چگونه سلامت غذایی را در سفرهای نوروزی، حفظ کنیم؟
رعایت نکات تغذیه ای و ایمنی غذایی در طول سفرهای نوروزی بسیار حائز اهمیت است. در این زمینه مطمئن ترین راه، تهیه غذای ساده در منزل و نگهداری در ظرف خنک در طول مسیر است.
در ادامه با توصیه های مهم برای سلامت غذایی در طول سفرهای نوروزی آشنا می شویم:
• غذایی که برای بین راه تهیه می کنیم، نباید آبدار باشد. زیرا غذاهای آبدار مثل خورش ها به دلیل اینکه محیط مناسبی برای رشد و تکثیر میکروب ها محسوب می شود، سریعتر دچار فساد می شود.
• غذاهای خشک مثل انواع کوکوها
کوکو سبزی و سیب زمینی)، کتلت، شامی، انواع پلوها (عدس پلو، لوبیا پلو) همراه با گوجه فرنگی، کاهو و خیار تازه و لیمو ترش که خوب شسته شده است، غذاهای مناسبی برای سفر به حساب می آید.
• غذایی را که برای سفر آماده می کنیم، در طول راه خنک نگه داریم. غذاهایی مثل سالاد الویه، کالباس و سوسیس که سریع تر فاسد می شود، برای سفر مناسب نیست.
• اگر مایلیم صبحانه را در طول راه میل کنیم، می توانیم از منزل پنیر، گوجه، خیار و یا تخم مرغ آبپز و سفت و کمی مربا یا عسل به همراه یک فلاسک آب جوش برای چای با خود برداریم و در بین راه با نان داغ محلی تازه نوش جان کنیم.
• پنیر، سرشیر و خامه محلی اغلب از شیر پاستوریزه نشده تهیه می شود که خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد و یا ممکن است به دلیل کهنگی، خطر مسمومیت و اسهال و استفراغ را به دنبال داشته باشد.
• در رستوران های بین راه به جای سالاد به دلیل احتمال آلودگی بالا، ماست بخوریم. چرا که انواع آلودگی های انگلی و میکروبی با مصرف سبزی ها و سالاد آلوده به بدن منتقل می شود. یک راه ساده و مطمئن این است که از منزل با خود گوجه فرنگی، خیار و لیموترش شسته شده همراه داشته باشیم و در رستوران در کنار غذایی که سفارش می دهیم، از گوجه و خیار خرد شده استفاده کنیم.
• مصرف سس مایونز و سس های چرب از نظر تغذیه ای به طور کلی توصیه نمی شود. به ویژه در طول سفر از مصرف سس مایونز و یا سس های خامه ای خودداری کنیم. می توانیم با مخلوط ماست، آبلیمو، کمی نمک و فلفل و در صورت امکان کمی روغن زیتون یک سس سالم برای سالاد تهیه کنیم.
• به جای نوشابه های گازدار، همراه با غذا دوغ کم نمک و بدون گاز سفارش دهیم. نوشابه های گازدار حاوی مقدار زیادی قند است. حتی نوشابه های رژیمی و بدون قند هم حاوی مقادیر زیادی فسفات است که باعث پوکی استخوان می شود.
• مصرف انواع دسرهای خامه ای در طول سفر توصیه نمی شود، زیرا ممکن است با شیر یا خامه پاستوریزه نشده تهیه شده باشد و یا اینکه به علت کهنگی، فاسد شده باشد.
• اگر مایل به مصرف بستنی هستیم، تاکید می شود از نوع پاستوریزه شده و کم چرب استفاده شود.
• از خرید و مصرف نوشیدنی های محلی مثل آب زرشک، آب آلبالو و موارد مشابه، همچنین لواشک، تمر هندی و آلوچه در صورتی که بسته بندی نشده و کد بهداشتی و پروانه ساخت از وزارت بهداشت ندارد، خودداری کنیم. انواع آلودگی های انگلی با خوردن این نوع مواد غذایی غیر بهداشتی ممکن است به بدن منتقل شود.
• برای جلوگیری از کم آبی و مشکل یبوست در طول سفر، مقادیر مناسبی آب همراه داشته باشیم که استفاده از آب معدنی ارجحیت دارد.
• به همراه داشتن میوه ها و سبزی هایی مانند هویج، گوجه فرنگی، خیار و کاهو در طول سفر به تامین آب، املاح و ویتامین های موردنیاز بدن کمک می کند. قبل از سفر، این مواد غذایی را در خانه خوب بشوییم و در ظرف های مناسب دربسته با خود همراه ببریم./ف.نوروزی فرد
«زهرا مغدانی»، کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز