جهش تولید با مشارکت مردم
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1402/11/27
  • - تعداد بازدید: 241
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه
وزیر بهداشت در چهارمین رویداد ملی صنعت دانش بنیان عنوان کرد:

دانشجویان داروسازی از پشت میز ها به کارخانه می روند/ از ۴ دانشکده داروسازی در ابتدای انقلاب به ۲۶ دانشکده رسیده ایم

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در چهارمین رویداد ملی« صنعت دانش بنیان» با اشاره به افزایش تعداد دانشکده های داروسازی در کشور از ۴ دانشکده در ابتدای انقلاب به ۲۶ دانشکده در حال حاضر، بر ضرورت تقویت حضور دانشجویان و دانش آموختگان رشته داروسازی در صنایع و شرکت های دانش بنیان تاکید کرد.

 
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز و به نقل از وبدا، دکتر «بهرام عین اللهی» در این مراسم که در پارک فناوری پردیس و با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور، وزیر صمت، رییس سازمان غذا و دارو و جمعی از فعالان حوزه دارو و تجهیزات پزشکی برگزار شد، با تأکید بر ضرورت مردمی سازی نظام سلامت، به فرمایش های مقام معظم رهبری در باره مشارکت مردم در همه امور کشور اشاره کرد و گفت: مردم می توانند در حوزه تولیدات کالاهای سلامت محور، سرمایه گذاری و مشارکت بیشتری داشته باشند؛ چراکه این حوزه ها، درآمدزا و سودآور است.
 
وی با بیان این که در حال حاضر ۸۵۰ مرکز تحقیقاتی در حوزه سلامت در کشور فعالیت دارند، گفت: ملاک ما در این مراکز، صرفا تولید مقاله نیست؛ بلکه باید خروجی این مراکز، خدمات، محصولات یا ایده هایی برای حل مشکلات و رفع نیازهای کشور و مردم در حوزه سلامت باشد.
 
وزیر بهداشت با تاکید بر حرکت کشور به سمت دستیابی به مرجعیت علمی در منطقه، یادآور شد: در حوزه پزشکی در منطقه به مرجعیت علمی رسیده ایم و مردم کشورمان برای دریافت هیچ یک از انواع خدمات درمانی مجبور به سفر به کشورهای دیگر نیستند.
 
دکتر عین اللهی تعداد مراکز درمانی با مجوز پذیرش بیماران خارجی در شروع کار دولت را 130 مرکز دانست و گفت: در دولت مردمی تعداد مراکز دارای مجوز پذیرش بیماران خارجی از ۱۳۰ به ۲۸۰ مرکز رسیده است و می بینیم که گردشگران سلامت هرساله برای خدمات درمانی به ایران سفر می کنند؛ به گونه ای که سال گذشته یک میلیون و 200 هزار گردشگر سلامت وارد کشورمان شدند.
 
وی تقویت بازار بزرگ سلامت را نیازمند افزایش تعامل بین دانشگاه ها با صنعت و اشتغال دانش آموختگان در صنایع عنوان کرد و گفت: خوشبختانه تعداد دانشکده های داروسازی در کشور از 4 دانشکده در ابتدای انقلاب به 26 دانشکده افزایش یافته است و برنامه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این است که بخشی از آموزش دانشجویان رشته داروسازی در شرکت های تولیدی و دانش بنیان انجام شود.
 
وزیر بهداشت تاکید کرد: در حال حاضر حدود ۱۶ هزار داروخانه در کشور فعال است و انتظار داریم که دانش آموختگان رشته داروسازی تنها در داروخانه ها اشتغال نداشته باشند، بلکه در شرکت های تولیدی و دانش بنیان حضوری فعال داشته باشند؛ چراکه تکثیر داروخانه به اندازه تقویت محصولات و داروهای اساسی و مورد نیاز، به مردم و کشور کمک نمی کند.
 
