نکات تغذیه ای و بهداشتی در تهیه و توزیع غذاهای نذری در ایام محرم و صفر
در ایام ماه محرم و صفر بسیاری از افراد، اقدام به پخش نذری می کنند که برای حفظ بیشترین ارزش غذایی و رعایت بهداشت در تهیه و مصرف غذاهای نذری، دانستن نکاتی برای همه افراد و کسانی که نذری می دهند، ضروری است.
- از سرخ کردن زیاد سبزی های مورد استفاده در تهیه غذاهای نذری مانند قورمه سبزی خودداری کنید.
- چربی های اضافه همراه با گوشت در انواع خورش یا گوشت چرخ کرده را تا حد ممکن پیش از طبخ جدا کنید.
- پوست مرغ را پیش از طبخ به طور کامل جدا کنید.
- تا حد امکان روغن مورد استفاده در طبخ غذاها را کاهش دهید و از انواع روغن های مایع استفاده کنید و حرارت زیاد ندهید.
- از روغن های با اسید چرب ترانس پایین (کمتر از 2 درصد) در طبخ غذا استفاده کنید.
- از روغن مخصوص سرخ کردنی برای سرخ کردن مواد غذایی استفاده کنید.
- در کنار غذاهای نذری از دوغ های کم نمک به جای نوشابه استفاده کنید.
- در صورت مصرف نوشیدنی، آب و دوغ کم نمک بدون گاز را به سایر نوشیدنی ها ترجیح دهید.
- میزان نمک افزودنی به غذا را محدود کنید و فقط از نمک ید دار تصفیه استفاده کنید.
- از مصرف نمک دریا در طبخ غذاها خودداری کنید.
- از مصرف نمک سنگ برای خیساندن برنج به شدت پرهیز کنید.
- از سوزاندن غذا در زمان کباب کردن یا پخت (کباب، جوجه کباب، ته دیگ و ...) خودداری و از مصرف بخش های سوخته غذا نیز پرهیز کنید.
- چنانچه از شیر یا شیرکاکائو برای پذیرایی استفاده می کنید، از شیرین کردن بیش از حد آن اجتناب کنید. همچنین از شیرین کردن بیش از حد شربت های صنعتی و سنتی به علت اینکه حاوی کالری بالایی هستند خودداری نمایید.
- بیماران مبتلا به چربی خون بالا، دیابت و بیماری های قلبی عروقی باید در مصرف غذاهای چرب، پر نمک و شیرین و در حجم زیاد احتیاط نمایند.
- در صورت استفاده از حبوبات در غذا، قبل از طبخ، آن ها را به مدت دست کم چهار ساعت در آب بخیسانید و پس از دور ریختن آب باقیمانده، حبوبات را به غذا اضافه نمایید.
- تا حد امکان از خرما و کشمش به جای قند در کنار چای استفاده کنید.
- از سرو چای داخل لیوان های پلاستیکی شفاف و یا ارایه غذا در ظروف پلاستیکی خودداری کنید؛ استفاده از ظروف پلاستیکی برای ارایه نوشیدنی ها و غذاهای سرد مانعی ندارد.
- در پخت حلوا از روغن کم استفاده کنید.
- به جای پخش شیرینی، در این ایام میوه پخش کنید.
- برای جلوگیری از شیوع احتمالی وبا، تنها باید از آب های بسته بندی در بطری یا آب های بهداشتی استفاده کنید.
نکات بهداشتی در تهیه و مصرف غذا:
- دست های خود را پیش از تهیه غذا و در طول تهیه آن به تناوب با آب و صابون بشویید.
- تمامی سطوحی که برای تهیه غذا و آشپزی استفاده می کنید، پیش از هرگونه پخت و پز شسته و پاکیزه نمایید.
- nbsp; تمامی غذاها به ویژه گوشت، ماکیان، ماهی و تخم مرغ را به طور کامل بپزید(دمای 70 درجه سانتیگراد).
- از ظروف متفاوت و مجزا برای نگهداری گوشت، ماکیان و ماهی استفاده کنید.
- از کارد و تخته آشپزی مجزا برای ظروف خام استفاده کنید و پس از هر بار استفاده آنها را به خوبی بشویید.
- از ظروف مجزا برای نگهداری غذاهای خام و پخته استفاده کنید.
- nbsp; غذاهایی مانند سوپ و خورش را به خوبی بجوشانید و مطمئن شوید دمای آن به 70 درجه رسیده است؛ از صورتی نبودن و شفاف بودن آب گوشت اطمینان حاصل کنید.
- غذاهای پخته را بیش از دو ساعت در درجه حرارت اتاق نگهداری نکنید.
- همیشه از آب سالم استفاده کنید و با روش هایی مانند جوشانیدن یا استفاده از قرص کلر آن را سالم کنید.
- همواره از مواد غذایی سالم و تازه استفاده کنید .
- از مواد اولیه بهداشتی و پاستوریزه مانند کشک، شیر یا ماست پاستوریزه استفاده کنید.
- سبزیجات را پیش از اضافه کردن به غذا و به ویژه تهیه سالاد به خوبی شسته و ضد عفونی کنید.
- از مواد اولیه ای که تاریخ مصرف آن منقضی شده است، استفاده نکنید.
- در زمان طبخ غذا از روزنامه به عنوان دمکنی استفاده نکنید.
- در طبخ غذا از ظروف استیل یا ظروف تفلون بدون خراشیدگی استفاده نمایید.
- در توزیع غذا، از ظروف یک بار مصرف بر پایه گیاهی استفاده کنید.
- گوشت و مرغ را از مراکز بهداشتی تحت نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه نمایید.
- از برگرداندن روغن استفاده شده به ظرف اصلی و یا استفاده مکرر از روغن سوخته شده خودداری کنید.
- در صورت تمایل به مصرف مجدد غذای نگهداری شده در یخچال، آن را به طور کامل گرم کنید.
- از گرم کردن مکرر غذای مانده و توزیع آن، خودداری نمایید.
منبع: سایت دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
نظر دهید