۱۳۹۹ شنبه ۱۴ تير
1399/03/29
تلخ و شیرین های مدیریت کروناویروس در یکصد نشست ستاد دانشگاهی از زبان رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز(بخش دوم)
با گذشت قریب به چهار ماه از اپیدمی کروناویروس در کشور و به تبع آن استان فارس، مجموعه سلامت استان توانست با تلاش شبانه روزی و تقویت مشارکت های درون بخشی و برون بخشی، به نحو موفقی این همه گیری را مدیریت کند تا فارس همچون همیشه، در این عرصه خوش بدرخشد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به مناسبت یکصدمین نشست ستاد مدیریت بیماری کووید 19 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دکتر «مهرزاد لطفی» رئیس دانشگاه، مهم ترین دستاوردهای این یکصد نشست را بیان کرد که نخستین بخش آن، چهارشنبه بیست و هشتم خرداد در پایگاه خبری دانشگاه منتشر شد و امروز دومین بخش آن را با هم دنبال می کنیم.

در طول این مدت به عنوان رئیس ستاد دانشگاهی مدیریت کووید 19 با چه لحظات حساسی مواجه بودید؟

پس از ورود این بیماری به کشور و سپس استان فارس، اعلام نخستین موارد ابتلا، از موقعیت های دشوار این ایام بود. در ادامه با همه گیری این بیماری، اعلام تعطیلی ها از دیگر شرایط سختی بود که با آن مواجه شدیم.

به ویژه تعطیلی مراکز مذهبی با همکاری تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی و نمازجمعه که با وجود همه اعتقادات دینی ما، برای حفظ سلامت عمومی صورت گرفت و البته با حمایت بی نظیر امام جمعه شیراز از تاکید بر پیروی از تصمیمات حوزه بهداشت و درمان در امور مربوط به حوزه سلامت، این امر با موفقیت صورت گرفت.

تعطیلی مترو، اتوبوس و سیستم حمل و نقل نیز از دیگر چالش های این ایام بود که با مشارکت شهرداری به خوبی انجام شد.

در ادامه با بالا رفتن موارد مثبت هم نگرانی های مجموعه سلامت افزایش یافت و از ایام حساس در ماه های اخیر بود.

اما در این ایام با تلخ و شیرین های بسیاری مواجه بودیم، از جمله بیماری با 85درصد سوختگی که به کروناویروس مبتلا شده بود و با تلاش شبانه روزی تیم های درمانی، با بهبودی ترخیص شد و یا یکی از نیروهای انترن ما که در خارج ازمجموعه دانشگاه به این بیماری مبتلا شده و شرایط حادی داشت و همه ما برای سلامت او دست به دعا برداشتیم و خوشبختانه به یاری خداوند، بهبودی خود را به دست آورد.

در هفته های اخیر نیز بازگشایی ها، نگرانی های جدیدی را برای اعضای این ستاد فراهم آورده است.

به عقیده شما به عنوان مقام ارشد مجموعه سلامت فارس در طول این ایام چه تجربیاتی برای این مجموعه به دست آمد؟

مهم ترین تجربه ما، اتحاد و همدلی مجموعه بود که همه کنار هم نشستیم و تلاش کردیم بهترین تصمیم گیری ها اتخاذ شود. دوستی های همدلانه در مجموعه گسترش یافت که ثمره های موفق آن، تجربه بزرگی برای ما بود و شاید به نوعی برای ما تداعی گر روزهای انقلاب و جنگ تحمیلی بود.

دستاورد این اقدامات در مجموعه سلامت فارس از نظر شما چه بوده است؟

کروناویروس برای حوزه سلامت، یک تهدید و فرصت توامان بود که درس ها و دستاوردهای بزرگی برای ما به همراه داشت.

از جمله توسعه تعامل مثبت سازمان هایی نظیر نظام پزشکی و اینکه همه مردم ما متوجه حساسیت و اهمیت کار تمامی اعضای خانواده سلامت در این زمینه شدند.

تجربه این پاندمی ما را در برنامه ریزی ها قوی تر ساخت و استان فارس توانست به مدد این اقدامات، در مواردی نظیر انجام بیشترین تست، کمترین مرگ و میر، کمترین بستری و کمترین میزان بروز بیماری در کشور پیشتاز شود.

تیم های واکنش سریع نیز در این زمینه با اقدامات به موقع، بسیار موفق عمل کردند و این موفقیت های مورد تایید مجموعه  وزارت بهداشت قرار گرفت.