دکتر عین اللهی با اشاره به فعالیت 15 درصد از شرکت های دانش بنیان کشور در حوزه سلامت، خاطرنشان کرد: این شرکت ها توانسته اند 23 درصد اقتصاد دانش بنیان کشور را به خود اختصاص دهند که نشان دهنده گردش مالی و بهره وری بالای محصولات سلامت محور است.
 
وی با بیان اینکه راهبرد حوزه سلامت فقط محدود به دارو نیست، از تلاش شرکت های بزرگ داروسازی جهان برای القا و افزایش مصرف دارو در جوامع مختلف انتقاد کرد و گفت: صنعت دارو بعد از نفت، دومین صنعت اقتصادی جهان است اما امروزه با روش های درمانی جدید مانند سلول های بنیادی و ژن درمانی، بسیاری از بیماریها بدون مصرف دارو درمان می شود.
 
وزیر بهداشت از صنعت سلامت و دارو به عنوان یکی از صنایع سودآور و اقتصادی یاد کرد و گفت: در کشور سوییس، فعالیت شرکت های دارویی بخش عمده ای از  اقتصاد را تشکیل می دهد؛ زیرا صنایع دارویی، مزیت اقتصادی دارند و انتظار است که شرکت های دارویی کشورمان با استفاده از ظرفیت دانشجویان و تقویت واحدهای تحقیق و توسعه، به رفع نیازهای کشور و توسعه صادرات دارو کمک  کنند.
 
به گفته دکتر عین اللهی، وزارت بهداشت هم تولید کننده و هم بهره بردار است و می تواند نیازمندی ها را از درون حوزه سلامت شناسایی و تأمین کند و شکل گیری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و استفاده از ظرفیت های داخلی، در سایه انقلاب اسلامی محقق شده است.
 
وی تصریح کرد: دانشگاه ها در نسل اول صرفا به حوزه آموزش می پرداختند، در نسل دوم پژوهش نیز مورد توجه قرار گرفت اما در دانشگاه های نسل سوم و چهارم، شاهد  توسعه فناوری، کارآفرینی و رویکرد علمی در تأمین نیازها هستیم و امروزه دانشگاه های علوم پزشکی می توانند بسیاری از نیازهای کشور را برطرف کنند.
 
وزیر بهداشت با بیان اینکه در حال حاضر 3.8 داروساز به ازای هر 10 هزار نفر در کشور داریم، از تحصیل 12 هزار دانشجو در رشته داروسازی در مقاطع مختلف خبر داد و افزود: از معاونت های مختلف وزارت بهداشت خواسته ایم بخشی از زمان تحصیل دانشجویان داروسازی در صنایع و شرکت های دانش بنیان صرف شود؛ البته شرکت ها نیز باید زمینه این کار را فراهم کنند.
 
دکتر عین اللهی تعداد شرکت های دانش بنیان حوزه سلامت را یک هزار و ۴۴۴ شرکت عنوان و خاطرنشان کرد: ۴۵ درصد این شرکت ها در حوزه دارو، مواد موثره و واکسن، ۴۰ درصد در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی و ۱۵ درصد نیز در حوزه مکمل ها، فرآورده های طبیعی سنتی و مواد غذایی فعالیت دارند.
 
وی تاکید کرد: بخش زیادی از محصولات داروخانه ها مربوط به مکمل هاست که مشکلات اصلی را حل نمی کند؛ زیرا مشکل اصلی ما مربوط به سبک زندگی سالم است همان گونه که در پویش ملی سلامت با مشارکت 46 میلیون نفر، 880 هزار نفر که از بیماری فشارخون بالا و 460 هزار نفر که از دیابت خود اطلاع نداشتند، شناسایی شدند. بنابراین با تغییر سبک زندگی، استفاده از رژیم غذایی سالم و تحرک کافی می توان از بروز بسیاری از مشکلات و عوارض پیشگیری کرد؛ البته ریزمغذی ها و ویتامین ها نیز با مواد غذایی قابل تامین هستند.
 
وی از وزارت بهداشت به عنوان تولیت نظام سلامت و مشخص کننده اولویت ها و نیازمندی های این حوزه یاد کرد و گفت: گسترش مراکز رشد، نورآوری و پارک های علم و فناوری سلامت از مهمترین راهبردهای ما در نظام سلامت است. در دولت مردمی، تعداد قابل توجهی پارک های علم و فناوری سلامت در مناطق مختلف کشور ایجاد شده و در جهت حمایت از شرکت های دانش بنیان حرکت می کنیم.
 
دکتر عین اللهی از فعالیت 15 پارک علم و فناوری سلامت، 114 مرکز رشد فناوری سلامت و 14 مرکز نوآوری در حوزه سلامت خبر داد و گفت: 5 هزار و 98 محصول سلامت محور در این مراکز تولید شده که یک هزار و 303 محصول با مجوزهای سازمان غذا و دارو بوده است؛ البته سازمان غذا و دارو نیز سرعت ارائه مجوزها را افزایش داده و به استانهایی که امکانات مناسبی دارند، تفویض اختیار کرده است.
 
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه 740 محصول سلامت محور تجاری سازی  و به ظرفیت بازار سلامت کشور افزوده شده است و در یک سال گذشته 335 پتنت جدید ثبت و در رویدادهای مختلفی از جمله رویداد فن بازار و نمایشگاه سلامت بنیان ارائه شده است.
 
وزیر بهداشت از فعالیت دو هزار و 500 نفر از نخبگان حوزه سلامت در مراکز رشد و پارک های علم و فناوری خبر داد و گفت: برپایی نمایشگاه ها و رویدادهای مربوط به کالاهای سلامت، فرصت مناسبی برای معرفی توانمندی صنایع داخلی است. در نمایشگاه سلامت بنیان امسال تعداد شرکت های حاضر، 100 درصد رشد داشت که نشان دهنده عزم جدی وزارت بهداشت برای افزایش تولید داخلی و حمایت از محصولات سلامت محور داخلی به صورت عینی و عملی است.
 
دکتر عین اللهی با بیان اینکه در دوران همه گیری کرونا  اقتدار علمی کشورمان مشخص شد، افزود: جمهوری اسلامی ایران به اذعان سازمان های بین المللی و سازمان جهانی بهداشت توانست در پیشگیری و درمان کرونا، رتبه اول منطقه را به خود اختصاص دهد.
 
به گفته وی استفاده از رادیوداروها با همکاری و تعامل نزدیک سازمان انرژی اتمی و استفاده در درمان انواع سرطان ها در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفته است.
 
وزیر بهداشت همچنین با تاکید بر اهمیت تقویت حضور بخش خصوصی در صنایع سلامت عنوان کرد: در حال حاضر ۶۰ درصد از محصولات سلامت محور در کشورمان مربوط به بخش خصوصی است و حمایت از بخش خصوصی از مهمترین راهبردهای وزارت بهداشت است. البته انتظار داریم بخش خصوصی نیز در جهت رفع نیازهای کشور بر اساس اولویت های اعلامی سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت، حرکت کرده و واحدهای تحقیق و توسعه خود را ارتقا دهد.
 
دکتر عین اللهی با بیان اینکه وزارت بهداشت به عنوان متولی حوزه سلامت، تضمین کننده کیفیت کالاست، افزود: تضمین کیفیت نه تنها مربوط به محصولات تولید داخل بلکه در خصوص محصولات وارداتی نیز مصداق دارد. قطعا کالاهایی که کیفیت بالایی داشته باشند، مورد حمایت جدی وزارت بهداشت قرار می گیرند و البته فرآیندهای اداری برای عرضه آنها به بازار نیز باید کوتاه تر شود.
 
