جهش تولید با مشارکت مردم
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1402/10/27
  • - تعداد بازدید: 253
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
معاون بهداشت وزارت بهداشت خبر داد:

آغاز پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم در کشور، از اول بهمن 1402

معاون بهداشت وزارت بهداشت از آغاز پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم در کشور، با رویکرد مصرف نمک یداردار و لبنیات، از اول بهمن ماه خبر داد.

فرشیدی
 

به گزارش وبدا، دکتر حسین فرشیدی در نشست خبری پویش ملی سلامت با محوریت اطلاع ‌رسانی تغذیه سالم، اظهار کرد: پویش ملی سلامت با رویکرد غربالگری دیابت و پرفشاری خون ظرف چند روز آینده به پایان رسیده و به دنبال آن پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم آغاز خواهد شد.

 

وی با بیان اینکه نزدیک به ۴۳ میلیون نفر در پویش ملی سلامت با رویکرد دیابت و پرفشاری خون، غربالگری شدند، افزود: اجرای پویش ملی سلامت با رویکرد غربالگری دیابت و پرفشاری خون، در برنامه‌ های جاری از جمله نظام ارجاع و سلامت خانواده، بسیار تاثیرگذار بود؛ در فاز دوم نیز پویش تغذیه سالم اجرا می شود.

 

دکتر فرشیدی گفت: برنامه سلامت خانواده از 53 شهر به 192 شهر افزایش پیدا کرده است، تا پایان سال جاری نیز ۶ منطقه از مناطق تهران با جمعیت ۲۷ میلیون نفر، تحت پوشش این برنامه قرار خواهند گرفت؛ تحقق این هدف، ارتباط مستقیمی با پویش ملی سلامت دارد، چراکه پوشش گستره بیشتری از جمعیت کشور نسبت به ارائه خدمات بهداشتی در اقصی نقاط کشور، می تواند در مشارکت مردم در پویش های ملی سلامت، تاثیرگذار باشد.

 

وی گفت: تا پایان سال، ۵۷ میلیون نفر تحت پوشش برنامه سلامت خانواده قرار می گیرند، ۳۰ میلیون نفر باقی مانده نیز در سال آینده وارد برنامه سلامت خانواده خواهند شد.

 

دیابت و فشارخون؛ عامل عمده بیماری ‌های قلبی و عروقی

 

دکتر فرشیدی با بیان اینکه دیابت و پرفشاری خون عامل عمده بیماری ‌های غیرواگیر از جمله بیماری‌ های قلبی و عروقی هستند، خاطرنشان کرد: برای کنترل این بیماری‌ ها باید سبک تغذیه اصلاح و فعالیت بدنی افزایش یابد؛ دیابت و پرفشاری خون ارتباط مستقیمی با مصرف قند و نمک دارند.

 

وی ادامه داد: کنترل مصرف نمک بسیار مهم است، چراکه نمک تشدید کننده فشارخون و سایر بیماری‌ های وابسته است. در بسیاری از کشورها کاهش مصرف نمک آغاز شده و در کشور ما نیز این فرهنگسازی باید انجام شود.

 

تاکید بر لزوم اصلاح ذائقه غذایی مخصوصا در کودکان

 

وی با تاکید بر لزوم اصلاح ذائقه غذایی مخصوصا در کودکان، عنوان کرد: ایرانیان از دوران کودکی به مصرف غذاهای پرنمک و پرروغن عادت کرده اند که اثرات زیان آوری بر سلامتی فرد می گذارد.

 

دکتر فرشیدی با اشاره به وجود انواع نمک در بازار، گفت: در بازار انواع نمک وجود دارد و متاسفانه بسیاری از این محصولات دارای استاندارد و تاییدیه وزارت بهداشت نیستند. نمک هایی که روی بسته بندی آنها استاندارد وزارت بهداشت درج نشده باشد، نباید مصرف شوند.

 

وی افزود: مواردی مانند نمک دریا و نمک رنگی در بازار زیاد شده که مشخص نیست با کدام تاییدیه و مجوز بسته بندی شده و به فروش می رسند، لذا مردم باید توجه کنند که موقع خرید نمک، حتما تاییدیه وزارت بهداشت درج شده باشد؛ نمک به هر رنگی که باشد باید توسط سازمان غذا و دارو تایید شود؛ زیرا نمک دارای املاحی است که باید پایش شود. برخی از محصولات غیراستاندارد ممکن است دارای سرب و سایر مواد مضر باشند.

 

یددار کردن آرد و روغن در دستور کار وزارت بهداشت

 

معاون بهداشت وزارت بهداشت ضمن تاکید بر گنجاندن حبوبات در سبد غذایی، گفت: حبوبات می توانند فیبر و پروتئین مورد نیاز ما را تامین کنند.

