سال تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین
۱۴۰۱ يکشنبه ۸ خرداد
هفته سلامت گرامی باد؛
چگونه خطر چالش زیست محیطی گرد و غبار را برای سلامت کاهش دهیم؟
بیابان زدایی و تغییر اقلیم، مهم ترین چالش زیست محیطی مناطق خشک هستند که عوارض ناشی از آن از جمله آلودگی هوا، مردم همه جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. گرد و غبار و ریزگردها اگرچه برای همه افراد و در همه سنین پدیده ای مضر و بیماری زا است، اما طیف وسیعی از افراد از جمله سالمندان، بانوان باردار، کودکان و افراد بیمار، آسیب پذیری بیشتری نسبت به آن دارند.

بیشتر ترکیبات گرد و غبار مضر است. ابعاد بسیار ریز در حد 10 میکرون قابلیت ورود به بخش های انتهایی دستگاه تنفس را دارد و سپس وارد جریان خون شده و به ارگان های مختلف بدن آسیب می رساند. اما ذرات درشت تر حداکثر می تواند به داخل بینی، دهان و حلق راه پیدا کنند.

از عوارض کوتاه مدت این مشکل نیز می توان به سردرد، سرگیجه، آبریزش چشم و بینی، سوزش چشم و حالت تهوع اشاره کرد.

ارتباط مداوم و یا تنفس غلظت زیاد ذرات باعث ایجاد بیماری هایی مانند آسم و آلرژی، صدمه به عملکرد سیستم ایمنی بدن، سرطان ریه، صدمه به کبد، عفونت های قارچی، سینوزیت و بیماری های قلبی می شود.

علاوه بر این، گرد و غبار، مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و تنفسی را افزایش می دهد. گروه های آسیب پذیر بهتر است در زمان بروز این پدیده، فعالیت در خارج از منزل را به کمترین میزان ممکن رسانده و از فعالیت فیزیکی و ورزش خودداری کنند.

بنابراین توصیه می شود در زمان وقوع این پدیده، از رفتن به مراکز تفریحی و پارک ها خودداری کنیم و مواد غذایی را بدون پوشش در مجاورت هوای آزاد قرار ندهیم.

مصرف بیشتر لبنیات به ویژه شیر، میوه و سبزی های مختلف مانند کیوی، مرکبات، طالبی، فلفل دلمه، سیب زمینی و نخود فرنگی که حاوی آنتی اکسیدان های زیادی است، در این زمان توصیه می شود.

همچنین محدود کردن مصرف نمک و نوشیدن مایعات به ویژه آب نیز مفید است.

استفاده از ماسک های معمولی، کاغذی و دستمال نمی تواند جلوی ورود ذرات گرد و غبار به سیستم تنفسی را بگیرد. بهترین نوع ماسک برای استفاده در شرایط آلودگی هوا با گرد و غبار، ماسک های حذف کننده گرد و غبار از طبقه FFP2 (اف.اف.پی.دو) و یا ماسک های فیلتردار از نوع  N95است.

مهندس «شهلا کوثری»، کارشناس سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

1401/02/20