دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز؛
مراقبت های لازم پس از جراحی ریشه دندان (اندودانتیکس)
انتهای ریشه دندان(اپیکو) یا قرار دادن ایمپلنت ممکن است عوارض آزار دهنده ای برای بیمار به وجود بیاورد؛ این عوارض می تواند شامل درد، تورم، خونریزی، کبودی صورت و یا حتی عفونت باشد.
برای کاهش این عوارض، موارد زیر توصیه می شود:
- پس از جراحی، محل جراحی را با پَک یخی که در اختیار بیمار قرار می گیرد، کمپرس کنید؛ برای این کار به طور متناوب پَک را هر 11 دقیقه از روی صورت بر روی محل جراحی قرار داده و فشار دهید سپس 11 دقیقه به آن استراحت دهید؛ این کار را تا 4 ساعت ادامه دهید؛ این کار باعث کم شدن چشمگیر درد و تورم پس از جراحی می شود.
- پیشنهاد می شود به محض رسیدن به منزل، قرص مسکن ضد التهاب توصیه شده را مصرف کرده و در صورت ادامه درد می توانید مصرف دارو را با توجه به دستور پزشک ادامه دهید؛ این کار باعث کاهش درد پس از اتمام بی حسی می شود.
- در روز انجام عمل جراحی، از خوردن غذاها و نوشیدن معایعات گرم خودداری کنید؛ این عمل باعث ایجاد خونریزی از ناحیه عمل جراحی خواهد شد؛ بهترین غذا در روز جراحی غذاهای نرم و خنک مثل بستنی و شیر است.
- از بیرون ریختن آب دهان خودداری کنید؛ این کار باعث بیشتر شدن خونریزی می شود؛ همچنین از بالا زدن لب برای دیدن محل جراحی پرهیز کنید، زیرا این عمل باعث پارگی بخیه و بروز مشکلات بعدی می شود.
- از روز بعد از جراحی، دهان خود را با محلول رقیق آب نمک و یا محلول سرم نمکی که از داروخانه تهیه می کنید، شست و شو دهید؛ پاکیزه بودن دهان باعث بالا رفتن سرعت ترمیم زخم شده و محل جراحی به سرعت بهبود می یابد؛ این عمل را دست کم تا 10 بار در روزهای اول پس از جراحی انجام دهید.
- 24 ساعت بعد از جراحی می توانید دندان های خود را مسواک بزنید؛ برای مسواک زدن بر روی محل جراحی و بخیه ها از مسواک نرم استفاده کنید؛ این عمل الزامی است و ایجاد خونریزی مختصر به دنبال آن هیچ مشکلی ندارد؛ باید بخیه و محل عمل با مسواک کاملاً پاکیزه شوند، در غیر این صورت ترمیم ناحیه با تاخیر صورت می گیرد و امکان عقب نشینی لثه وجود خواهد داشت.
- از روز پس از جراحی، می توانید رژیم غذایی عادی خود را ادامه دهید، اما از خوردن غذاهای سفت در قسمت ناحیه عمل شده خودداری کنید.
- بروز درد و تورم مختصر به دنبال جراحی، طبیعی است و با رعایت دستورالعمل های گفته شده به سرعت کاهش می یابد؛ در صورت بروز عوارض شدیدتر مانند درد شدید، تورم زیاد، تب و لرز و یا مشاهده عفونت در دهان، سریعاً به مطب پزشک مراجعه کنید.
- مصرف آنتی بیوتیک به دنبال جراحی ضروری نیست، اما در صورت نیاز، تنها با دستور دندانپزشک می توانید آنتی بیوتیک مصرف کنید.
- در روز جراحی از فعالیت های شدید بدنی پرهیز کنید تا خونریزی ایجاد نشود؛ از یک روز پس از انجام عمل جراحی، ادامه فعالیت های روزمره شما بدون مانع است.
- بخیه ها با نظر دندانپزشک یا از نوع جذبی یا غیر جذبی می باشد؛ در صورت غیر جذبی بودن، سه تا پنج روز پس از جراحی، برای کشیدن بخیه ها به مطب پزشک مراجعه کنید، اما در صورت استفاده از بخیه های جذبی، پس از یک هفته تا 10 روز بخیه ها جدا شده و می افتد و لزومی به کشیدن آنها نیست.
- سه ماه پس از جراحی مجدداً به مطب مراجعه کنید؛ برای بررسی موفقیت جراحی شما توسط دندانپزشک، گرفتن رادیوگرافی ضروری است.
دکتر «فرشته صبح نمایان» متخصص و عضو هیأت علمی گروه آموزشی اندودانتیکس دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
نظر دهید