وی به ساخت واکسن کرونا در چندین سکو در داخل کشور اشاره و با تاکید بر توانمندی بالای کشورمان در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی، عنوان کرد: خوشبختانه امروز طی مذاکراتی که با مقامات خارجی و وزرای بهداشت کشورها داشته ایم، فهرست دارویی کشورمان را پذیرفته اند و توافقات بسیار خوبی با برخی کشورها از جمله روسیه، تاجیکستان و ونزوئلا در این زمینه داشته ایم. صنایع داخلی پس از تولیدات مورد نیاز کشور می توانند مجوز صادرات را دریافت کنند؛ چراکه محصولات ایرانی در کشورهای دیگر به دلیل کیفیت بالا و قیمت مناسب، مورد تقاضا بوده و قابلیت رقابت با محصولات خارجی را به خوبی دارند.
 
وزیر بهداشت از فعالیت 5 هزار شرکت در حوزه تجهیزات پزشکی سخن گفت و افزود: ۱۶ هزار تخت بیمارستانی که در دولت مردمی راه اندازی شده با استفاده از محصولات و تجهیزات داخلی و دانش بنیان، تجهیز شده و امروز شاهد تولید سی تی اسکن، ربات جراحی از راه دور، دستگاه های تله مدیسین، تجهیزات اتاق عمل و همودیالیز در کشور هستیم که الهام یافته از خودباروری و عمل به شعار «ما می توانیم» است.
 
دکتر عین اللهی با اشاره به گستردگی حوزه سلامت، یادآور شد: برخی نیازهای حوزه سلامت، فوری است که باید به سرعت و بدون معطلی برطرف شود. در دوران کرونا که شاهد فوت روزانه ۷۰۰ نفر بودیم، برخی افراد عنوان می کردند که ارز تامین واکسن را به تولید کنندگان بدهید تا پس از انجام مراحل لازم، واکسن کرونا را در ابعاد وسیع تولید کنند اما در آن دوره نمی توانستیم منتظر تولید داخلی بمانیم؛ زیرا  نیاز فوری آن مقطع باید به سرعت برطرف می شد.
 
وی با بیان این که نمی توان اختصاص ارز ترجیحی دارو و تجهیزات پزشکی را به یکباره قطع کرد، گفت: خوشبختانه روند اختصاص ارز ترجیحی به دارو و تجهیزات پزشکی کاهش یافته و از 5 به 1.2 میلیارد دلار رسیده است؛ البته رشد تسهیلات به شرکت های دارویی نیز در سال جاری، چشمگیر بوده و از ۱۵ همت به ۶۸ همت افزایش یافته است.
 
وزیر بهداشت، قیمت گذاری دارو و تجهیزات پزشکی را از تکالیف قانونی سازمان غذا و دارو دانست و گفت: اگر نیاز به تغییر این روند باشد، باید لایحه یا طرح تهیه شود اما خارج از قانون نمی توان اقدامی کرد. البته ما به دنبال کاهش پرداختی از جیب مردم هستیم و بیمه ها باید حمایت های لازم از محصولات تولید داخل را داشته باشند تا مردم مجبور به پرداخت از جیب و خرید دارو و تجهیزات پزشکی به قیمت آزاد نشود. از سوی دیگر باید مطالبات شرکت ها از بیمه ها نیز بهنگام پرداخت شود.
 
دکتر عین اللهی، نوسازی و به روز رسانی صنایع دارویی را ضرورتی مهم برای کشور دانست و گفت: از وزیر صنعت، معدن و تجارت می خواهیم که در این زمینه نیز به ما و صنایع کمک کند؛ چراکه نوسازی صنایع و همچنین راه اندازی شرکت های دارویی در برخی استانها که فاقد این صنایع هستند، آورده ارزشمندی برای کشور و تأثیر قابل توجهی در ارتقای کیفیت محصولات دارد.
پایان خبر
  • گروه خبری : آخرین اخبار,اخبار وب دا
  • کد خبری : 95273
کلیدواژه
حمید تهرانی
خبرنگار

حمید تهرانی

تنظیمات قالب