جهش تولید با مشارکت مردم
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1403/05/02
  • - تعداد بازدید: 401
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

اهمیت مزاج شناسی در طب ایرانی/ مزاج سرد و خشک

مزاج شناسی  علم گسترده ای است که کاربردهای جالبی برای تشخیص ویژگی های جسمی و روحی هر فرد دارد و در شناسایی و درمان بیماری های مختلف بسیار موثر است. هر غذایی که می خوریم، تأثیرات مهمی بر تمام قسمت های بدن ما دارد. با شناسایی خلق و خوی خود می توانیم از خوردن غذاهایی که برایمان مشکل ایجاد می کنند، اجتناب کنیم.

سرد مزاجی یکی از دسته‌بندی‌های طب سنتی و یکی از خصوصیات مهم در طب سنتی است که به افرادی اطلاق می‌شود که بدنشان در برابر سرما و هوای سرد بیشتر از حد معمول آسیب می ‌بیند.

افراد با مزاج سرد و خشک و طبع سودایی مشخصاتی مانند جسمی لاغر، رنگ پوست رو به کبودی و تیرگی، خواب کم، بینی خشک، تمایل بیشتر به شیرینی و هوای گرم دارند.

به طور کلی، افراد  دارای مزاج سرد و خشک، دارای گردش خون کمتر در بدن هستند و بدنشان کمتر انرژی تولید می‌کند.

افرادی که طبع سرد دارند، ممکن است نسبت به غذاهای سرد مزاج یا هوای سرد حساسیت داشته باشند و نیاز به تنوع در غذاها و محافظت از بدن خود در مقابل سرما داشته باشند. برای کنترل سرد مزاجی بدن، مصرف غذاهای گرم، مصرف چای داغ، رعایت روش‌های سنتی و استفاده از روش‌های طبیعی می‌تواند مفید باشد.

به این افراد توصیه می شود از مصرف غذاهای سرد، نوشیدنی ‌های یخ ‌زده و مصرف مواد غذایی تر پرهیز کنند و به جای آن‌، از غذاها و نوشیدنی‌های گرم کننده برای بدن استفاده کنند.

این افراد از نظر ویژگی های روانی افراد دقیق، منظم، شکاک و کمی بدبین، دور اندیش و محاسبه گر، علاقه مند به شعر و سیاست هستند.

عوارض سردی مزاج

سردی مزاج می‌تواند عوارض گوناگونی را به دنبال داشته باشد که از این جمله می توان به کاهش انرژی و توان اندک روحی، سرماخوردگی و عفونت‌های مکرر، درد در مفاصل و عضلات، کاهش حساسیت جنسی، پوکی استخوان و کاهش جذب کلسیم، ضعف حافظه و کاهش تمرکز، درد سر و گردن، نشانه‌های بیماری‌های پوستی مانند خشکی، ترک‌ها و آکنه، تهوع، سوء هاضمه و اختلالات گوارشی اشاره کرد.

برای کاهش این عوارض می توان از غذاهایی با طبیعت گرم و خشک مانند زنجبیل، فلفل قرمز، دارچین، انگور، خرما و خشکبارها، مصرف غذاهای داغ و تند، استفاده کرد.

ورزش مناسب افراد سوداوی

پوشیدن لباس‌های گرم و جلوگیری از تماس مستقیم با هوای سرد و رطوبت نیز دیگر توصیه های موثر در این زمینه است. انجام ورزش‌هایی مانند پیاده ‌روی، شنا و دویدن که برای بدن گرما و انرژی تولید می‌کند نیز برای افراد با مزاج سرد و خشک مناسب است.

بنابراین به افراد سوداوی توصیه می شود با مراجعه به پزشک و مشاوره با متخصص تغذیه، رژیم غذایی خود را تنظیم کنند و از موادی که برای بدنشان مناسب نیست، اجتناب کنند.

توصیه غذایی

برای رفع سردی بدن، می‌توان از خوراکی ‌هایی با طبیعت گرم و خشک استفاده کرد. به عنوان مثال، از غذاهایی با ادویه‌هایی چون زنجبیل، فلفل قرمز، دارچین و همچنین از میوه‌هایی مانند انگور، خرما، آلبالو و یا از خشکبارهایی چون بادام، گردو و پسته استفاده کرد. استفاده از سوپ و غذاهای داغ و تند نیز در این زمینه موثر است.

دکتر «جعفر ابوالقاسمی»، متخصص طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : آخرین اخبار,اخبار وب دا,بدانیم و اقدام کنیم
  • کد خبری : 105664
کوثر  آزموده
خبرنگار

کوثر آزموده

تنظیمات قالب