همگام با چهاردهمین پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم؛
آیا نمک یددار، موجب ایجاد سرطان می شود؟
ید از عناصر موردنیاز برای رشد و عملکرد بدن و همچنین ساخت هورمون های تیروئیدی محسوب می شود که کمبود آن، اختلالات رشد جسمی و ذهنی و همچنین گواتر را به همراه دارد. میزان ید توصیه شده برای افراد بزرگسال 150 میکروگرم در روز تخمین زده می شود که این مقدار برای بانوان در دوران بارداری و شیر دادن به نوزاد، افزایش می یابد.
به علت کمبود ید در خاک و آب، محصولات کشاورزی از میزان کافی برای تامین نیازهای روزانه به ید برخوردار نیست، بنابراین غنی سازی نمک با ید در ایران و بسیاری از کشورهای دنیا انجام می شود.
میزان استاندارد غنی سازی ید در نمک، 60-30 میکروگرم ید در هر گرم نمک است. در نتیجه این میزان غنی سازی نمی تواند برای سلامت انسان مشکل ساز باشد و در مقابل از کمبود ید نیز جلوگیری می کند. هیچ مطالعه ای ارتباط بین مصرف خوراکی ید و خطر ابتلا به سرطان را نشان نداده است و در نتیجه براساس شواهد موجود، نمک های تصفیه شده یددار نمی تواند باعث سرطان شود.
آنچه اهمیت دارد، احتیاط در مصرف بالای نمک است؛ زیرا برخی مطالعات نشان داده است مصرف بالای نمک ممکن است با برخی سرطان ها از جمله سرطان معده در ارتباط باشد. اما این ارتباط به علت ید موجود در آن نیست.
در صورت استفاده از نمک در طبخ غذا، توصیه می شود آن را در انتها اضافه کنیم، زیرا ید موجود در نمک به حرارت حساس بوده و در صورت اضافه شدن در ابتدای پخت بخش زیادی از آن از بین می رود.
«فرناز باغبان»، کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز