دمنوش زرشک و رفع عطش تابستان
یکی از نکات مهم حفظ سلامتی در فصل تابستان توجه به آشامیدنی های مناسب فصل گرما است. دمنوش زرشک از جمله روش های کاهش عطش و یکی از نوشیدنی های موثر در فصل تابستان است.
طب ایرانی، دمنوش آب زرشک را برای رفع عطش و جلوگیری از تهوع و استفراغ ناشی از گرما زدگی معرفی می کند.
آب زرشک یک نوشیدنی مفید برای سلامتی است که به دلیل وجود آنتی اکسیدانهای متنوع و ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش التهاب کمک زیادی میکند. مصرف آب زرشک در تابستان میتواند از گرمازدگی جلوگیری کند و احساس خوبی ایجاد کند.
برای تهیه دمنوش زرشک، توصیه می شود یک کیلوگرم شکر یا عسل را با چهار لیوان آب روی حرارت قرار دهیم تا به قوام برسد. سپس یک کیلوگرم زرشک پاک شده و شسته شده را به این شهد و شربتی که تهیه کرده ایم، اضافه می کنیم و پس از اینکه کمی جوشید، کمی گلاب و هل یا عرق آن را اضافه می کنیم. در این مرحله شعله گاز را کم می کنیم و مدتی کوتاه اجازه می دهیم تا دم بکشد.
خواص دمنوش زرشک
- مصرف ناشتای آب زرشک با تحریک ترشح صفرا، باعث دفع سموم و مواد زائد از کبد شده و هضم و جذب مواد مغذی را بهبود میبخشد.
- آب زرشک دارای خواص متعددی برای کبد چرب است. این آب میتواند به کاهش التهاب کبد، بهبود عملکرد کبد و کاهش سطح چربی خون کمک کند.
- آب زرشک را می توان به تنهایی نوشید یا آن را با آب میوههای دیگر مانند آب پرتقال یا آب لیمو مخلوط کرد.
- آب زرشک دارای خاصیت ملین است و می تواند به دفع سموم از بدن کمک کند. بنابراین، مصرف آن در صبح ناشتا میتواند به پاکسازی روده ها و بهبود عملکرد کبد کمک کند.
- زرشک به دلیل داشتن ویتامین C فراوان، خاصیت ضدعفونیکنندگی دارد و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
- زرشک با کاهش اشتها و جلوگیری از جذب و ذخیرهسازی چربی، به کاهش وزن و لاغری کمک شایانی میکند.
- مثل برخی داروها و غذاها، شربت زرشک هم می تواند برای افراد گرم مزاج موثر باشد، اما برای افرادی که غلبه سردی دارند یا دچار ضعف سیستم عصبی هستند، مفید نباشد.
دکتر «محمدابراهیم زحلی نژاد»، گروه طب سنتی ایرانی، دانشکده پزشکی شیراز