نکات بهداشتی در تهیه و توزیع غذاهای نذری در ایام محرم
طبخ غذای نذری از آیین های مذهبی و دینی ما است که ضرورت دارد به توصیه های بهداشتی و تغذیه ای خاصی برای پخت و مصرف این غذاها توجه کنید؛
توصیه هایی در خصوص خرید مواد اولیه غذای نذری:
گوشت و مرغ را از مراکز بهداشتی تحت نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه کنید.
روغن مورد نیاز را از انواع روغن های مایع (مایع معمولی و مایع مخصوص سرخ کردن) خریداری کنید.
نمک مورد نیاز را از انواع نمک های یددار تصفیه شده تهیه و در ظروف در بسته و غیرقابل نفوذ به نور نگهداری کنید.
از مواد اولیه بهداشتی و پاستوریزه مانند کشک، شیر یا ماست پاستوریزه استفاده کنید.
در صورت استفاده از ماست یا لبنیات، از انواع کم چرب استفاده کنید.
توصیه هایی در خصوص تهیه غذای نذری:
تمامی سطوحی که برای تهیه غذا استفاده می کنید، پیش از پخت و پَز، شست و شو کنید.
تمامی غذاها به ویژه گوشت، ماکیان، ماهی و تخم مرغ را به طور کامل بپزید (دمای 70 درجه سانتی گراد).
از ظروف مجزا برای نگهداری غذاهای خام و پخته استفاده کنید.
در طبخ غذا از ظروف استیل یا ظروف تفلون بدون خراشیدگی استفاده کنید.
در زمان طبخ غذا از روزنامه به عنوان دمکنی استفاده نکنید.
از برگرداندن روغن استفاده شده به ظرف اصلی و یا استفاده مکرر از روغن سوخته شده، خودداری کنید.
چربی های اضافه همراه با گوشت و پوست مرغ را تا حد ممکن، پیش از طبخ جدا کنید.
از روغن های با اسید چرب ترانس پایین (کمتر از 2 درصد) در طبخ غذا استفاده کنید.
از روغن مخصوص سرخ کردنی برای سرخ کردن مواد غذایی استفاده کنید.
از مصرف نمک دریا در طبخ غذاها و سنگ نمک برای خیساندن برنج پرهیز کنید.
برای تهیه انواع خورش ها، سبزی های مصرفی از قبیل کدو، بادمجان، کرفس و سبزی قورمه با روغن کم و به مدت کوتاه تفت دهید.
از استفاده زیاد از شکر در تهیه شله زرد، انواع شربت ها و نذری های شیرین خودداری کنید.
چنانچه از شیر یا شیرکاکائو برای پذیرایی استفاده می کنید، از شیرین کردن بیش از حد آن اجتناب کنید.
در پخت حلوا، از روغن کم استفاده کنید.
به جای پخش شیرینی، در این ایام میوه پخش کنید.
سبزیجات را پیش از اضافه کردن به غذا و به ویژه تهیه سالاد، به خوبی شسته و ضد عفونی کنید.
توصیه هایی در خصوص توزیع و مصرف غذای نذری:
در توزیع غذا، از ظروف یک بار مصرف بر پایه گیاهی استفاده کنید.
از سِرو چای داخل لیوان های پلاستیکی شفاف و یا ارایه غذا در ظروف پلاستیکی خودداری کنید؛ استفاده از ظروف پلاستیکی برای ارایه نوشیدنی ها و غذاهای سرد مانعی ندارد.
غذاهای پخته را بیش از دو ساعت در درجه حرارت اتاق نگهداری نکنید.
در صورت تمایل به مصرف مجدد غذای نگهداری شده در یخچال، آن را به طور کامل گرم کنید.
از گرم کردن مکرر غذای مانده و توزیع آن، خودداری کنید.
«زهرا میرزائی» کارشناس تغذیه واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز
نظر دهید