جهش تولید با مشارکت مردم
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1402/11/23
  • - تعداد بازدید: 528
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

با کلینیک منتخب بیماری های متابولیک ارثی بیشتر آشنا شویم

کلینیک منتخب بیماری های متابولیک ارثی واقع در طبقه پنجم درمانگاه امام رضا (ع) بر اساس شیوه نامه کشوری اداره ژنتیک و به همت معاونت بهداشت و همکاری معاونت درمان به منظور ارائه خدمات استاندارد بالینی به کودکان بیمار متابولیک ارثی راه اندازی شد.

اعضای تیم بالینی کلینیک متابولیک:

تیم بالینی کلینیک، شامل  اساتید  فوق­ تخصص­ غدد اطفال، پرستار مسوول کلینیک،  دو کارشناس تغذیه و یک کارشناس روان شناسی، آزمایشگاه تایید تشخیص و تیم مشاوره ژنتیک است که خدمات مورد نیاز به بیماران متابولیک ارثی شامل ویزیت پزشکان فوق تخصص غدد کودکان، مشاوره کارشناس تغذیه، مشاوره روانشناس بالینی، انجام آزمایشات تایید تشخیص و دوره ای و مشاوره ژنتیک و آزمایشات ژنتیک تشخیص قبل از تولد، کار درمانی، گفتار درمانی و مدد کاری را ارائه می دهند و پیگیری و مراقبت از بیماران شناسایی شده توسط سطوح محیطی، اعم از بهورز، مراقبان سلامت و کارشناسان غیرواگیر استان انجام می شود.

تیم بالینی در محیط درمانی مناسب به نوزادان ارجاعی غربالگری مثبت و بیماران قطعی، مراقبت مورد نیاز در طول هفته ارایه می دهند.

وظایف تیم بالینی کلینیک شامل موارد زیر است:

اساتید  فوق­ تخصص­ غدد اطفال:

ریاست تیم بالینی و هدایت تیم در جهت اهداف برنامه و چارچوب شیوه نامه

درمان بیمار بر اساس شیوه نامه ­های ابلاغ شده وزارت بهداشت و در چارچوب برنامه منظم زمان­بندی شده

نظارت علمی و مداخله فعال در تکمیل پرونده بیماران و تجویز داروها و تکمیل فرم ثبت نتیجه مشاوره­های فوق تخصصی بیمار در کلینیک

شرکت در جلسات فصلی تیم بالینی و نظارت بر اجرای مصوبات جلسه

پاسخگویی و راهنمایی پزشکان متخصص/عمومی دوره­دیده بیمارستان­های حد واسط به صورت تمام وقت

پرستار مسوول کلینیک:

تامین و پشتیبانی تجهیزات مورد نیاز، الزامات اجرای فرآیندهای ثبت، پیگیری، مراقبت و معاینات دوره­ای و گزارش­دهی موارد ارجاع شده مطابق با شیوه نامه های ابلاغی وزارت بهداشت، ثبت اطلاعات بیماران جهت معرفی به بهزیستی، شناسایی و ارجاع بیماران جهت انجام آزمایش تایید تشخیص به آزمایشگاه فرزانگان و پاسخگویی تلفنی به سوالات والدین بیماران جدید و موارد اورژانسی در ساعات اداری و ساعات غیراداری (با محدوده زمانی مشخص اعلام شده به والدین)، نظارت بر سازما­ن­دهی مراجعه­ منظم (ارجاع اولیه موارد مثبت غربالگری و در صورت لزوم درخواست آزمایش تایید برای بیماری های متابولیک ارثی و ایجاد امکان ویزیت اورژانس برای موارد بروز جدید و بیماران با شرایط سخت)

کارشناس تغذیه کلینیک:

با هماهنگی با پزشک فوق تخصص­غدد اطفال طبق برنامه منظم، رژیم غذایی بیمار ارجاع شده را تنظیم و با همکاری پرستار مسوول کلینیک برای مراجعات دوره­ای بیماران برنامه ریزی می کند. در ویزیت­های دوره­ای با تکمیل دقیق و صحیح اطلاعات در فرم­های مخصوص ارزیابی تغذیه در پرونده بیمار، محاسبه و ثبت شیر و غذای بیماران در سامانه سازمان غذا و دارو با هماهنگی معاونت غذا و دارو انجام می دهد، همچنین پاسخگویی تلفنی به سوالات والدین بیماران جدید و موارد اورژانسی در ساعات اداری و ساعات غیر اداری با محدوده زمانی مشخص انجام می گیرد.

کارشناس روانشناس بالینی کلینیک:

با حضور منظم و هماهنگی با پرستار مسوول کلینیک، ویزیت دوره­ای خانواده بیماران و تکمیل پرونده روانشناسی را طبق شیوه نامه های کشوری و ضوابط بسته خدمتی بیماران متابولیک ارثی انجام می دهد و همراه با تیم بالینی در راستای ارتقای سطح خدمات به بیمار، فعالیت می کند، همچنین پاسخگویی تلفنی به سوالات والدین بیماران جدید و موارد اورژانسی در ساعات اداری و ساعات غیر اداری با محدوده زمانی مشخص اعلام شده به سوالات والدین پاسخ می دهد.

کارشناس روان شناسی با  مشارکت  فعال و موثر در دوره­های آموزش حضوری و غیرحضوری برنامه­ریزی و با هماهنگی با پرستار مسوول کلینیک در جلسات فصلی تیم بالینی شرکت می کند. برای ارزیابی تکاملی از نظر روانی، ذهنی و شناختی پرسشنامهASQ  برای گروه های سنی تکمیل می شود.

مشاوره ژنتیک:

تمامی خانواده بیماران شناسایی شده قطعی و یا موارد مشکوک، ابتدا توسط پزشکان مشاوره ژنتیک دوره دیده وزرات بهداشت در مراکز منتخب مشاوره ژنتیک خدمات زمان ازدواج، ضمن مشاوره و رسم شجره خانواده، ریسک خطر تخمین زده می شود، سپس آزمایشات ژنتیک مرحله اول برای این خانواده ها انجام و مرحله موتاسیون ژن شناسایی می شود و در صورت بارداری زوجین در هفته 10 بارداری به منظور آزمایش مرحله دوم و تعیین وضعیت جنین ارجاع می گردند.

هدف از مشاوره و انجام آزمایش، پیشگیری از تولد نوزاد بیمار در بارداری دوم در خانواده و خویشاوند نزدیک به این خانواده است.

«نازیلا رحیمی» کارشناس بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

 

 

 

  • گروه خبری : آخرین اخبار,اخبار وب دا,بدانیم و اقدام کنیم
  • کد خبری : 94742
کلیدواژه
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تنظیمات قالب