ها داشته باشید.
از ورزش های سنگین که احتمال آسیب به مفاصل و ضربه به شکم دارد خودداری نمایید.
سخن آخر:
بر اساس آموزه های دینی ما، وقتی یک زن باردار می شود، اجر و پاداش کسی را دارد که روزها روزه دار است و شب ها به عبادت و شب زنده داری مشغول است؛ او مانند کسی است که با مال و جان خود در راه خدا جهاد و تلاش می کند؛ برای هر روز او هزار حسنه نوشته می شود و فرشتگان برایش استغفار می کنند.
هنگامی که زایمان می کند کسی جز خداوند اجر و پاداش او را نمی داند و از گناهان خود پاک می شود و آن گاه که فرزند خود را شیر می دهد با هر مکیدن به او نوری در قیامت عنایت شده و اجر و ثواب نوشته می شود؛ مادر در نگاه دینی و فرهنگی ما جایگاه ارزشمندی دارد و نقش او در ساختن و پیشرفت جامعـه بی بدیل است.
«مریم یارپزشکان» کارشناس امور جمعیت و خانواده مرکز بهداشت شهدای والفجر
نظر دهید