توصیه های تغذیه ای برای کاهش برخی عوارض گوارشی سرطان
.
بیماران مبتلا به سرطان در طول دوره درمان و حتی قبل از تشخیص به بیماری،
ممکن است بی اشتهایی، سیری زودرس و کاهش مصرف غذا را گزارش دهند. تغییر در احساس چشایی
و بویایی نیز از عوارض معمول این بیماری است. در ادامه به راهکارهای تغذیه ای کنترل
کننده این عوارض اشاره می شود:
تغییر
احساس چشایی یا بویایی
• مواد
غذایی به صورت خنک مصرف شود.
• از
چاشنی ها و ادویه ها استفاده شود.
• در
صورت احساس طعم فلزی در دهان، از ظروف پلاستیکی استفاده شود.
• آب مصرفی
با لیمو یا سایر گیاهان معطر شود.
• منابع
پروتئینی غیر گوشتی مانند لبنیات یا حبوبات انتخاب شود.
• بهداشت دهانی (به عنوان مثال شست و شوی مکرر
دهان) رعایت شود.
بی
اشتهایی یا کاهش اشتها
• وعده های غذایی و میان وعده ها به صورت کم حجم، مغذی و مکرر
استفاده شود.
• غذاهای غنی از مواد مغذی در دسترس باشد و به صورت منظم میان
وعده مصرف شود.
• مصرف مواد غذایی در زمان هایی که بهترین احساس وجود دارد،
به بالارتین میزان رسانده شود.
• وعده ها و میان وعده ها در فضایی دلپذیر خورده شود.
• به خوردن غذا به عنوان بخشی از مرحله درمانی نگریسته شود.
• به جای انتظار برای گرسنگی، بر اساس ساعت غذا میل شود.
• مایعات بین وعده های غذایی (نه به هنگام وعده های غذایی)
مصرف شود.
• به غذاهای مورد علاقه، پروتئین و چربی اضافه شود.
• تا جایی که توانایی وجود داشته باشد، فعالیت بدنی سبک انجام
شود.
تهوع و استفراغ
• وعده
های غذایی و میان وعده های کم حجم و مکرر میل شود.
• مایعات
به صورت خنک یا هم دما با دمای اتاق و به صورت جرعه جرعه نوشیده شود.
• از
مصرف غذاهای پرچرب، ادویه دار یا بیش از حد شیرین خودداری شود.
• از
مصرف
غذاهایی که بوی قوی دارند، همچون ماهی یا تخم مرغ خودداری شود.
• در
روزهای تعیین شده برای درمان، غذاهای نرم و با هضم آسان استفاده شود.
• تا
30 دقیقه پس از صرف غذا دراز کشیده نشود.
• استفاده
از چای زنجبیل یا به کار بردن تکنیک های آرامش بخشی در نظر گرفته شود./ف.نوروزی
فرد
«مهسا موذن» دکترای تخصصی تغذیه دانشکده
تغذیه و علوم غذایی شیراز
نظر دهید