اهداف برنامه ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه جامعه چیست؟
.
نا آگاهی های تغذیه ای افراد جامعه از
عوامل موثر در بروز ناامنی غذایی و سوء تغذیه به صورت کم خوری، بیش خوری و ناترازی
های تغذیه ای در کشور است؛ زندگی ماشینی، تغییر الگوی مصرف غذایی، گرایش به سمت
مصرف فست فودها و غذاهای غیر خانگی را به دنبال داشته است که یکی از عوامل اصلی در
روند رو به گسترش بیماری های غیر واگیر در کشور است.
در کشور ما شیوع چاقی و بیماری های
غیر واگیر مانند بیماری های قلبی عروقی، دیابت، انواع سرطان و بیماری های استخوانی
روند رو به گسترش و هشدار دهنده ای را طی می کند که یکی از علت های عمده آن تغییر
الگوی مصرف غذایی، مصرف غذاهای چرب و سرخ شده، مصرف زیاد نمک، مواد قندی و مصرف ناکافی
سبزی ها و میوه ها است.
در همین راستا به همت گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، برنامه «ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه جامعه»
با هدف اصلاح و ترویج الگوی غذایی صحیح، کاهش مصرف قند، نمک و چربی، افزایش مصرف
سبزی ها و میوه ها، افزایش مصرف حبوبات، نان و غلات سبوس دار و شیر و لبنیات و
همچنین پیشگیری و کنترل چاقی، معرفی هرم غذایی ایران و رهنمودهای غذایی و سایر
موضوعات، بر اساس اولویت ها اجرا می شود.
ارائه آموزش های فردی و گروهی به طور
مستمر از سوی کارشناسان تغذیه به صورت های مختلف(حضوری و مجازی) و آموزش های
همگانی در قالب برگزاری بسیج های آموزشی با مشارکت سازمان های مرتبط مانند آموزش و
پرورش، صدا و سیما و شهرداری در سطح دانشگاه های علوم پزشکی کشور از جمله اهداف
این برنامه محسوب می شود.
در این پویش ها، تهیه و پخش تیزرهای
آموزشی از تلویزیون ملی و استانی، برگزاری همایش های علمی، جشنواره های غذای
سالم، مسابقه نقاشی و مقاله نویسی در مدارس سطح کشور و برنامه های نمادین در سطح بوستان
ها، انجام مشاوره تغذیه از سوی کارشناسان تغذیه و برگزاری کلاس های آموزشی گروهی
در واحدهای بهداشتی درمانی اجرا می شود.
راهبردهای اصلی این برنامه عبارتند
از:
·
ظرفیت سازی و توانمندسازی جامعه از طریق آموزش و اطلاع رسانی
·
توسعه ارتباطات چند بخشی برای آموزش همگانی و اصلاح الگوی
تغذیه جامعه
·
آموزش کارکنان بین بخشی و درون بخشی
گام های اجرایی برنامه ارتقای فرهنگ و
سواد تغذیه جامعه
·
آموزش جامع در خصوص هرم غذایی، گروه های غذایی اصلی و جایگزین
ها، کاهش مصرف قند، نمک، چربی و روغن، افزایش مصرف سبزی ها و میوه ها، افزایش
مصرف شیر و مواد لبنی، افزایش مصرف حبوبات و اهمیت توجه به برچسب تغذیه ای محصولات
غذایی
·
آموزش افراد در منطقه زیر پوشش به ویژه زنان و مادران به صورت
چهره به چهره و کلاس های گروهی
·
آموزش و بازآموزی کارکنان سطح محیطی از جمله کاردان ها و مراقبان
سلامت در زمینه تغذیه
·
جلب همکاری سایر بخش ها شامل مسوولان آموزش و پرورش، بهزیستی،
شهرداری، پایگاه های بسیج مقاومت
·
آموزش کارکنان سایر بخش ها مانند آموزش مدیران و معلمان و
مراقبان بهداشت مدارس، دانش آموزان و والدین آنها، مسوولان و مربیان مهدهای کودک
·
برگزاری جشنواره های غذای سالم با هدف ترویج مصرف غذاهای بومی
و ارتقاء کیفیت تغذیه آنها با همکاری بخش های مرتبط
«مریم مهارت»، رئیس
گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
شیراز
نظر دهید