اصول تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان/ بخش دوم
.
ماه مبارک رمضان، ماه میهمانی خدا و پرهیز از گناهان است.
اهمیت و نقش تغذیه صحیح در این ایام بر کسی پوشیده نیست. در این مطلب آموزشی و در
ادامه بخش یک، نکاتی در مورد تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان ارائه شده است.
ویژگی های یک وعده
غذایی مناسب در افطار
·
توصیه می شود هنگام افطار از آغاز کردن غذا با آب سرد و
نوشابه خودداری شود. مصرف مایعات زیاد به ویژه مایعات خنک با رقیق کردن اسید و آنزیم
های دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم وجذب مواد غذایی شده و درد شکم و نفخ را به
همراه دارد.
·
بهتر است روزه را با آب
گرم، شیر گرم یا چای کمرنگ به همراه خرما یا کشمش باز کرده و به تدریج از مواد
غذایی سبک استفاده کرد.
·
وعده افطاری باید دارای ویژگی های یک صبحانه باشد. به طور
مثال نان سبوسدار و پنیر با گردو یا سبزی ها، تخم مرغ آبپز، فرنی و شیر برنج
انتخاب های مناسبی برای وعده افطار است.
·
سبزی و میوه منبع خوبی از آب و فیبر است که مانه یبوست می
شود، بنابراین توصیه می شود در هنگام افطار و همچنین در فاصله بین افطار تا سحر مورد
استفاده قرار گیرد.
·
توصیه می شود در این ایام مصـرف بامیـه و زولبیـا کــه
دارای مقـادیر زیـادی قند و چربی، اسـیدهای چرب اشباع و ترانس است، بسیار
محدود شود. بـه طور کلی زیاده روی در مصرف مـواد قندی و شیرین از جمله
حلـوا، در وعـده افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافـت انـرژی و چاقی
مـی شـود، موجب تضـعیف سیستم ایمنی بدن می شود.
وعده غذایی شام در روزه داری
·
به
فاصله دو ساعت بعد از افطار بهتر است وعده شام مصرف شود که می توان در این وعده،
غذاهایی مانند انواع سوپ و آش رقیق حاوی حبوبات و سبزی ها و همچنین حلیم کم چرب
مصرف کرد.
·
غذایی
که در وعده شام مصرف می شود، باید کم چرب و کم نمک باشد.
·
در
دو وعده افطاری و شام مصرف انواع سبزی ها، سالاد، سبزی خوردن و همچنین لبنیات از
جمله ماست کم چرب و دوغ کم نمک باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا مصرف این گروه های
غذایی اغلب در بین روزه داران کاهش می یابد.
·
برای
تامین آب موردنیاز بدن توصیه می شود پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج
انواع میوه، به ویژه میوه های آبدار از جمله هندوانه، طالبی، چای کمرنگ و سایر
مایعات به ویژه آب برای جبران کم آبی بدن می توان استفاده کنیم.
·
در
وعده شام به جای استفاده از نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه های گازدار، آبمیوه
های صنعتی و انواع شربت ها، توصیه می شود از آب آشامیدنی سالم، دوغ و عرقیات سنتی
کم شیرین استفاده کرد./ا.کشاورزی
«مریم مهارت»، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه
علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
نظر دهید