نقش تغذیه در سلامت روان؛ آیا گیاه اسطوخودوس در کاهش اضطراب موثر است؟
.
پژوهشگران معتقدند تغذیه بر سلامت روان و عملکرد سلول های
عصبی تاثیرگذار است. در این مطلب به مواردی از این یافته ها اشاره می شود.
به گزارش روابط عمومی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز، با
کمک انتخاب آگاهانه رژیم غذایی می توان میزان سلامت روان را افزایش داد. در ادامه
توصیه هایی در این زمینه ارائه می شود:
_ کمبود ویتامین ها و مواد معدنی با بیماری های روحی از
جمله افسردگی، اضطراب، اختلالات شخصیت، اختلال دو قطبی، سایکوز، فوبیا، اختلال
شناختی و مشکلات رفتاری ارتباط دارد. بنابراین داشتن یک رژیم غذایی مناسب که تامین
کننده نیاز بدن به تمام مواد مغذی باشد، در پیشگیری و بهبود بیماری های روانی
تاثیرگذار است.
_ کمبود مواد مغذی در بدن بر روی متابولیسم بعضی از داروهای
مورد استفاده در بیماری های روانی موثر است. بنابراین رژیم غذایی مناسب باعث بهبود
اثرگذاری داروها نیز می شود.
_ یافته ها نشان می دهد در افراد چاق یا دارای اضافه وزن،
کاهش وزن بدن می تواند به بهبود سلامت روان کمک کند.
_کاهش و افزایش قند خون نیز بر وضعیت روانی مانند افسردگی و
موثر است. بنابراین حفظ قند خون در سطح طبیعی اهمیت دارد. دلیل اینکه بعضی از
افراد در مواجهه با استرس، شیرینی مصرف می کنند نیز به دلیل تاثیر آن در ایجاد حس
آرامش است.
_ مصرف میزان کافی غلات کامل مانند نان سبوس دار و برنج
قهوه ای توصیه می شود و دریافت کم کربوهیدرات تاثیر منفی بر حالات روحی دارد.
_ کمبود ویتامین D در ابتلا به
افسردگی، اختلالات خلقی و شناختی تاثیرگذار است. سطح مناسب ویتامین D در بدن برای
درمان افسرگی مفید است. بهترین راه دریافت ویتامین D تماس با نور
آفتاب به میزان دست کم 15 تا 20 دقیقه در روز است. مصرف غذاهایی همچون ماهی های
چرب، زرده تخم مرغ و غذاهای غنی شده با ویتامین D مفید است.
_ روغن ماهی در بسیاری از بیماری های روانی مانند افسردگی،
شیزوفرنی، افسردگی و اختلال دو قطبی مفید است. مصرف ماهی و مکمل امگا 3 در بهبود
عملکرد شناختی و زوال عقلی نقش دارد. به همین دلیل مصرف دست کم دو بار در هفته ماهی
در بزرگسالان توصیه می شود. در صورتی که فرد دریافت کافی ماهی نداشته باشد نیاز به
مصرف مکمل امگا 3 دارد. بهتر است این مکمل همراه وعده غذایی که حاوی چربی می باشند
مصرف شود.
_ رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزی بر سلامت روان تاثیر مثبت دارد. داشتن یک رژیم غذایی مدیترانه ای شامل رژیم حاوی مقادیر زیاد میوه و
سبزی، همراه با مصرف غلات سبوس دار، حبوبات، ماهی، غذاهای دریایی، مغزها، دانه ها،
روغن زیتون و مصرف کمتر گوشت قرمز و شیرینی باعث جلوگیری از کاهش عملکرد شناختی می
شود. این نوع رژیم غذایی باعث تاخیر تخریب سلول های عصبی نیز می شود.
_ مصرف «کورکومین» موجود در زردچوبه از سلول های عصبی
محافظت کرده و منجر به کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون می شود و در درمان
افسردگی مفید است.
_ مصرف پیاز، زنجبیل، زردچوبه، پونه، رزماری، سیر، سیب،
آلبالو، شکلات تلخ، انگور، آب انگور، پرتقال، گریپ فروت و چای(سفید، سبز، سیاه) بر سلامت مغز تاثیر مثبت دارد.
_ افراد مبتلا به اضطراب باید میزان مصرف کافئین خود را
کاهش دهند. کافئین در چای، قهوه، نوشابه و شکلات تلخ وجود دارد. جایگزینی قهوه با
چای سبز مفید است. این افراد باید دریافت قند، شکر و محصولات غذایی شیرین شده با
شکر را کاهش دهند.
_ دریافت روزانه مکمل مولتی ویتامین مواد معدنی نیز مفید
است. مصرف یا بوییدن اسطوخودوس نیز باعث ایجاد آرامش و کاهش اضطراب می شود.
_ افت قند خون عامل دیگری است که باعث افزایش اضطراب می شود،
به همین دلیل داشتن یک برنامه غذایی که منجر به حفظ قند خون در سطح طبیعی شود
ضروری است.
_ افراد مبتلا به اختلال دو قطبی باید مصرف شکر و کافئین
خود را کاهش دهند.
«فاطمه نوری پور» کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و
علوم غذایی شیراز
پایان خبر
نظر دهید