با راهکارهای پیشگیری از مسمومیتهای دارویی بیشتر آشنا شویم
مسمومیت دارویی یکی از متداول ترین انواع مسمومیت هاست؛ استفاده بیش از اندازه مجاز هر دارو می تواند سبب این نوع از مسمومیت ها شود.
البته گاهی استفاده از داروهایی که به قصد درمان فرد تجویز شده اند، در همان دور مجاز مصرفی، ممکن است به دلایلی مانند وجود مشکلات زمینه ای در فرد و یا تداخل دارویی با یک داروی مصرفی دیگر، منجر به بروز مشکلات در بدن فرد و مسمومیت دارویی شوند.
سن بیمار، نوع بیماری و همچنین مکانیزم دفع دارو از بدن، از نکاتی است که باید در تجویز و مصرف داروها حتما مورد توجه قرار بگیرند.
یکی از علل مسمومیت با دارو، خطا در اندازه گیری و مصرف دارو است
همانطور که میدانید یکی از خطاهای پرتکرار بوسیله والدین، اندازهگیری داروی کودکان با قاشقهای چایخوری یا غذاخوری است.
دوزبندی داروهای مایع باید با استفاده از یک سیستم اندازهگیری دقیق انجام شود.
آموزش استفاده از داروهای تزریقی مانند پن انسولین و پن هورمون رشد به والدین بیمار اهمیت بسزایی دارد، زیرا کم و زیادشدن این داروها میتواند خطر مسمومیتهای دارویی را افزایش دهد.
گاهی بیماران از اهمیت نحوه و مقدار مصرف داروی خود آگاه نیستند و داروسازان در آموزش روش اندازه گیری دارو با استفاده از پیمانه های مندرج به والدین کودک نقش اساسی دارند.
از علت های دیگر مسمومیت با دارو می توان به انباشت دارو در منزل اشاره کرد:
انباشتهشدن داروهای بدون استفاده در منزل و یا نگهداری داروهای تاریخ گذشته خطر مسمومیت را نه تنها در کودکان، بلکه در بزرگسالان و سالمندان افزایش میدهد.
طبق گزارشات رایجترین داروهای نسخهای که در کودکان ایجاد مسمومیت میکنند، داروهای اپیوئیدی (کدئین، مورفین، اکسی ودون و...) و «بنزودیازپین» ها هستند که بیشتر در سالمندان استفاده میشوند.
شربت استامینوفن، شربت ضدسرفه و سرماخوردگی، ایبوپروفن و دیفن هیدرامین نیز شایعترین داروهای OTC مایع مصرفشده در کودکان دچار مسمومیت بودند.
پس خانواده ها می توانند در مورد نحوه صحیح نگهداشت داروها و امحاء داروهای تاریخ گذشته با داروسازان یا با شماره تلفن سامانه 190 پاسخگویی وزارت بهداشت، داخلی «3» واحد دارو، داخلی«1» نزدیکترین شهر، داخلی «2» اطلاعات دارویی، مشورت کنند.
دکتر «جواد رستمی»؛ کارشناس مسوول تجویز و مصرف منطقی دارو معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز
نظر دهید