 

اجرای برنامه «شیرمدرسه» در اغلب استان‌ها/ لزوم فرهنگسازی در زمینه مصرف لبنیات

 

وی با بیان اینکه یددار کردن آرد و روغن در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد، ضمن تاکید بر لزوم فرهنگسازی مصرف لبنیات، تصریح کرد: در این زمینه برنامه شیر مدارس در 30 استان درحال انجام است. لبنیات باید نقش پررنگی در سبد غذایی ما داشته باشد.

 

مصرف نمک در کشور ما از میانگین جهانی بالاتر است

 

دکتر فرشیدی گفت: به طور کلی مصرف نمک در کشور ما از میانگین جهانی بالاتر است. در طول ۲۴ ساعت شبانه روز، افراد نباید بیش از ۳ تا نهایتا ۵ گرم نمک مصرف کنند. متاسفانه در عمده غذاهای ما بالاتر از ۸ گرم نمک استفاده می‌ شود که باید فرهنگسازی شود تا نمکدان از سر سفره ها حذف شود. مصرف زیاد نمک در بروز بسیاری از بیماری‌ ها مانند سرطان و فشارخون بسیار تاثیرگذار است. مردم باید توجه کنند که مازاد مصرف نمک، قابل چشم پوشی نیست و سعی کنند این عادت آسیب زننده را به مرور ازبین ببرند.

 

پیگیری افزایشی شدن سرانه لبنیات در کشور

 

وی درخصوص تاثیر قیمت ‌گذاری لبنیات بر میزان مصرف آن، بیان کرد: یکی از موضوعات مهم مباحث اقتصادی است که مدنظر دولت است و ماهانه در زمینه تغذیه ۱۴۰ میلیارد تومان سوبسید در نظر می ‌گیرد تا کمبودهای احتمالی غذایی را جبران کند که بخشی از آن را در حوزه لبنیات و برنامه شیر مدرسه می‌بینیم. در سبد معیشتی نیز مصرف لبنیات گنجانده شده است. ما به دنبال افزایشی شدن سرانه مصرف لبنیات در کشور هستیم. درحال حاضر سرانه مصرف روزانه لبنیات در کشور 160 گرم است که باید به روزانه 220 گرم (یک واحد) برسد.

 

دکتر فرشیدی عنوان کرد: در زمینه اصلاح سبک تغذیه، باید فرهنگسازی گسترده صورت گیرد، درست است که زمان بر است، اما امکان پذیر است. بوفه مدارس نیز اجازه فروش کالاهای آسیب رسان را ندارند.

 

وی گفت: الزامی وجود ندارد برای تمام غذاها از روغن و نمک فراوان استفاده شود، می توان نحوه طبخ غذا را تغییر داد تا نیازی به روغن یا روغن مازاد نداشته باشد.

 

دکتر فرشیدی اظهار کرد: درخواست و تقاضا به تولید منجر می شود، بنابراین چنانچه مردم به آگاهی برسند و فرهنگ مصرفشان را اصلاح کنند، تولیدکننده نیز مطابق با ذائقه اصلاح شده، محصولاتش را تولید می کند.

 

کرونای JN1 به ایران رسیده است؟

 

معاون بهداشت وزارت بهداشت درخصوص شیوع سویه جدید کرونا با نام JN.1 در کشورهای دیگر، توضیح داد: هنوز موردی از سویه جدید JN.1 در ایران شناسایی نشده، اما در مناطقی مانند آمریکا مواردی مشاهده شده است. این سویه بیماری زایی بالا و مرگ و میر و بستری کمتری دارد. حداقل ۸ مقاله درباره این سویه در هفته گذشته چاپ شده‌ که ثابت شده است سویه JN.1  از Xbb واگیردارتر است و آمار ابتلا را در آمریکا دو برابر کرده و سویه غالب آن منطقه شده‌ است.

 

دکتر فرشیدی تاکید کرد: سویه‌ ها در یک نقطه ماندگار نیستند، بنابراین ممکن است این سویه به ایران نیز برسد، اما هنوز شناسایی نشده است. ما هر ماه با استفاده از نمونه گیری از موارد مشکوک، رفتار سویه ها را رصد می کنیم، لذا رصد و پایش ما به طور متناوب ادامه دارد.

 

وی در بخش دیگری از سخنانش درخصوص لزوم تزریق واکسن کرونا، گفت: سویه JN1 سرایت بالایی دارد و عاملی که می‌ تواند جلوی تشدید آن را بگیرد، تزریق واکسن است. درحال حاضر عمده جمعیت ما بیش از یک سال است که واکسن کرونا نزده اند؛ بنابراین افراد مسن، افرادی که بیماری زمینه ‌ای دارند و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بهتر است دوز جدید تزریق کنند. واکسنی که برای امیکرون تولید شده، برای این سویه نیز‌ موثر است و شدت بیماری را کاهش می ‌دهد. واکسن اکنون علاوه بر شبکه بهداشتی، در برخی داروخانه‌ ها نیز وجود دارد و افراد می ‌توانند تهیه کنند.

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار,اخبار وب دا
  • کد خبری : 93246
حمید تهرانی
خبرنگار

حمید تهرانی

تنظیمات قالب