نوروز و خود مراقبتی تغذیه ای در بیماری های کلیوی
در ایام عید نوروز به دلیل مهمانی ها و تعطیلات، رعایت رژیم غذایی کمی سخت و نیازمند هدف گذاری و جدیت در رعایت برنامه سالم غذایی است. اما در بیماران کلیوی به دلیل افزایش سریع فاکتورهای خونی به دنبال تغذیه غیراصولی، رعایت این توصیه ها از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مطلب نکات مربوط به رعایت رژیم در بیماران کلیوی را مرور می کنیم:
• مصرف آب و مایعات در بیماران مختلف کلیوی متفاوت و بسیار حائز اهمیت است. در افراد با سابقه سنگ کلیه توصیه می شود روزانه دست کم ۳ لیتر آب و مایعات مصرف شود؛ در صورتی که در بیماران تحت دیالیز باید سعی شود میزان مصرف مایعات با توجه به حجم ادرار روزانه کاهش یابد.
• توصیه می شود بیماران کلیوی مصرف گروه های غذایی را با توجه به رژیم مخصوص به خود رعایت کنند. از مصرف زیاد گروه گوشت ها به ویژه گوشت قرمز خودداری کنند.
• استفاده آجیل و مغزها به دلیل محتوای بالای فسفر و سدیم باید تا حد زیادی در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی و دیالیزی محدود شود.
• با توجه به میزان پتاسیم موجود در میوه ها و سبزی ها، بهتر است در صورت سطح بالای پتاسیم سرمی در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی و دیالیزی، از مصرف میوه ها و سبزی های دارای میزان بالای پتاسیم پرهیز شود.
• تا حد ممکن از مصرف شیرینی های خامه ای و نوشیدنی های شیرین شده و تنقلات چرب و نمکی خودداری شود.
• برای پیشگیری از یبوست توصیه می شود مصرف میوه و سبزی در تمام وعده های اصلی و میان وعده ها مورد توجه قرار گیرد.
• در بیماران با سابقه سنگ کلیه از مصرف چای و قهوه به میزان زیاد پرهیز شود.
• از مصرف غذاهای چرب و فست فود و شیرینی های خامه ای پرهیز شود.
• وعده شام سه تا چهار ساعت قبل از خواب میل شود و بهتر است به صورت سبک و کم چربی باشد.
• بیماران داروهای مصرفی خود را به همراه داشته باشند.
• در صورت تایید پزشک معالج، تا حد ممکن و با رعایت اعتدال فعالیت سبک و پیاده روی در برنامه روزانه بیمارن کلیوی قرار گیرد./ف.نوروزی فرد
«زهرا مغدانی» کارشد ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز