معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت در گفتوگو با وبدا:
حوزه سلامت و سفره مردم حوزهای نیست که در آن تمرین اصلاحات شود
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت با تأکید بر اینکه حوزه سلامت مردم حوزهای نیست که بتوان در آن تمرین اصلاحات کرد، به پیامدها و مخاطرات حذف ارز ترجیحی از حوزه تجهیزات پزشکی و کالاهای پزشکی هشدار داد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز و به نقل از «وبدا»، وزارت بهداشت مهندس «طاهر موهبتی» معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به بررسی بودجه کل کشور در سال آینده و دغدغهها و نگرانیها در حوزه سلامت اظهار داشت: در کشور دو نگاه در حوزه سلامت و سیاستهای ارزی وجود دارد. یک نگاه از سوی کارشناسان اقتصادی مطرح میشود که دال بر این است که تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی حذف شود.
دو نگاه به حوزه سلامت و سیاستهای ارزی
وی افزود: از سوی دیگر در حوزه اجتماعی کارشناسان معتقدند که در حوزه سلامت نمیتوان به سهولت تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی را متوقف کنیم و اگر قرار است تغییراتی در تخصیص ارز صورت گیرد باید به مرور زمان، بهآرامی و طمأنینه انجام شود.
مهندس موهبتی معتقد است که اگر از نگاه اقتصادی به مسائل اجتماعی بنگریم بدون شک تئوری نخست را تائید میکنید اما اگر از منظر اجتماعی به مسائل اعم از مشکلات مردم در حوزه سلامت نگاه کنید و دغدغه سلامت مردم را داشته باشید بدون توجه به مسائل اقتصادی نگاه دوم را ادامه میدهید.
اصلاح در تخصیص ارز ۴۲۰۰ به حوزه سلامت باید کمترین تبعات اجتماعی را به همراه داشته باشد
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت تأکید کرد: حوزه سلامت و سفره مردم حوزهای نیست که شما بخواهید در آن حوزه تمرین اصلاحات بکنید و حتماً باید اصلاح در تخصیص ارز ۴۲۰۰ به نحوی باشد که کمترین تبعات اجتماعی را به همراه داشته باشد.
مخاطره حذف ارز از بخش تجهیزات پزشکی از بخش دارو نیز بیشتر است
به گفته وی، ارز ۴۲۰۰ تومان از بخش دارو تقریباً حذف شده است و در بخش تجهیزات سرمایهای و لوازم مصرفی پزشکی همچنان ادامه دارد. در مورد حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از بخش دارو و مشکلاتی که ایجاد کرد حرفوحدیثها بسیار است اما مسئله مهم این است که مخاطره بخش تجهیزات پزشکی و کالاهای مصرفی پزشکی از بخش دارو نیز بیشتر است.
مهندس موهبتی در همین خصوص توضیح داد: در حوزه دارو شما دو هفته آنتیبیوتیک پیدا نکنید (گرچه اصلاً توصیه نمیشود) با اندکی خود مراقبتی بیماری درمان میشود و اگر بیمار سردرد داشته باشد با کمی حوصله میتواند خود را درمان کند اما در حوزه تجهیزات پزشکی و کالاهای مصرفی اگر در یک عمل جراحی رگ مصنوعی نداشته باشید، مریض زیر عمل جان میدهد!
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت هشدار دارد: در حوزه تجهیزات پزشکی و کالاهای مصرفی پزشکی بههیچعنوان نه حق داریم و نه اجازه داریم سلامت مردم را به مخاطره بیندازیم و ریسک نیز قابلپذیرش نیست.
الزامات و مخاطرات در صورت حذف ارز ترجیحی از حوزه تجهیزات پزشکی
وی افزود: درعین حال اگر هیچ راهی جز حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از حوزه تجهیزات پزشکی وجود نداشته باشد باید بهگونهای مراقبت شود که اگر قرار است معادل ریالی آن پرداخت شود، عدد واقعی باشد.
مهندس موهبتی افزود: برای دارویار و تجهیز یار حداقل به مبالغی بالغ بر ۱۸۵ هزار میلیارد تومان نیاز خواهید داشت؛ وقتی عدد را واقعی دیدید، قدم دوم این است که صد در صد تخصیص یابد.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت ادامه داد: در ۶ ماهه نخست سال ۷۴ هزار میلیارد تومان اعتبار دارویار بوده اما فقط ۲۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اختصاص یافته است و امروز از طریق فروش اوراق مشکلات را حل میکنیم !
او تصریح کرد: این بدین معنی نیست که سازمان برنامه و بودجه بهدرستی به وظایف خود عمل نمیکند بلکه آنها تلاش کافی را صورت میدهند اما واقعیت این است که مشکلات وجود دارد بنابراین توصیه چندباره ما این است که ارز ۴۲۰۰ تومانی از حوزه تجهیزات پزشکی و کالاهای مصرفی حذف نشود.
مهندس موهبتی مجدداً تأکید کرد: اگر لاجرم راه دیگری نباشد، ریال آن باید واقعی دیدهشده و کل آن در موعد مقرر تخصیص داده شود وگرنه حوزه سلامت به مشکلات جدی بر خواهد خورد و ما نمیتوانیم در حوزه جان مردم مثل حوزههای دیگر رفتار کنیم. چرا که جنس حوزه غذا و دارو با دیگر حوزهها متفاوت است.
باید به حوزه سلامت مردم با عینک اجتماعی نگریست نه اقتصادی
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت تأکید دارد که باید به حوزه سلامت مردم با عینک اجتماعی نگریست نه اقتصادی و امروز مسائل حوزه سلامت یک دغدغه ملی است و بزرگان حوزه سلامت از رئیسجمهور تا دکتر ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دکتر شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و اعضای این کمیسیون نیز همین نگرانیها را دارند.
مهندس موهبتی خاطرنشان کرد: الان سقف دلار در بودجه سال آینده یازده میلیارد دیده شده ولی اینکه چه درصدی به حوزه سلامت تخصیص داده میشود و ریال آن با چه مکانیزمی قرار است در اختیار این حوزه قرار بگیرد، هنوز نهایی نشده است چراکه جداول و ردیفها در بخش دوم به مجلس ارائه خواهد شد.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت گفت: دولت و وزارت بهداشت در حوزه سلامت مردم حساسیتهای لازم را دارند و مردم نیز انتظار دارند با توجه به اینکه رئیسجمهور از بدنه سلامت کشور است، حوزه سلامت در زمان ریاست جمهوری ایشان شاهد کمترین مشکلات باشد.
وی خاطرنشان کرد: همه تلاش میکنند تا برای مباحث سلامت بهویژه تجهیزات پزشکی و کالاهای مصرفی از منظر اقتصادی و اجتماعی بتوان به راهحل مناسب دستیافت تا خدایی نکرده سلامت مردم به مخاطره نیفتد چراکه وقتی اکنون یک MRI با قیمت A ریال خریداری میشود اگر ارز ۴۲۰۰ آن حذف شود قیمت خرید نیز دهها برابر افزایش مییابد و تبعاتی نیز به دنبال خواهد داشت.
دارویار، علیرغم نیت اولیه رضایت مردم را حاصل نکرد
به گفته مهندس موهبتی در بحث دارویار، علیرغم نیت اولیه، اما رضایت مردم حاصل نشد و بعضاً هم موجب افزایش هزینههای مردم شد. بعضی از داروخانهها هم چون در دریافتیها تأخیر دارند سندی ارائه نمیکنند و مازاد حساب میکنند که این امر پرداخت از جیب مردم را افزایش میدهد. لذا اگر قرار است تغییرات ارزی در این حوزه صورت بگیرد حتماً باید مابهالتفاوت ریالی آن محاسبه شده و تأمین آن تضمین شود که مشکل و مخاطرهای پیش نیاید چراکه حوزه سلامت حوزه بسیار حساسی است.
پایان خبر
نظر دهید