روزه داری در گروه های ویژه/ بخش اول
.
از
نظر علم تغذیه سه گروه از انسان ها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سوء تغذیه
هستند که عبارتند از کودکان و نوجوانان، مادران باردار و شیرده و سالمندان.
روزه
داری در کودکان و نوجوانان
دختران
و پسرانی که به سن تکلیف نرسیده اند، به ویژه آنهایی که از نظر جثه کوچک و کم وزن
هستند، بهتر است روزه کامل نگیرند. روزه داری قبل از این سن بر اساس میزان تحمل،
وضعیت سلامت عمومی و تغذیه کودک متفاوت است.
روزه
داری پیش از سن هفت یا هشت سالگی توصیه نمی شود، هر چند برای آشنایی و تمرین روزه
داری برای چند ساعت محدود که در فرهنگ ما به روزه «کله گنجشکی» معروف است، توسط
کودک و افطار در جمع خانواده و دوستان می تواند احساس خوبی در آنها ایجاد و از
لحاظ روانی و جسمی او را آماده روزه داری کامل در سال های پس از بلوغ کند.
نوجوانان
13-9 ساله که در سنین فعالیت جسمانی، ذهنی، رشد و نمو قرار دارند، در صورت دریافت
ناکافی مواد مغذی و انرژی در معرض لطمات جبران ناپذیری قرار دارند. بنابراین به این
افراد چون در سن رشد هستند، توصیه می شود:
·
سه وعده غذایی افطار، شام و سحری را در برنامه
روزه داری رعایت کنند.
·
به دلیل کوچک تر بودن حجم معده نسبت به
بزرگسالان، باید تعداد وعده های غذایی آن ها را افزایش داد.
·
از مصرف زیاد نوشابه های گازدار و انواع شیرینی
و شکلات به دلیل افت قند خون ثانویه خودداری شود.
·
منابع خوب پروتئینی مانند انواع گوشت، مغزها، حبوبات
و لبنیات در برنامه غذایی ماه رمضان آنها گنجانده شود.
·
مواد غذایی پرانرژی مانند خرما، عسل، ارده و
مغزهای روغنی در برنامه غذایی آنها باشد.
·
از مصرف انواع تنقلات با ارزش غذایی کم که تنها موجب
پر شدن معده می شود، خودداری شود.
·
با هر وعده غذایی از سبزی و میوه برای تامین
ویتامین و مواد معدنی استفاه شود.
·
مصرف یک لیوان شیر و یک فنجان ماست با توجه به
تحمل و عادت غذایی فرد در وعده افطار یا سحر توصیه می شود. حذف وعده سحری در
نوجوانان به هیچ وجه توصیه نمی گردد و باعث عوارض جسمی، افت قند خون و سردرد و
مشکلات گوارشی می شود.
«الهام کاووسی»، کارشناس
مسوول تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر
نظر دهید