سرمایه گذاری برای تولید
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
سرمایه گذاری برای تولید
  • 1404/07/23
  • - تعداد بازدید: 192
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
به مناسبت پویش ملی سلامت دهان و دندان عنوان شد؛

خمیردندان‌های زغالی یا طبیعی؛ واقعیت علمی یا تبلیغ تجاری

یک متخصص داروسازی بالینی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اهمیت انتخاب خمیردندان مناسب برای حفظ سلامت دهان و دندان، به پرسش های رایج در خصوص استفاده از خمیردندان‌های «زغالی»، «گیاهی» و «طبیعی»، پاسخ داد.

خمیردندان زغالی

به گزارش روابط عمومی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، دکتر «پریسا قاسمیه» با بیان اینکه در سال‌های اخیر، خمیردندان‌های «زغالی»، «گیاهی» و «طبیعی»، از طرف مردم توجه زیادی را به خود جلب کرده است، گفت: بسیاری از تبلیغات ادعا می‌کند که این محصولات دندان‌ها را سفیدتر و تنفس افراد را خوشبوتر می‌کند و به دلیل «طبیعی» بودن بی‌خطر است، اما آیا این ادعاها پشتوانه علمی دارد؟

او افزود: اگرچه زغال فعال (Activated Charcoal) به دلیل خاصیت جذب بالا در صنایع دارویی و نیز تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد، اما پژوهش ها نشان می دهد که وجود زغال فعال در خمیردندان‌های سفیدکننده، می تواند سبب سایش دندان ها شده که در استفاده مکرر سبب آسیب به مینای دندان می شود.

به گفته این متخصص داروسازی بالینی، برخلاف تصور رایج، زغال فعال دندان ها را سفیدتر نمی‌کند؛ بلکه ممکن است لایه‌های سطحی را تمیزتر نشان دهد و در طولانی‌مدت باعث نازک شدن مینای دندان شود؛ همچنین زغال فعال می تواند سبب خاکستری یا سیاه رنگ شدن دندان ها نیز شود.

دکتر قاسمیه ادامه داد: همچنین رنگ تیره زغال می‌تواند باعث تغییر رنگ لثه و تجمع ذرات در شیارهای میکروسکوپی دندان ها شود؛ به این ترتیب، خمیر دندان های حاوی زغال فعال برای استفاده روزانه مناسب نیست و نکته ی مهم دیگر اینکه خمیر دندان های حاوی زغال فعال اغلب حاوی فلوراید نیست، در حالیک ه خمیر دندان های حاوی فلوراید سبب جلوگیری از پوسیدگی دندان ها می شود.

او با اشاره به این نکته که مطابق انجمن‌های دندان‌پزشکی معتبر دنیا، خمیر دندان های حاوی فلوراید، تأییدشده و دارای برچسب علمی معتبر است، اضافه کرد: از نظر علمی، شواهد کافی برای برتری خمیردندان‌های زغالی بدون فلوراید نسبت به خمیردندان‌های معمولی وجود ندارد.

این متخصص داروسازی بالینی ضمن تاکید بر این موضوع که خمیردندان‌های طبیعی و گیاهی نیز همیشه بی‌خطر نیست، گفت: بسیاری از این خمیردندان ها فاقد فلوراید است، در حالی که فلوراید مؤثرترین عامل پیشگیری از پوسیدگی دندان ها محسوب می شود و حذف فلوراید به معنی افزایش خطر پوسیدگی به‌ویژه در کودکان و افراد مستعد است؛ بنابراین، اصطلاح طبیعی بودن خمیر دندان ها، به معنای سالم‌تر بودن و مفیدتر بودن آنها نیست.

دکتر قاسمیه ادامه داد: برخی از خمیردندان های زغالی یا طبیعی، حاوی اسانس‌ها و ترکیبات گیاهی تحریک‌کننده نیز هست که در افراد حساس ممکن است باعث التهاب لثه و یا حساسیت های پوستی شود؛ بنابراین در خرید خمیردندان، توجه ویژه به ترکیبات مؤثر، وجود فلوراید و داشتن مجوز از سازمان غذا و دارو بسیار مهم‌تر از نام‌های جذاب و تبلیغاتی است.

توصیه این متخصص داروسازی بالینی برای انتخاب خمیردندان، به ویژه برای افرادی که دندان های حساسی دارند یا از محصولات سفیدکننده دندان استفاده می‌کنند؛ مشورت با داروساز و یا دندان‌پزشک بود.

او یادآور شد: خمیردندان‌های حاوی زغال فعال و یا خمیر دندان های طبیعی، اغلب انتخاب های ایمن تر و مؤثرتری برای دندان ها نیست؛ بنابراین آنچه اهمیت دارد، نه نام ها و تبلیغات تجاری، بلکه ایمنی فرآورده، مواد مؤثره موجود در خمیر دندان و روش صحیح مسواک‌زدن است؛ همچنین برای داشتن دندان‌هایی سالم، استفاده منظم از خمیردندان های حاوی فلوراید، نخ دندان و دهان شویه مناسب و توصیه‌شده از سوی دندان پزشک و داروساز کافی است.

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار,اخبار وب دا,بدانیم و اقدام کنیم
  • کد خبری : 135076
کوثر  آزموده
خبرنگار

کوثر آزموده

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب