معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز خبر داد؛
پایش مستمر آفت کش ها، فلزات سنگین و نیترات ها در محصولات خام کشاورزی استان فارس
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز در نشست خبری با اصحاب رسانه، از پایش مستمر آفت کش ها، فلزات سنگین و نیترات ها در محصولات خام کشاورزی استان فارس و در راستای تامین سلامت جامعه خبر داد.
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، دکتر «محمدجواد راعی» در جمع اصحاب رسانه با اشاره به پایش محصولات کشاورزی از نظر باقیمانده سموم در مراکز کلان منطقه قطب پنج کشور عنوان کرد: یکی از مهمترین مسائل جامعه، تامین سلامت و امنیت غذایی است و با اهمیت دادن به سلامت مردم، فرآورده های خوراکی و آشامیدنی؛ میتوان به هدف سلامتی و ایمنی تغذیه در جامعه دست یافت.
او هدف از فعالیت های این معاونت را ارتقای سلامت جامعه در دو حیطه مهم تامین دارو و غذای مناسب عنوان کرد و با بیان اینکه اقدامات کم نظیری در این زمینه انجام شده است، ادامه داد: تولید نان کامل با آرد یارانه ای، با تلاش مدیریت نظارت بر فرآورده های خوراکی و آشامیدنی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از جمله این اقدامات سلامت محور بوده که می تواند نقش موثری در ارتقای سلامت عمومی جامعه داشته باشد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به مشکل تامین تجهیزات پزشکی و تامین نوارهای تست قندخون و سمعک، طی بازه زمانی کوتاه گفت: با بازرسی ها، برخوردهای قاطع و معرفی متخلفان به مراجع قضایی در راستای مبارزه با گرانفروشی و احتکار، این چالش تا اندازه بسیار زیادی رفع و تامین این اقلام به خوبی صورت پذیرفته است.
دکتر راعی با بیان اینکه تجهیزات پزشکی به چهار کلاس خطر A،B،C،D تقسیم می شود که از سال ۱۳۹۸ صدور پروانه تولید محصولات با کلاس خطرهای A و B به دانشگاه علوم پزشکی شیراز واگذار شده بود، ادامه داد: با حضور کارشناسان متخصص و توانمند و پیگیری های انجام شده، همچنین با برگزاری دوره های آموزشی از سوی سازمان غذا و دارو، نوید این را می دهیم که در آینده نزدیک فرآیند صدور پروانه ساخت محصولات دارای کلاس خطر C نیز به دانشگاه علوم پزشکی شیراز واگذار شود.
دکتر راعی در ادامه به تشدید نظارت در حوزه های مختلف از جمله مراکز عرضه تجهیزات پزشکی، باشگاه های بدنسازی، مکمل فروشی ها، عطاری ها و مراکز غیر قانونی فروش دارو و عرضه کالاهای سلامت محور اشاره کرد و گفت: از آغاز فروردین تا پایان آذر سال 1402 در حوزه تجهیزات پزشکی، بیش از هفت میلیارد تومان کالای قاچاق کشف و نزدیک به 200 میلیارد تومان نیز، موارد گرانفروشی شناسایی و متخلفان به مراجع قضایی معرفی شده اند.
او از انجام بیش از 500 مورد بازرسی از اردیبهشت تا پایان دی 1402 در حوزه کالاهای سلامت محور از جمله داروها و مکمل های قاچاق خبر داد و اضافه کرد: طی بازه زمانی اردیبهشت تا پایان دی 1402، بیش از 30 میلیارد تومان کالاهای سلامت محور و تجهیزات پزشکی قاچاق شناسایی شده است.
به گفته دکتر راعی، با توجه به میزان بالای شناسایی کالاهای سلامت محور و تجهیزات پزشکی قاچاق، معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، جایگاه بسیار خوبی در میان دیگر دانشگاه های کشور دارد.
این مقام مسوول در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه از برگزاری کارگاه آموزشی آشنایی بازرسان با قوانین و نحوه برخورد با متخلفان، با هدف افزایش هماهنگی مسوولان شبکه های بهداشت و درمان شهرستان های استان فارس خبر داد که با تشکیل کارگروه مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور در تمامی شهرستان ها همراه بوده و آن را اقدامی بی سابقه در استان خواند که می تواند کاهش عرضه غیرقانونی کالاهای سلامت محور را به همراه داشته باشد.
او همچنین از برگزاری همایش کشوری «هم اندیشی مسوولان مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور» دانشگاه های علوم پزشکی به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در یازدهم بهمن سال جاری، در مجتمع فرهنگی آموزشی ولایت دانشگاه خبر داد.
افرادی که اصول علمی را در باغات و مزارع رعایت نکنند، به مراجع قضایی و دادگاه ارجاع داده می شوند
مدیر نظارت بر مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این نشست با بیان اینکه پایش آفت کش ها و نیترات ها از سال 1393، در دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور آغاز شده و هرساله بیش از هشت محصول پرمصرف از سطح مزارع و میدان تره بار مورد پایش قرار گرفته است، گفت: با توجه به افزایش این تعداد در سال 1402، در حال حاضر، 31 محصول از نظر آفت کش، 21 محصول از نظر فلزات سنگین و 15 محصول از نظر نیترات در سطح قطب پنج کشور مورد پایش کارشناسان قرار می گیرد.
دکتر «سید محمد مظلومی» نخستین و مهمترین اقدام در این راستا را تشکیل کمیته پایش آفت کش ها با حضور استاندار فارس و دیگر دستگاه های اجرایی استان برشمرد و با اشاره به مصوبات این کمیته در زمینه انجام 80 درصد نمونه برداری ها از مزارع و باغات گفت: این نمونه ها به آزمایشگاه ارجاع و از نظر آلودگی به حدود 270 نوع سم، نیترات و فلزات سنگین بررسی می شود.
او با اشاره به اهمیت سلامت جامعه، از ارجاع افرادی که اصول علمی را در باغات و مزارع رعایت نکنند به مراجع قضایی خبر داد و از اصحاب رسانه استان خواست با اطلاع رسانی در سطح جامعه و به ویژه کشاورزان استان، همچون همیشه در کاهش بروز اینگونه چالش ها و ارتقای سلامت عمومی جامعه، مشارکت داشته باشند.
دکتر مظلومی نظارت بر مسائل مرتبط با سلامت عمومی جامعه را رسالت مهم دانشگاه علوم پزشکی برشمرد و گفت: استان فارس از لحاظ تعداد محصولات کشاورزی، جزو استان های نخست کشور محسوب می شود و یکی از انتظارات مجموعه سلامت از سازمان جهاد کشاورزی، شناسه دارکردن محصولات کشاورزی است که طبق مصوبات باید 10 درصد مزارع کشور، مورد پایش آفت کش ها، فلزات سنگین و نیترات ها قرار گیرند و شناسه دار شوند.
این مقام مسوول در معاونت غذا و داروی دانشگاه درباره اقدام جدید دیگری که برای نخستین بار در کشور، در استان فارس اجرا شده است، به آنالیز خطر از نظر وجود باقیمانده سموم و نیترات محصولات کشاورزی در کشور اشاره کرد و هشدار داد: عرضه برخی اقلام کشاورزی در استان فارس بر اساس مصوبه استانداری در میادین تره بار، از اسفند 1402 بدون دارا بودن کد شناسه ممنوع است و کشاورزان در سطح استان فارس باید هرچه سریعتر نسیت به دریافت این کد شناسه برای محصولات خود، اقدام کنند.
عرضه نان کامل در 40 نانوایی شهر شیراز
دکتر مظلومی با یادآوری اینکه از بهمن سال 1401 موضوع تولید و عرضه نان کامل در 15 نانوایی در شهر شیراز با آرد کامل یارانه ای آغاز شد و این آمار در سال 1402 به 40 نانوایی افزایش پیدا کرد، ادامه داد: تولید و عرضه نان کامل در ابتدا طی مدت زمان کوتاهی در طول روز انجام می شد، اما در حال حاضر به صورت دو نوبت کاری صبح و بعدازظهر پخت می شود که این موضوع از سوی شورای سلامت غذایی کشور با الگوگیری از استان فارس به تمام استان های کشور ابلاغ شد و دیگر استان ها موظف به انجام اقداماتی در این زمینه هستند.
او از در دستور کار قرار گرفتن افزایش تولید و عرضه نان کامل در نانوایی های سطح شیراز و شهرستان های استان فارس در آینده ای نزدیک خبر داد و گفت: نان کامل دارای سبوس و جوانه گندم، به عنوان منبع مهمی از ویتامین های گروه B است؛ آرد کامل از سوی اداره کل غله به نانوایی ها اختصاص و نان کامل تهیه می شود که در افزایش قوای بدنی، پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی، همچنین پیشگیری از سرطان، موثر است.
بازرسی بیش از 3 هزار داروخانه در فارس، طی پاییز سال جاری
مدیر دارو و فراورده های بیولوژیکی و مواد معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز دیگر عضو این نشست خبری بود که اعلام کرد: در زمینه نظارت بر دارو، بازرسی ها شدت یافته و با توجه به اینکه شیراز قطب درمانی جنوب کشور محسوب می شود و از دیگر استان ها نیز برای تهیه و تامین دارو به شیراز مراجعه می شود، افزایش سهمیه دارویی استان در دستور کار این معاونت قرار دارد.
دکتر «الهام کریمیان» افزود: با راه اندازی داروخانه های منتخب، تلاش شده سطح دسترسی مردم به دارو افزایش پیدا کند که توسعه این طرح، رضایت مندی مطلوبی را به همراه داشته است.
دکتر کریمیان از فعالیت 56 شرکت پخش دارو در فارس خبر داد و گفت: تعداد کل داروخانه های منتخب برای سهولت دسترسی بیماران به داروهای خاص، به 279 داروخانه افزایش یافته که در حال حاضر بر اساس شاخص های تعیین شده، 40 داروخانه داروهای مربوط به بیماران مبتلا به ام. اس؛ 23 داروخانه داروهای مربوط به بیماران پیوند عضو؛ 12 داروخانه داروهای بیماران شیمی درمانی و یک داروخانه نیز داروهای بیماران پروانه ای را توزیع می کند.
او با اعلام اینکه 77 پروانه تاسیس داروخانه و 641 پروانه مسوول فنی داروخانه از ابتدای سال جاری تا کنون صادر شده است، افزود: ماهانه نزدیک به هزار و 100 بازرسی از داروخانه های زیر مجموعه دانشگاه در سطح استان انجام می شود که در پاییز سال جاری، طی بیش از سه هزار بازرسی، 28 داروخانه متخلف به کمیته ماده 20 معرفی و با آنان برخورد قانونی صورت گرفت.
رئیس اداره نظارت و ارزیابی فرآورده های طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و دارو نیز در این نشست خبری در مورد توزیع شیر خشک اظهار داشت: با پایش سازمان غذا و دارو مقرر شد، در راستای پیشگیری از خروج ارز و هدفمند کردن یارانه ها، ساماندهی در حوزه شیرخشک انجام شود.
به گفته دکتر دکتر «سجاد شرافت»، میزان توزیع شیرخشک از شرکت ها به داروخانه ها، فروردین سال جاری حدود 360 هزار قوطی شیر بوده که این تعداد در شهریور، به 440 هزار مورد و در دی امسال نیز به بیش از 686 هزار قوطی شیر افزایش یافته است.
او با بیان اینکه در حال حاضر با هدفمند کردن توزیع شیرخشک، مشکلات توزیع شیرخشک در استان به کمترین میزان رسیده و مراجعان با ارائه نام کودک و کدملی، می توانند شیرخشک موردنیاز را تهیه کنند، اضافه کرد: به نوزادان تازه متولد شده زیر دو سال، 10 قوطی شیر خشک یارانه ای و 10 قوطی شیر خشک غیر یارانه ای؛ کودکان بین 2 تا 6 سال، 10 قوطی شیر خشک غیر یارانه ای و از 6 سال به بالا، یک قوطی شیر خشک در ماه به صورت غیر یارانه ای اختصاص پیدا کرده است.
دکتر شرافت ادامه داد: در حال حاضر برای شش روز نخست نوزاد تازه متولد شده تا دریافت کدملی از سوی سازمان ثبت احوال، شیرخشک قابل دریافت است و اتباع غیر ایرانی نیز می توانند با هماهنگی اداره مهاجرت و دفتر خدمات اتباع برای اختصاص کد شناسایی، شیرخشک موردنیاز را دریافت کنند.
او در این نشست خبری با اشاره به بازرسی های انجام شده در این حوزه از ابتدای سال تا کنون، از شناسایی دو شرکت پخش، 6 عطاری و دو باشگاه ورزشی متخلف و معرفی به مراجع قانونی خبر داد.
این نشست خبری در دفتر معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز برگزار شد.
پایان خبر