توسعه تعامل سازنده با حوزه صنعت و حمایت دانشگاه از این حوزه، دستاورد ارزنده دیگری بود که در این ایام به دست آمد.

اگر به گذشته بازگردید، چه تصمیماتی را تغییر خواهید داد؟

با بررسی تجربیات به دست آمده، تلاش می کنم تا نقاط ضعف برطرف شود که البته باید بگویم مجموعه دانشگاه تمام تلاش خود را به کار بست تا چالش ها به کمترین میزان برسد و بتوانیم در این زمینه موفق عمل کنیم. در حوزه سلامت شاید تقویت هرچه بیشتر مراکز 16 ساعته از جمله موارد حایز اهمیت است، اما در حوزه بین بخشی، افزایش حساسیت عمومی نسبت به این بیماری و اهمیت خودمراقبتی عمومی را از اولویت هایی می دانم که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

شما به عنوان مقام ارشد حوزه سلامت فارس، چه پیشنهادی در این زمینه دارید؟

به عقیده من افزایش اختیارات دانشگاه ها در زمینه پیشبرد برنامه ها می تواند در تسریع امور کارگشا باشد. به ویژه مجموعه های بزرگی مانند دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این زمینه می توانند با اختیارات مستقل، به نحو موفق تری عمل کنند.

توزیع عادلانه منابع نیز از دیگر مواردی است که می تواند در این زمینه موثر باشد. مجموعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز در طول این ایام کوشید تا بر پایه امکانات داخلی، مسایل را مدیریت کند، اما با حمایت مراجع بالا می توان امور را تسهیل کرد.

در طول این ایام چه راه های ارتباطی برای آگاهی عمومی بیشتر در این زمینه پیش بینی شد؟

در کنار چهار خط ارتباطی 190، 1819، 4030 و 115، ضمن راه اندازی پایگاه ویژه خبری کروناویروس از سوی روابط عمومی دانشگاه، اساتید و دانشجویان این دانشگاه به صورت آنلاین، پاسخگوی پرسش های مردمی بودند که این از ابتکارات دانشگاه علوم پزشکی شیراز بوده است.

تیم های واکنش سریع ما نیز با برقراری ارتباط به موقع با بیماران و خانواده های آنان، ضمن ضدعفونی محیط زندگی فرد بیمار، به بیماران و خانواده آنان مشاوره ارائه می دادند.

پیگیری تلفنی جمعیت تحت پوشش و به ویژه بیماران با تلاش مراقبان سلامت استان و با ارجاع افراد مثبت به پزشکان خانواده، از دیگر اقدامات صورت گرفته بوده که در کنار برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی، در این زمینه انجام گرفته است.

لطفا کمی در مورد سامانه های زیرساختی که در این ایام به ابتکار مجموعه دانشگاه ایجاد شد، بفرمایید:

از جمله مهم ترین این سامانه ها، سامانه corona lab است که با هدف تصمیم گیری مبتنی بر شواهد و اطلاعات دقیق انجام گرفت تا داده های بیماران ضمن حفظ محرمانگی، اطلاعات بیماران از ابتدا به صورت کامل ثبت شود و ضمن کسب یافته های دقیق و یک بانک اطلاعاتی کامل، از ثبت دستی موارد جلوگیری شد.

سامانه «رجیستری سی تی اسکن» از دیگر زیرساخت های فراهم آمده در این ایام است که به عنوان یک رکن مهم در بیماری کووید 19 مورد توجه قرار گرفت.

سامانه «مدک» نیز از دیگر مواردی بود که با هدف توزیع عادلانه لوازم حفاظتی برای پزشکان و مراکز درمانی راه اندازی شد و توانستیم این روند را به نحو موفقی مدیریت کنیم.

پیش بینی شما برای موج های بعدی این بیماری چیست؟

در حال حاضر این بیماری در سطح دنیا وجود دارد و پیش بینی هایی نیز نسبت به موج های بعدی اپیدمی آن صورت گرفته است، بنابراین در مجموعه دانشگاه نیز کمیته ای با عنوان کمیته مقابله با موج دوم برای پیگیری و تامین تجهیزات مورد پیش بینی تشکیل شده و از مسوولان استانی نیز خواستیم که در این زمینه کمیته های استانی تشکیل شود که نشست های این کمیته به صورت منظم در حال برگزاری است./101

پایان