توصیه های غذایی برای بهبود سندرم روده تحریک پذیر
.
سندرم
روده تحریک پذیر نوعی اختلال در عملکرد روده است که با درد مزمن در ناحیه شکم،
احساس ناراحتی، نفخ و تغییرات در عادات روده ای مشخص می شود. اسهال یا یبوست می
توانند علامت غالب باشند که ممکن است به صورت متناوب ظاهر شوند.
نکات
تغذیه ای که توصیه می شود افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر برای تسکین علائم گوارشی
رعایت کنند:
- غذاهای
خود را در حجم کم و تعداد دفعات بیشتر مصرف کنند. - غذاها
را کامل بجوند و به آهستگی میل کنند. - چربی
رژیم غذایی در حد متعادل تا کم باشد و از روغن های مایع برای پخت و پز استفاده
شود. از مصرف غذاهای پرچرب، غذاهای سرخ شده در روغن و چربی های جامد پرهیز شود.
مصرف غذاهای کم چرب، انقباضات روده ای بعد از مصرف غذا را کاهش می دهد، یعنی باعث
کاهش دردهای شکمی می شود. همچنین از مصرف لبنیات پرچرب، خامه، کره، سوسیس، کالباس
و گوشت های پر چربی پرهیز شود. - از
مصرف حبوبات و سبزی های نفاخ از قبیل انواع کلم ها، انواع ترب ها، پیاز، خیار و
ذرت پرهیز شود. - این
بیماران نباید آدامس مصرف کنند، چون باعث بلعیدن مقدار زیادی هوا و در نتیجه نفخ می
شود. - از
مصرف زیاد قند و شکر و فروکتوز مانند عسل، نوشابه ها، ماءالشعیر، آبمیوه های
صنعتی، کمپوت ها، بستنی و یا سایر دسرهای شیرین پرهیز شود. - با
توجه به احتمال نبود تحمل لاکتوز، از مصرف شیر پرهیز شود و به جای آن، مصرف ماست،
به ویژه ماست پروبیوتیک کم چرب توصیه می شود. باکتری های پروبیوتیک شروع به
بازسازی فلور نرمال روده کرده که می تواند در بهبود علائم سندرم روده تحریک پذیر
بسیار مفید باشد. همچنین اضافه کردن نعناع خشک به ماست توصیه می شود. - در
مواردی که اسهال وجود دارد، اضافه کردن سماق آسیاب شده به غذاها توصیه می شود. - مصرف
مایعات بایستی به میزان کافی و دست کم 8 تا 10 لیوان در روز باشد. - از
مصرف مواد غذایی حاوی کافئین (از قبیل قهوه، کاکائو، نوشابه های سیاه و چای پررنگ)
پرهیز شود. - این
بیماران باید از مصرف مواد غذایی تند و حاوی ادویه زیاد پرهیز کنند. - از
مصرف نوشیدنی های الکلی پرهیز شود. - مصرف
قرص نعناع در بعضی بیماران مفید است، زیرا نعناع باعث کاهش انقباضات عضلات روده ای
می شود. - همچنین
لازم است این بیماران از مصرف هر ماده غذایی که به تجربه ثابت شده است سبب تشدید
علائم بیماری می شود، پرهیز کنند. - حفظ آرامش روحی نیز در بهبود علائم این بیماری و جلوگیری از عود مجدد آن بسیار
حائز اهمیت است.
«شبنم باقری»
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز
پایان
خبر
نظر دهید