حمایت از کالای ایرانی
۱۳۹۷ پنج شنبه ۲۷ دي
بیشتر بدانیم: «گال»؛ از نشانه ها تا درمان

«گال» بیماری پوستی است که از راه انگلی به نام «سارکویس اسکابئی» از رده عنکبوتیان ایجاد می شود، اندازه این انگل بین نیم تا یک میلیمتر و به رنگ سفید و یا بی رنگ است که با چشم غیر مسلح دیده نمی شود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، کارشناس حشره شناسی معاونت بهداشت دانشگاه، با بیان اینکه گال انتشار جهانی دارد و در تمام گروه های سنی دیده می شود، گفت: این بیماری در هر دو جنس به طور مساوی بروز می کند؛ در گذشته در مناطقی که فقیر بودند یا سطح بهداشتی پائین داشتند و یا در زمان رخداد جنگ و زلزله، سیل و قحطی در اردوگاه ها و دیگر مراکز تجمع انسانی بروز می کرد، اما امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته به صورت بومی و اندمیک وجود دارد.

«زهرا سلطانی» افزود: انگل پس از نشستن بر روی پوست شروع به حرکت کرده و پس از پیدا کردن محل مناسب، به کمک قطعات دهانی و پاهای جلویی پوست را سوراخ کرده و در لایه اپیدرم پوست حفره تونل مانندی ایجاد می کند و برای تغذیه، بافت های بدن فرد را هضم کرده و از آب میان بافتی استفاده می کند.

او ادامه داد: تماس فرد سالم با فرد آلوده، خوابیدن در بستر فرد آلوده، دست دادن و در آغوش کشیدن فرد آلوده به گال، زندگی در محیط های اجتماعی شلوغ، انتقال از راه پوشاک و به ویژه لباس های زیر و لباس خواب، ملحفه، پتو، کیسه خواب و بالش، استفاده از لوازم شخصی فرد آلوده مانند حوله و کیسه حمام و صابون، انتقال در آرایشگاه ها، از راه بازی کودکان با یکدیگر و به ویژه در مهدکودک ها و وسایل اسباب بازی، پرستاری از اشخاص آلوده و تجمع افراد در یک محل، بیشترین نقش را در انتقال بیماری بر عهده دارد.

این کارشناس سلامت از جمله نشانه های بیماری گال به خارش شدید شبانه که در محیط گرم از شدت بیشتری برخوردار است، چند شکلی بودن ضایعات که در مراحل اولیه به شکل حرفS انگلیسی و دارای رنگ صورتی، سفید یا تیره و مختصری برآمده است اشاره کرد و گفت: اغلب این بیماری به صورت یک نقطه تیره رنگ که در انتهای کانال و زیر پوست به چشم می خورد و وجود ضایعات به طور معمول روی مچ، کناره دست ها و پاها، فواصل بین انگشتان، زیر بغل و پستان ها، سرین، اسکروتوم و دستگاه تناسلی مردان مشاهده می شود.

او افزود: ضایعات در کودکان در کف دست و پا دیده می شود و در شیرخواران و افراد مسن، سر و گردن را نیز ممکن است درگیر کند.

کارشناس حشره شناسی دانشگاه، درمان گال را استفاده از کرم «پرمترین» 5 درصد، لوسیون «لیندان» یک درصد و قرص «ایورمکتین» 3 میلی گرم و 6 میلی گرم عنوان کرد که بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت تجویز می شود.

سلطانی تاکید کرد: کسانی که تماس بدنی نزدیک با افراد آلوده داشته اند باید بدون توجه به وجود یا نبود تظاهرات بالینی به طور همزمان درمان شوند.

او از مردم خواست تا در صورت مشاهده هر گونه علامت ابتلای به بیماری، به نزدیک ترین مرکز بهداشتی و درمانی مراجعه شود./101

1397/10/18